censored pisze:E no Panie Artur....tu nie należy miec pretensji do auta.
2,5 nie należa do oszczędnych. Pomyśl nad motorem 3,0 lub 4,2 na takich odcinkach- to dopiero smoki. Do tego w automacie.
To nie jest auto na takie króciutkie odcinki , znaczy nie należy sie spodziewać ekonomiczności.
Poz
Zdaję sobie sprawę, jest to w koncu 2.5 a nie 1.9.
Biorąc pod uwagę, że auto z slinikiem 1.9 pali w mieście max 8l a 2.5 jest o ok 32% pojemniejszy, 36% mocniejszy, 50% ma więcej cylindrów to średnio ten smok powinien palić o 40% więcej paliwa, czyli jakieś 11.2l .
I jest to spalanie akceptowalne.
Już ten wywód gdzieś opisywałem, ale jakimś dziwnym trafem posty zniknęły.
Jak juz wspomniałem, silnik przebadałem na wszelkie sposoby
(dane z sieci ASO, błędy, logi dynamiczne i statyczne, fizyczne sprawdzenie wałków i hydrauliki) , autko ma prawdziwy przebieg 235000km i chodzi idealnie jak na volkswagenowskiego diesla. Jedynie problem może tkwić w skrzyni. Niby chodzi ok, nie ma szrpnieć, biegi przerzuca ale będęc wieloletnim użytkownikiem manuali, dla mnie skrzynia ta chodzi jakby nie mogla, tj. jakies poslizgi, polbiegi ...
Wg kilku fachowców, których cenię, ponoć ten typ tak ma...
paw1972 pisze:Chyba ArturJ powinien znaleść fachowca od w/w. Spalaniem zbliżył sie do V8. Przecież widać, ze coś nie tak. Nawet jak jeździ zimnym/niedogrzanym, ma tipa i AFB (gdyby miał Q to mógłby dodać jeszcze z 1-1.5 l/100 km) oraz ciężką nogę to 16 l/100 km nie powinien mu palić. Najcięższe przypadki o jakich słyszałem (oczywiście z Q) to 13-14 l/100 km i to na własne życzenie. Sprawny powinien spalić około 11-12 litrów (nawet nie dogrzany). ...
A ile Twój pali i jaką masz skrzynie ?
marcin290890 pisze:
a co do spalania, to rzeczywiście Tiptronic jest fajna skrzynią ale podobno z jej powodu auto ma apetyt

, ja na szczęście mam 6 manual :mrgreen:
a Ty jakie masz spalanie ... w mieście
(jakie robisz przebiegi)?