to może byc to bo jak odpalę silnik to ładowanie jest bardzo slabe nie cale 12v dopiero jak depnę to powyżej 2 tys obrotów zaczyna ladować wtedy pokazuje 14 v i nawet jak zejdzie z obrotów to jest ok ładowanie dobre ale zgaszę odpalę i zas slabe
bobson80, niechce cie kolego martwic ale masz jedna z 3 przyczyn...
albo alternator juz zdechl
albo akumulator jest walniety gdzies ma w sobie spiecie dlatego alternator buczy
albo po przekreceniu zaplonu gdzies ci zaje..biscie bierze prad na lewo
i mowie ci jeszcze raz! jedz na test! bedziesz wiedzial wszytsko!
i jeszcze sprawdz klemy i ewentualnie przeczysc do bialego;) daj troszku smarku i zoibacz wtedy jak sie bedzie zachowywal
koledzy mam problem dzisiaj rano odpaliłem samochód i był taki lekki piszczący dżwięk dopóki samochód się nie rozgrzał.otwotrzyłem maskę i dżwięk dochodził z przodu silnika zaraz za wentylatorem chłodnicy.to jest pasek alternatora?bo nie jestem pewien.Boję sie żeby nic nie pękło i nie mieć lipy wolę to za wczasu zrobić.Do tego zauważyłem że od dłuższego czasu pokazuje mi ładowanie akumulatora 16v,wcześniej było normalnie pokazywał 14
Regulator napięcia szwankuje jeżeli masz rzeczywiście 16 v . jest to bardzo groźne dla elektronicznego osprzętu bo jeżeli wskoczy na 18v a u mnie tyle bylo to uszkodzilo kilka rzeczy . Sprawdz jakie masz ładowanie.
vagiem?no jak wlącze na zapłon to pokazuje mi normalnie po odpaleniu jest ok 16,niecałe .Zdziwiło mnie to bo od kiedy temp spadła poniżej 5 st C tak zaczeło sie dziac tak było 14
raczej sprawdzil bym zwykłym woltomierzem na odpalonym silniku na klemach aku ile ma . Jezeli pokaże tyle co na wskaźniku to wiadomo że masz uwalony regulator normalnie powinno stanąć malsymalnie na 14.4 i minimalnie na 13.4 pod dużym obciążeniem (światła , wentylator , lodówka przenośna itp itd ) vagiem sprawdzając obarczysz wynik niestety błędem . Ale tu zaraz wszyscy zaczną się wypłaszczać że vag jest bogiem ale nie jest ponieważ wskazania różnią się od rzeczywistości o 0.3 V w niektórych przypadkach.
sprawdzę wolotmierzem.Wogulę to zacznę od paska bo zaczął piszczeć ,jak nie przestanie to rolka napinająca.Znajomy mi powiedział że póki nie zacznie świrować to wtedy wymienic regulator.
[ Dodano: 2011-01-07, 20:24 ]
a więc tak zajechałem do serwisu Bosha żeby wymienic pasek (był tylko Gates 59 zł).Okazało się że napinacz tez do wymiany.Jak mechanik mi pokazał to miał takie luzy jakby miał sie zaraz odkręcic.(napinacz 218 zł) wymiana 90 zł.Najlepsze że zrobił to bez demontazu przodu jakoś wykręcił wentylator i tam upychał recę.a co do napiecia to aku zimny 13 V,a pod alternatorem klemy miały 14,2V więc licznik pokazuję mi te ok 16V z bardzo duzym błędem.Ale najważniejsze że wszystko jest ok