Czytnik Navi
Czytnik Navi
Witam
Od początku. Wpierw DVD nie czytał nic. Wyczyściłem go i ok czyta ale tylko oryginalne płyty z mapami. Co może być przyczyna? Jest to możliwe ze napęd bedzie czytał tylko oryginalne DVD?? jest na to jakiś patent??
Audi A6 C6 nawigaja MMI2G
z góry dziekuje za odpowiedzi i jakiekolwiek sugestie
Od początku. Wpierw DVD nie czytał nic. Wyczyściłem go i ok czyta ale tylko oryginalne płyty z mapami. Co może być przyczyna? Jest to możliwe ze napęd bedzie czytał tylko oryginalne DVD?? jest na to jakiś patent??
Audi A6 C6 nawigaja MMI2G
z góry dziekuje za odpowiedzi i jakiekolwiek sugestie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Leszek
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Nawi się już wysłużyła. Podratowałeś je trochę czyszczeniem ale widocznie jest już wypalony laser i trzeba wymienić go. Można kupić i samemu przełożyć. Koszt był kiedyś ok. 200-300 zł.
Laser to prawdopodobnie Sf-HD4.
Tu masz trochę na temat:
viewtopic.php?t=53632
http://www.cybor-tech.com.pl/i50728-sf- ... iale-.html
Laser to prawdopodobnie Sf-HD4.
Tu masz trochę na temat:
viewtopic.php?t=53632
http://www.cybor-tech.com.pl/i50728-sf- ... iale-.html
VCP+K
Poprzednie Audi: A2 1.4 MPI 75 KM, A4 B7 2.0 TDI 140 KM, A6 C5 Avant 1.9 TDI 130 KM, A6 C6 Avant 2.0 TDI 180 KM S-line, A6 C6 Avant 3.0 TDI 233 KM Quattro tiptronic, A6 C6 Sedan 3.0 TDI 239 KM Quattro tiptronic
Obecnie: LEXUS ES 300h i LEXUS NX 300h
Poprzednie Audi: A2 1.4 MPI 75 KM, A4 B7 2.0 TDI 140 KM, A6 C5 Avant 1.9 TDI 130 KM, A6 C6 Avant 2.0 TDI 180 KM S-line, A6 C6 Avant 3.0 TDI 233 KM Quattro tiptronic, A6 C6 Sedan 3.0 TDI 239 KM Quattro tiptronic
Obecnie: LEXUS ES 300h i LEXUS NX 300h
Cześć,
chcę przeczyścić soczewkę u siebie. Pytanie: gdzie ona jest dokładnie wewnątrz 'pudła'? Udało mi się wyciągnąć napęd z auta, otwieram górną klapę z zaczepami i co dalej, gdzie to jest?? Jest taki filmik 11 minutowy na YT opisujący wymianę lasera, ale nie sądzę, żebym musiał aż tak rozbierać napęd, żeby go przeczyśicć. Ponoć dostępny jest gdzieś od wierzchu, ktoś może zrobić zdjęcie, albo jakoś opisac?
dzięki z góry
chcę przeczyścić soczewkę u siebie. Pytanie: gdzie ona jest dokładnie wewnątrz 'pudła'? Udało mi się wyciągnąć napęd z auta, otwieram górną klapę z zaczepami i co dalej, gdzie to jest?? Jest taki filmik 11 minutowy na YT opisujący wymianę lasera, ale nie sądzę, żebym musiał aż tak rozbierać napęd, żeby go przeczyśicć. Ponoć dostępny jest gdzieś od wierzchu, ktoś może zrobić zdjęcie, albo jakoś opisac?
dzięki z góry
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2013
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 DFBA 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Niestety ale trzeba dokładnie tak postępować jak na tym wspomnianym przez Ciebie filmiku. Żeby wyczyścić konkretnie laser, trzeba go zdemontować i wtedy odpowiednim środkiem (alkohol izopropylowy) próbować go wyczyścić. Wiem, bo sam to przerabiałem ale od razu Ci powiem, że to nic konkretnego nie da - u mnie i tak skończyło się to wymianą lasera. Powodzenia jednak życzę.Placha pisze:Cześć,
dzięki z góry
MaTys,
nie jakiś chochoł się wdarł w dane :shock:
stary, wysłużony 2005 r dopiero co po wymianie dwumasy i sprzęgła i właśnie zastanawiam się, co dalej z nim zrobić. Zaraz poprawię rocznik w danych
Co do czytania płyt, spróbuję przeczyścić, rzutem na taśmę skołowałem sobie malutki śrubokręt do tych mini śrubek i nocką podłubię (jakbym wiedział, że tak trzeba dłubać w środku to bym piwo kupił
/). Ale zakładam, że wymienię sobie od razu cały napęd. Na alledrogo chodzą napędy całe za tyle samo co laser a nie chce mi się pitolić w obczajanie jaki kolor, ile czegoś tam itd.
Dzięki za odpowiedzi
nie jakiś chochoł się wdarł w dane :shock:
stary, wysłużony 2005 r dopiero co po wymianie dwumasy i sprzęgła i właśnie zastanawiam się, co dalej z nim zrobić. Zaraz poprawię rocznik w danych
Co do czytania płyt, spróbuję przeczyścić, rzutem na taśmę skołowałem sobie malutki śrubokręt do tych mini śrubek i nocką podłubię (jakbym wiedział, że tak trzeba dłubać w środku to bym piwo kupił

Dzięki za odpowiedzi