szaleje temperatura płynu chłodzącego na zegarach 1.8t awt
-
- Forum Audi A6 / A7
szaleje temperatura płynu chłodzącego na zegarach 1.8t awt
witam. od okolo roku mam problem ze wskazaniami temp cieczy chlodzacej na zegarach. temperatura co chwile skacze na 120 stopni i wlacza sie symbol przegrzania na wyswietlaczu. na ecu pokazuje wartośc poprawną poniewaz fizycznie nie dochodzi do przegrzania. wymienialem juz 3 razy czujnik temperatury i za kazdym razem to samo. do tego po drugiej wymianie czujnika doszla zla kalibracja zegara poniewaz na wylaczonym zaplonie wskazowka nie opada do konca tylko zatrzymuje sie na wartosci 70stopni.
Teraz jestem po trzeciej wymianie licznika i dzieją sie jeszcze wieksze cuda. zegar pokazywał mi raz 75stopni raz 90stopni ale mimo tego caly czas wyswietlacz pokazywał przegrzanie. a zczytanie wartosci ku mojemu zdziwieniu po dlugiej trasie pokazywało 75stopni lecz nie mialem zadnych problemow z ogrzewaniem w srodku, powietrze gorące jak cholera.
co to moze byc? prosze o pomoc
[ Dodano: 2017-02-07, 13:52 ]
nikt nie pomoze?
Teraz jestem po trzeciej wymianie licznika i dzieją sie jeszcze wieksze cuda. zegar pokazywał mi raz 75stopni raz 90stopni ale mimo tego caly czas wyswietlacz pokazywał przegrzanie. a zczytanie wartosci ku mojemu zdziwieniu po dlugiej trasie pokazywało 75stopni lecz nie mialem zadnych problemow z ogrzewaniem w srodku, powietrze gorące jak cholera.
co to moze byc? prosze o pomoc
[ Dodano: 2017-02-07, 13:52 ]
nikt nie pomoze?
Witam Panowie i Panie!
Jestem tu nowy, mam pierwsze Audi w życiu i potrzebuje pomocy.
Podobnie jak kolega wyżej... Temperatura skacze od 90 do 120 stopni...Włącza się wiadomo kontrolka o przegrzaniu ale według mnie wszystko jest ok...Płynu jest tyle ile powinno, kupiłem 5l w razie czego ale nie wiem co dalej...Ogólnie to skacze mi również wskazówka od poziomu paliwa.
Miała ktoś coś podobnego? Pomoże?
Jestem tu nowy, mam pierwsze Audi w życiu i potrzebuje pomocy.
Podobnie jak kolega wyżej... Temperatura skacze od 90 do 120 stopni...Włącza się wiadomo kontrolka o przegrzaniu ale według mnie wszystko jest ok...Płynu jest tyle ile powinno, kupiłem 5l w razie czego ale nie wiem co dalej...Ogólnie to skacze mi również wskazówka od poziomu paliwa.
Miała ktoś coś podobnego? Pomoże?
-
- Forum Audi A6 / A7
jestem juz po wymianie kilku czujników i rzeczywiscie chyba pada na licznik... tylko ze zawsze czujniki pokazywały mi chociaz wlasciwa temp na ecu a teraz na zegarach wariuje, na ecu na zimnym dzis przy temp powietrza ok 20 pokazywało mi 10 a po trasie caly czas tylko 60.. a fizycznie sprawdzilem temp w zbiorniczku wyrównawczym i jest 94... to czy to znow nie czunik skoro na ecu tez zle pokazuje?
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
no to jest przejscie... swiecil miernik.. zaizolowalem wszystko podpialem i to samo.. temperatura na ecu podskoczyla do 68stopni podczas jazdy po czym spadla do 60 i tak sie trzymala.. jak właczylem nawiewy gorace na maxa na postoju to spadlo do 48stopni.. na zegay nie patrze bo to juz szalenstwo totalne.. na climatronicu patrzylem to pokazywalo wartosc 2 55 cały cas nawet na zimnym i niezmienialo sie(kanał 51 i 53).. a fizycznie temp sprawdzana w zbiorniczku wyrównawczym i jest ok. jutro kupuje sam ori czujnik i jak bedzie to samo to juz nie wiem.. na zegarach mi nie zalezy bo na tel przez apke spradze temp na ecu.. tylko zeby ten czujnik na ecu chociaz poprawnie wysylal bo podług tego komputer silnikiem steruje.. bo chyba nawet jak licznik jest zjebany to na sygnal z czujnika na ecu nie ma wpływu?
-
- Forum Audi A6 / A7