Dawid_Szczecin pisze:to czy kontrolka się zapala od wypalania czy nie to raczej nie jest wyznacznikiem sprawnego DPF
Kontrolka ta wyświetlona zostaje w chwili, kiedy sterownik auta zanotuje drugi próg zapełnienia filtra DPF. "Progi regeneracyjne" - to trzy wartości(a tu z kolei odnotowujemy dwie- wyliczoną i rzeczywistą) zapełnienia sadzą :
- ilość przy której sterownik zaczyna proces regeneracji
-ilość przy której sterownik przechodzi w stan awaryjny i wyświetla ikonkę DPF
-ilość przy której sterownik blokuje możliwość regeneracji aktywnej i wymuszenej przez urządzenie diagnostyczne; w tym momencie zostaje jedyna możliwość, jazda ze stałymi obrotami silnika 2500 rpm i czasie trwania 20 minut. Jeśli jedna z wartości sadzy (zmierzona lub rzeczywista) jest nadal większa od wartości progowej filtr nadaje się do wymiany(informacja serwisowa) lub do regeneracji(a takowej serwisówki nie wspominają

)
Progi regeneracyjne/graniczne silników poliftowych dostępne są w grupie 107.
Wartości(wyliczona i rzeczywista) zapełnienia filtra sadzą w 104. Tu znajdziemy też wartość zapełnienia popiołem.
Liczby wskazujące grupy VCDS-a, dotyczą silników poliftowych. W przedliftowych nie mam wiedzy.
Reasumując- jeśli kierowca "przegapia" procesy regeneracji (jazda po mieście, częste gaszenie silnika w momencie trwania regeneracji), wartość sadzy nie maleje (co ma miejsce w czasie prawidłowo przeprowadzanego procesu), a rośnie. I osiąga wartość (drugi próg/wartość graniczna), przy której sterownik informuje nas o nadmiernym wypełnieniu filtra.
Inaczej zachowuje się nowy, czysty(bez osadzonego popiołu) DPF, inaczej mocno już zużyty(spory osad popiołu). Nowy DPF regeneruje szybciej, sprawniej.
Szkoda, że producent auta nie zdecydował się na informowanie(w postaci odpowiedniej ikonki) kierowcy o chwili, w której sterownik zaczyna i przeprowadza regenerację filtra. Myślę, a jest to myślenie, jakby na to nie patrzeć subiektywne, że dla nas właścicieli używanych aut i wyeksploatowanych DPF-ów info to jest wręcz niezbędne. Przegapienie stanów regeneracji (gaszenie silnika, krótkie pokonywane odcinki) skutkują przedostawaniem się paliwa (ON) do miski olejowej. W bardzo szybkim czasie stan oleju ulega powiększeniu. Ja, aby nie doprowadzić do tego, stale(niestety) monitoruję VCDS-em wartości wypełnienia sadzą i wiem, w którym momencie nie powinienem przerywać regeneracji (zgaszeniem silnika auta).
Problemów nie mają Ci, który użytkują auto wyłącznie lub w przeważającym zakresie na dłuższych trasach (czytaj : nie w mieście).
Temat DPF jest baaardzo ciekawym zagadnieniem. Może dlatego, że mało znanym nawet tym, którzy tak w sieci twierdzą. Z mechanikami w sposób rzeczowy o tym nie porozmawiamy. Brak im wiedzy.
Przypominam - wypowiadający się w tematach DPF popełniają w tym zakresie pomyłki :
Popiół produkt uboczny spalania oleju silnikowego, nieusuwalny w procesie regeneracji
Sadza - jeden z produktów ubocznych spalania oleju
napędowego/paliwa diesel
usuwalny w procesie regeneracji.
Dawid_Szczecin pisze:kupiłem nowy DPF - zamiennik zobaczę jak się sprawdzi - taki swego rodzaju test
-bre-20-140-km-wyciety-filtr-dpf-a-kupn ... htm#838326