Dla spokoju ducha chciałbym zaopatrzyć się w koło dojazdowe. Letnie kółka mam 255/35/20 (i o nie się boję, że w końcu skapituluje na dziurze i kompresorek nie pomoże...) zimówki 225/55/17.
Początkowo myślałem żeby (podobnie jak w poprzednim aucie) w lecie wozić jedna zimówkę a w ziemie jedna letnią, ale z lektory forum doszedłem do wniosku że w przypadku quattro (możliwość uszkodzenia napędu przy nawet niewiele różniących się kołach) nie jest to najlepszy pomysł (bo mimo że to oryginalne rozmiary to dość znacznie się różnią -patrz zdjęcie). Do końca nie jestem jednak przekonany czy rzeczywiście tak małe różnice mogą mieć wpływ na napęd , bo w końcu jeździmy po zakrętach i koła kręcą się z rożnymi prędkościami i to nie tylko na jednej osi ale i względem przód tył?
Druga sprawa to to że zimówka średnio mi się mieści do bagażnika (nie wiem czy zawsze tak jest ale mam tak duzy akumulator obudowany plastykami, i nie wiem czy nie ma tam jakiej pompy od zawieszenia (mam pneumatyka).
Mam pytanie czy a6 c7 3.0 tdi quattro stronik 245km z zawieszeniem pneumatycznym można było zamówić z dojazdówką (lub z kołem normalnym zapasowym)? Jeśli tak to jakie są kody fabryczne styropianowym wypełnień do bagażnika (albo gdzie to mogę zaleście jakiś katalog?)
Jaki powinien być rozmiar dojazdów ki? gdzieś na allegro znalazłem 145/70/20 ale inny sprzedawali tez 125/70/19 oraz 175/55/19(pierwszy wymiar wydaje się najwłaściwszy przedstawiłem go tez na zdjęciu).
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za pomoc
superjachu