No właśnie Panowie mam pytanie
Otóż po zakupie zauważyłem ze poziom mam około 0,5cm poniżej minimum postanowiłem dolać płyn troche ponad minimum ( pojeździęłm , poszalałem) i rano przychodzę a pod autem kałuża
A w zbiorniczku dokładnie tyle ile było przed dolaniem 0,5cm poniżej minimum , na fisie nic nie świeci tem normalnie na 90 nic więcej.
Dolałęm jeszcze raz - na drugi dzień to samo.
No to pytanie: rozbierać przód auta czy istnieje możliwość ze np w zbiorniczku jest ok a ja leje ponad stan i gdzieś jest jakiś zaworek który upuszcza na równo, czy jednak jest gdzieś wyciek . Wydaje mni sie ze to leje gdzieś z centralnej częśći okolic chłodnicy ale pewności nie mam.
z góry dzięki za pomoc
S6 C5 - pytanie o płyn chłodzączy, zbioriczek i .......
- teiwaz
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Darek
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Zawór upustowy jest ale w korku od zbiorniczka, wywala nadmiar płynu jeśli ktoś na przykład zalałby pod korek. W twoim przypadku raczej na pewno jest gdzieś wyciek. Jeśli faktycznie się tak leje to raczej nie będzie problemu ze zlokalizowaniem wycieku, najgorzej jest jak ubywa ale bardzo powoli, mnie od roku wkurzało dolewanie po 100ml co kilka tys. aż w końcu na tyle się rozszczelniło, że zaczęło cieknąć tak że widać było wyraźnie skąd leci. U mnie poddała się chłodnica, widać było od spodu na krawędzi zderzaka czerwone kropelki. W pierwszej kolejności sprawdź tą chłodniczkę oleju o której pisał benji, przy takim sporym wycieku powinno być widać ze stamtąd leci.