Witam, mam problem z klimą w Audi A6 C6 4.2 BAT z 2004r..
Mianowicie nie chłodzi. Wentylatory się nie włączają. (chyba że silnik się zagrzeje to tylko wtedy)
Przetestowałem już chyba wszystkie czujniki temperatur i cieśnień, elektrozawory ogrzewania i już tracę pomysły.
Jedna rzecz która przykuła moją uwagę to zawór regulacyjny sprężarki N280 . Po włączeniu klimy pokazuje cały czas taką samą wartość niezależnie od ustawień temperatury itd.
Zawsze jest:
Adres 08: Auto HVAC
Grupa 001: Podstawowe informacje
0.650 A - 0.655A - zawór regulacyjny (N280) (0…0,650) i tu czasami wychodzi 0,005 poza zakres
70% -zawór regulacyjny (N280)
No Occup.
8-10 bar Ciśnienie obwodu czynnika chłodniczego
0.0 Current Shut-Off Condition
12.0 Last Shut-Off Condition (12=Compressor off (request from the engine control unit, via data bus.))
30.0°C Evaporator (G263) Temperature
31.0°C Air Intake (G89) Temperature
30.0°C Ambient (G17) Temperature
25.0°C Dash Panel (G56) Temperature
2880 /min Temp. Sensor Blower Speed
100.0°C Coolant Temperature
0.0 Compressor Torque Status
5.0 Nm Compressor Torque
8.6 bar Refrigerant Circuit Pressure
41.0°C Refrigerant Temperature
Może miał ktoś podobne problemy i podzieli się doświadczeniem.
[A6 C6 4.2] Klimatyzacja nie działa
Dzięki za odpowiedzi , dzisiaj to sprawdzę.
[ Dodano: 2014-09-22, 21:15 ]
Dobrałem się dzisiaj do niech(tak trochę tylko bo jest w trudno dostępnym miejscu)
Wygląda tak :
Zaobserwowałem pewne zachowania.
Jak tylko uruchomię silnik to klima się włącza i wiatraki też jednak po kilku sekundach wiatraki gasną a klima niby dalej chodzi a nie chłodzi. (wałek kompresora się kręci, regulator pokazuje 0,655 A)
Jak zaraz po odpaleniu nacisnę przycisk ECON to wiatraki się wyłączają i jak wcisnę s powrotem to się załączają dopóki nie pozwolę im chodzić ok 10 sekund. Potem muszę znów wyłączyć silnik i chwile odczekać żeby powtórzyć te doświadczenie.
Pomiary też się trochę zmieniają jak klima chodzi te 10 sek. Ciśnienie i temperatura czynnika chłodzącego spadają o ok 0,7 bar i kilku stopni Celsiusza. Później stoi i powoli znowu rośnie a regulator cały czas pokazuje w granicach 0,655A i 73%.
Zauważyłem też dziwną temperaturę wyświetlacza mmi (-66 stopni), może to ma jakiś związek?
[ Dodano: 2014-09-22, 21:15 ]
Dobrałem się dzisiaj do niech(tak trochę tylko bo jest w trudno dostępnym miejscu)
Wygląda tak :
Zaobserwowałem pewne zachowania.
Jak tylko uruchomię silnik to klima się włącza i wiatraki też jednak po kilku sekundach wiatraki gasną a klima niby dalej chodzi a nie chłodzi. (wałek kompresora się kręci, regulator pokazuje 0,655 A)
Jak zaraz po odpaleniu nacisnę przycisk ECON to wiatraki się wyłączają i jak wcisnę s powrotem to się załączają dopóki nie pozwolę im chodzić ok 10 sekund. Potem muszę znów wyłączyć silnik i chwile odczekać żeby powtórzyć te doświadczenie.
Pomiary też się trochę zmieniają jak klima chodzi te 10 sek. Ciśnienie i temperatura czynnika chłodzącego spadają o ok 0,7 bar i kilku stopni Celsiusza. Później stoi i powoli znowu rośnie a regulator cały czas pokazuje w granicach 0,655A i 73%.
Zauważyłem też dziwną temperaturę wyświetlacza mmi (-66 stopni), może to ma jakiś związek?
Czy możliwe jest wyjęcie sprężarki w 4,2 bat bez demontażu chłodnicy płynu chłodniczego? W sumie to może i trochę dziwne, ale chciałbym uniknąć spuszczania płynu i rozpinania przewodów chłodzenia oleju tiptronica, bo przód muszę i tak rozbierać, ponieważ skraplacz mam do wymiany i układ klimy do płukania.polkos pisze:Spradz sprzegielko tak jak mowili koledzy.
stawiasz lewarek pod silnik odgrecasz poduszke silnika i tam masz na kole sprezarki 5 badz 6 imbusow i walek sie tez rozkreca nie trzeba go wyciagac.
30min roboty
Może da się chłodnicę tak "odgiąć" na przewodach, żeby dostęp do sprężarki był bezproblemowy.