Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Centralny sie zamyka, jazda na awaryjnych

Nadwozie
ODPOWIEDZ
igor0111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Centralny sie zamyka, jazda na awaryjnych

Post autor: igor0111 » 02 kwie 2017, 22:03

Witam, całkiem niedawno borykałem się z problemem otwierającego i zamykającego się centralnego zamka. Wymieniłem dwa mikrostyki w zamku kierowcy i problem zniknął. Od kilku dni natomiast pojawił się nowy. Początkowo samochód sam się zamykał, sporadycznie. Następnie przestał wpuszczać mnie do środka. Tzn ja otwieram zamek z pilota, a on "ciach" i zamyka wszystko mi przed nosem. Ciężko się wstrzelić, żeby drzwi otworzyć klamką. Czasem zamknie się normalnie, a czasem również zarygluje. Najgorsze było wczoraj. Jadę po mieście a tu zaczynają mi awaryjne migać. Myslałem, że to przerywacz padł, ale okazało się, że to od alarmu. Można się tak bawić i zamykać, otwierać i migać alarmem do upadłego. Odczyt błędów:
01366 - Opened Due to Crash Signal
35-00 - -
01371 - Alarm triggered by Door Contact Switch: Driver's Side
35-00 - -
01572 - Alarm triggered by Door Contact Switch: Passenger Side
35-00 - -
01374 - Alarm triggered by Terminal 15
35-00 - -
01370 - Alarm triggered by Interior Monitoring
35-00 - -
01369 - Alarm triggered by Hood Switch
35-00 - -
01368 - Alarm triggered by Luggage Compartment Switch
35-00 - -
01373 - Alarm triggered by Radio Ground Contact
35-00 - -
01558 - Contact Switch in Locking Cyl: Driver Side: Close (F241)
29-10 - Short to Ground - Intermittent
01561 - Left Rear Door
61-10 - Won't De-Safe - Intermittent

Skasowanie błędów i pozostało to:

01561 - Left Rear Door
61-10 - Won't De-Safe
Oznacza on ryglowanie drzwi lewy tył.
Dziś sprawdzałem:
Moduł komfortu - suchy
Kable w drzwiach- suche, bez uszkodzeń
Jak odłączyłem zamek lewy tył to problem nadal występował- wciąż centralny zamek zamykał samochód. Podłączyłem zamek LT i odłączyłem zamek kierowcy. Samochód przestał robić mi na złość i przestał się zamykać. Słychać jedynie, że ten lewy tylny zamek zamyka się inaczej (po naciśnięciu pilota), więc mikrostyk od ryglowania będzie padnięty.
Takie moje pytanie- dlaczego vag wywala błąd lewy tył, skoro po jego odpięciu nadal są problemy...?

PS. Po odłączeniu zamka kierowcy u Was też na stałe świecą podświetlenia klamek wewnętrznych?
Czuję, że ciężko będzie mi zlokalizować przyczynę. Każda wskazówka się przyda. Z góry dzięki

[ Dodano: 2017-04-02, 22:03 ]
Zaglądam po kilka razy dziennie w ten temat i liczę na jakiś trop. Ale wciąż nic....
Może przynajmniej ktoś wie jak w hierarchii wśród zamków wypada zamek od kierowcy?
Jest on jakimś nadrzędnym zamkiem, który jest może niejako pośredniczącym reszty zamków?
Pytam, bo po odłączeniu zamka kierowcy utraciłem w zamku tylnej klapy to "elektryczne wspomaganie" przy łapaniu za "klamkę" bagażnika
Uważam, że jak mam audi to jestem lepszy :)

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 02 kwie 2017, 22:13

Chyba należałoby zacząć od uporania się z tym błędem:
01558 - Contact Switch in Locking Cyl: Driver Side: Close (F241)
29-10 - Short to Ground - Intermittent
a6-c5-18t-prosba-o-analize-bledow-vt21608.htm

igor0111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: igor0111 » 09 kwie 2017, 00:53

Dzięki, za podpowiedź. Nie zignoruję Twojej uwagi i sprawdzę raz jeszcze przewody. Myślę, że tutaj wyskoczyłby ponownie błąd 01558, ponieważ po ich pierwszym skasowaniu i poprawieniu lutów otwierałem samochód ok 30 razy, a on wciąż się zamykał. Nie wyskoczyło nic oprócz:

01561 - Left Rear Door
61-10 - Won't De-Safe

PS: Czy jako ADMIN możesz przenieść ten temat do tego adresu:
modul-zamka-drzwi-vt60780,30.htm
Wydaje mi się, że tam jest jego miejsce....Dziękuję <okok>

[ Dodano: 2017-04-09, 00:53 ]
Chyba się udało <rotfl> . Wczoraj wymienilem mikrostyki TL drzwi. Asekuracyjnie przed zmontowaniem przemierzyłem całą wiązkę i od tego czasu centralny nie przejawia uszkodzeń.
Pomimo, iż nie stwierdziłem uszkodzeń mikrostyków to wymieniłem oby dwa i poprawiłem luty na całej płytce. Jak narazie działa, ale obawiam się, że wilgotność powietrza może mieć tu znaczenie. Dlatego czuję się zobowiązany poinformować Was o dalszych ewentualnych niechcianych problemach.
Zaobserwowałem, że do czasu aż nie został podpięty zamek kierowcy to podczas otwierania z pilota zamki "chciały otwierać się dwa razy". Może to coś komuś pomoże.
Morał (przynajmniej na dziś): Jeśli Vag wyrzuca Ci błędy modułu 35 to zacznij właśnie od nich
dzięki za pomoc i pozdrawiam
Uważam, że jak mam audi to jestem lepszy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja