Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

AUDI A6 C5 1.9 TDI zamknięte drzwi.

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Marunia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

AUDI A6 C5 1.9 TDI zamknięte drzwi.

Post autor: Marunia » 09 paź 2016, 18:09

Witam !

Przydażyła mi się wczoraj taka sytuacja z centralnym zamkiem. Prawe przednie drzwi nie chcialy sie otworzyc, w momęcie otwierania bolec wyskakiwał po czym sie chował odrazu. Kolega wpadł na wspanialy pomysł w momęcie otwierania złapał bolec kombinerkami.....(był po pępkowym) i wyrwal ten bolec wraz z klku moze kilkunasto centymetrowym drutem ale co lepsze wlozyl go spowrotem... Drzwi w ciagu dalszym byly i są zamkniete...

Czy kto kolwiek miał taka sytuacje jak ja ? Choć by podobna ? Nie chcę brac Boszki i ciąć mojej niuni :( Bardzo bym prosił jakiegoś MacGyver-a o pomoc... <zalamka>

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 09 paź 2016, 19:59

To że wyrwał bolec to nie jest pewnie groźne, on jest zaczepiony w takim plastiku i w miarę łatwo go jest wyciągnąć przy ściągniętej tapicerce drzwi. Rozumiem że centralny zamek otwiera Ci wszystkie drzwi tylko nie te pasażera z przodu? I pomimo odblokowanych wszystkich drzwi te nie reagują na sygnały z centralnego zamka?

Awatar użytkownika
Krix0
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Artur
Rocznik: 1999
Moje auto: Allroad C5
Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna

Post autor: Krix0 » 09 paź 2016, 21:19

Miałem coś takiego w A4
Znaczy przy otwieraniu bolec wychylał się na 2 sek i chował
Przyczyna takiego zachowania była linka która się porostu dziwnym trafem zaklinowała i była cały czas napięta co powodowało ze mechanizm nie mógł otworzyć drzwi.

Moja rada jeśli nie da się otworzyć drzwi spróbuj wyciągnąć linkę z klamki wew i wtedy spróbuj otworzyć drzwi. Jeśli się otworzą, ściągnij boczek i sprawdź linkę bo to ona wtedy jest winna
Pomoglem ?
Daj pomógł Ciebie nic nie kosztuje a mnie motywuje.
Nie zapomnij napisać czy problem znikł po otrzymanych radach, dla potomnych :)

Marunia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marunia » 09 paź 2016, 21:20

Dokładnie tak, zamek otwiera wszystkie drzwi oprócz pasażera. <stres>
Ale bolec reagował jak otwierałem drzwi tylko chował się po sekundzie...
Teraz jak otworzyć drzwi ? sciągać tapicerke i bawić się dalej ? Wydaje mi się, że nie będzie to rozwiązanie... A i jeszcze jedno w momęcie gdy zamykam lub otwieram drzwi to slysze przy tych drzwiach jak zamek reaguje :< ale nie otwiera się.

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 10 paź 2016, 06:57

Ja miałem identycznie tylko z drzwiami od strony kierowcy. U mnie udało się zrobić taki myk że w momencie jak się bolec podnosił trzeba było szybko szarpnąć klamkę i udało się otworzyć i bolec zatrzasnął się ale jak drzwi były już otwarte. Dzięki temu udało się zdjęć boczek i zreanimować zamek.

Marunia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marunia » 10 paź 2016, 16:31

Teraz jak ja to wszystko powyciagać na zamknietych drzwiach żeby tego nie połamać :( :[

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Silnik: 1.8T ANB 150KM

Post autor: Ziomek » 10 paź 2016, 18:52

Marunia, ja bym szedł tropem tak jak napisał Krix0, podczas otwierania próbuj szarpać za klamkę, bo tak przy zamkniętych drzwiach bez uszczerbku na tapicerce to raczej się nie da..

krs2919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI 140KM
Paliwo: Diesel

Post autor: krs2919 » 08 lis 2016, 09:15

Marunia pisze:Teraz jak ja to wszystko powyciagać na zamknietych drzwiach żeby tego nie połamać :( :[
kolego typowy objaw elektrycznych zamków audi...przeżyłem juz to...a więc jak sobie jeszcze nie poradziłeś to siądź do autka i baw się zamknięciem wewnętrznym na drzwiach...otwórz-zamknij...na przemian ...mi po takiej 15min. zabawie odpuścił silniczek...następnie zamek do wyjęcia i rozebrania....trzeba dostać się do silniczków w części elektrycznej i poprawić zimne luty na płycie oraz rozebrać silniczek i wyczyścić szczotki wraz z komutatorem, złożyć wszystko...zacią się u ciebie tzw. "save" czyli dodatkowe domykanie zamka...służe pomocą...mam już temat w jednym palcu, bo robiłem wszystkie zamki u mnie...pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja