Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

S6 C5 - pytanie o płyn chłodzączy, zbioriczek i .......

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
miś

S6 C5 - pytanie o płyn chłodzączy, zbioriczek i .......

Post autor: miś » 30 maja 2017, 18:19

No właśnie Panowie mam pytanie

Otóż po zakupie zauważyłem ze poziom mam około 0,5cm poniżej minimum postanowiłem dolać płyn troche ponad minimum ( pojeździęłm , poszalałem) i rano przychodzę a pod autem kałuża

A w zbiorniczku dokładnie tyle ile było przed dolaniem 0,5cm poniżej minimum , na fisie nic nie świeci tem normalnie na 90 nic więcej.

Dolałęm jeszcze raz - na drugi dzień to samo.

No to pytanie: rozbierać przód auta czy istnieje możliwość ze np w zbiorniczku jest ok a ja leje ponad stan i gdzieś jest jakiś zaworek który upuszcza na równo, czy jednak jest gdzieś wyciek . Wydaje mni sie ze to leje gdzieś z centralnej częśći okolic chłodnicy ale pewności nie mam.

z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 01 cze 2017, 07:48

raczej wyciek , a standart w 4.2 czyli chłodniczka oleju??

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 01 cze 2017, 10:44

Zawór upustowy jest ale w korku od zbiorniczka, wywala nadmiar płynu jeśli ktoś na przykład zalałby pod korek. W twoim przypadku raczej na pewno jest gdzieś wyciek. Jeśli faktycznie się tak leje to raczej nie będzie problemu ze zlokalizowaniem wycieku, najgorzej jest jak ubywa ale bardzo powoli, mnie od roku wkurzało dolewanie po 100ml co kilka tys. aż w końcu na tyle się rozszczelniło, że zaczęło cieknąć tak że widać było wyraźnie skąd leci. U mnie poddała się chłodnica, widać było od spodu na krawędzi zderzaka czerwone kropelki. W pierwszej kolejności sprawdź tą chłodniczkę oleju o której pisał benji, przy takim sporym wycieku powinno być widać ze stamtąd leci.

miś

Post autor: miś » 01 cze 2017, 11:01

ok - sprawdzę - dzięki

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja