Duże spalanie w mieście
Duże spalanie w mieście
Witam.
Jazda po miescie do 50km/h.
Zima.
Spalanie 12.9
Czy to jest normalne ?
Jazda po miescie do 50km/h.
Zima.
Spalanie 12.9
Czy to jest normalne ?
Audi A6 C7 2.0 tdi CGLC 177KM
W 2 godz bo latalem wolno pomiesci i 2 x 15min razy na kogos czekalem na wlaczonym silniku.
Na trasie latam tak ok 140km/h i spalanie 9l.
Juz sam nie wiem czy podczas postoju to tak idzie w gore czy co.
DPF jest ok, zadnych bledow.
Czesto lece w trase to go wypalam.
No i dzisiaj -1 na dworzu.
To spalanie jest od momentu wlaczenia calkowicie zimnego silnika, a wiec troche spalil zeby go zagrzac.
Na trasie latam tak ok 140km/h i spalanie 9l.
Juz sam nie wiem czy podczas postoju to tak idzie w gore czy co.
DPF jest ok, zadnych bledow.
Czesto lece w trase to go wypalam.
No i dzisiaj -1 na dworzu.
To spalanie jest od momentu wlaczenia calkowicie zimnego silnika, a wiec troche spalil zeby go zagrzac.
Audi A6 C7 2.0 tdi CGLC 177KM
w granicach 0,8 - 1.0 L / H - w zaleznosci jak silnik ( klima, ogrzewanie, podgrzewanie siedzen itp )hghormone pisze:Ale dlaczego az tak rosnie na postoju, przecuez wtedy chyba tak duzo nie pali ?
jak dla mnie przy tej sredniej predkosci - normalne, pewnie jak bys przelecial potem z 15 - 20 km zwyklym ruchem to by spadło

Bylo 1009 KM a juz jest 1183 w GARAGE - łacznie
i jeszcze urosnie 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bartosz
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
Nie rozumiem tego wskaźnika. Gdy auto stoi na postoju wskaźnik dochodzi do końca...i średnia wzrasta. Przecież to chyba nie jest miarodajne? Załaczam zdjęcie komputera podczas postoju na światłach..p.s. co znaczy ta zielona ikonka akumulatora?Ł-y-S-y pisze:w granicach 0,8 - 1.0 L / H - w zaleznosci jak silnik ( klima, ogrzewanie, podgrzewanie siedzen itp )hghormone pisze:Ale dlaczego az tak rosnie na postoju, przecuez wtedy chyba tak duzo nie pali ?
jak dla mnie przy tej sredniej predkosci - normalne, pewnie jak bys przelecial potem z 15 - 20 km zwyklym ruchem to by spadło
po zmianie opon na 18 letnie spalanie wzrosło niestety..ale żeby aż tak ?:./
Tu ci pokazuje srednie spalanie - chwilowe to jest ta ruszajaca sie kreskaRiker74 pisze:Nie rozumiem tego wskaźnika. Gdy auto stoi na postoju wskaźnik dochodzi do końca...i średnia wzrasta. Przecież to chyba nie jest miarodajne? Załaczam zdjęcie komputera podczas postoju na światłach..p.s. co znaczy ta zielona ikonka akumulatora?Ł-y-S-y pisze:w granicach 0,8 - 1.0 L / H - w zaleznosci jak silnik ( klima, ogrzewanie, podgrzewanie siedzen itp )hghormone pisze:Ale dlaczego az tak rosnie na postoju, przecuez wtedy chyba tak duzo nie pali ?
po zmianie opon na 18 letnie spalanie wzrosło niestety..ale żeby aż tak ?:./
Srednia bedzie wzrastac i to szybko na krotkich odcinkach, na postoju tez bo przeciez silnik pracujac pobiera tak samo paliwo

Na zielono ( akumulator ) pokazuje ci jak hamujesz silnikiem ( odzysk energi czy jak to sie tam zwie )
Widze ze masz niedogrzany / nienagrzany silnik - krotka trasa ?
na szerszych oponach zawsze bedzie wiecej palił
i jeszcze urosnie 

- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Rocznik: 2010
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Nie jest?Riker74 pisze:Nie rozumiem tego wskaźnika. Gdy auto stoi na postoju wskaźnik dochodzi do końca...i średnia wzrasta. Przecież to chyba nie jest miarodajne?
Jeśli na baku przejedziesz tylko 100 kilometrów a resztę baku "przestoisz" (spalisz stojąc) - to 65 (czy 70) litrów wystarczy ci jedynie na 100km. I takie spalanie komp musi ci pokazać. Inaczej będziesz mieć pretensje, ze komp w mieście pokazuje spalanie 9L/100 a faktyczne - mierzone pod dystrybutorem wychodzi 12L/100.
-
- Forum Audi A6 / A7
Tu ci pokazuje srednie spalanie - chwilowe to jest ta ruszajaca sie kreska
Srednia bedzie wzrastac i to szybko na krotkich odcinkach, na postoju tez bo przeciez silnik pracujac pobiera tak samo paliwo
Na zielono ( akumulator ) pokazuje ci jak hamujesz silnikiem ( odzysk energi czy jak to sie tam zwie )
na szerszych oponach zawsze bedzie wiecej palił[/quote]
Tak . to na krótkiej trasie było.Słyszałem o problemach z niedogrzaniem tych silników:/
Ale jeszcze jedna rzecz..jeżeli auto na skrzyżowaniu ( system start/ stop ) to przecież kreska powinna maleć i średnia spadać..a tak nie jest..może się czepiam ale to taki szczegół. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2017-03-22, 14:26 ]

na szerszych oponach zawsze bedzie wiecej palił[/quote]
Tak . to na krótkiej trasie było.Słyszałem o problemach z niedogrzaniem tych silników:/
Ale jeszcze jedna rzecz..jeżeli auto na skrzyżowaniu ( system start/ stop ) to przecież kreska powinna maleć i średnia spadać..a tak nie jest..może się czepiam ale to taki szczegół. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2017-03-22, 14:26 ]
Wszystko rozumiem...ale na postoju na najniższych obrotach kreska dochodzi na max do końca..a to jest jakieś ..20 L..To chyba coś nie tak..W starej Borze miałem tak że przy postoju komp zmieniał wskaźnik do zużycia na godzinę..a jak ruszysz to na km..To było ok..damos pisze:Nie jest?Riker74 pisze:Nie rozumiem tego wskaźnika. Gdy auto stoi na postoju wskaźnik dochodzi do końca...i średnia wzrasta. Przecież to chyba nie jest miarodajne?
Jeśli na baku przejedziesz tylko 100 kilometrów a resztę baku "przestoisz" (spalisz stojąc) - to 65 (czy 70) litrów wystarczy ci jedynie na 100km. I takie spalanie komp musi ci pokazać. Inaczej będziesz mieć pretensje, ze komp w mieście pokazuje spalanie 9L/100 a faktyczne - mierzone pod dystrybutorem wychodzi 12L/100.
W starszych i nie tylko ( ujezdzam czasmi Passeratti 2012r i tez tak ma ) pokazuje na postoju L/H jak ruszasz to sie zmienia.
W audi masz to inaczej rozwiazane, najdokladniejsze spalanie wyliczysz se jak zatankujesz 2 razy do pelna i przeliczsz przez przejechane km.
Niech napisza inni uzytkownicy 2.0 TDI - jak im to wychodzi w miescie ?
W audi masz to inaczej rozwiazane, najdokladniejsze spalanie wyliczysz se jak zatankujesz 2 razy do pelna i przeliczsz przez przejechane km.
Niech napisza inni uzytkownicy 2.0 TDI - jak im to wychodzi w miescie ?
i jeszcze urosnie 

- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Skrzynia: S-tronic
Ł-y-S-y pisze:najdokladniejsze spalanie wyliczysz se jak zatankujesz 2 razy do pelna i przeliczsz przez przejechane km.

Przy jeździe po mieście wskazania są zbyt optymistyczne, przy dystrybutorze u mnie wychodzi ok. 10l/100km. W C6 wskaźnik spalania zakłamywał dużo bardziej
Było przez 8 lat A6 C6 teraz A6 C7
-
- Forum Audi A6 / A7
Dziś zrobłłem trasę - 470 km, z czego 400 km na ekspresówce.Średnia predkość na ekspresówce to 130-140 km/h. Średnia spalania z tej trasy to 6,4 L.pan42 pisze:Ł-y-S-y pisze:najdokladniejsze spalanie wyliczysz se jak zatankujesz 2 razy do pelna i przeliczsz przez przejechane km.![]()
Przy jeździe po mieście wskazania są zbyt optymistyczne, przy dystrybutorze u mnie wychodzi ok. 10l/100km. W C6 wskaźnik spalania zakłamywał dużo bardziej