[ A6 C6] Olej Silnikowy
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Taki będzie dobry → Motul Specific 504 00 507 00 5W30. Silnik na pewno nie będzie narzekał .
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Kontakt:
Zależy co miałeś wlane . Jeśli syntetyk, to nie ma potrzeby. Jeśli półsyntetyk lub mineralny (byle nie ), to albo wymieniasz olej i powiedzmy po tysiącu km ponownie, albo stosujesz płukankę. Na Twoim miejscu wybrałbym dwukrotną zmianę oleju. Pod warunkiem, że jest tam coś innego niż syntetyk.
Co do filtra oleju... tylko markowy: MANN FILTER, KNECHT, HENGST, itp. Mając A6 C6 chyba można poświęcić kilka złotych więcej i kupić coś porządnego, a nie przykładowo Filtrona. Ktoś powie, że Filtron jest też dobry. OK, ale wolę mieć założone filtry Manna .
Do zakupienia masz 5L oleju, np. podanego powyżej przeze mnie i filtr oleju np. Manna (HU719/7x). W sumie potrzeba ok. 4 litrów oleju, ale Motul sprzedaje w opakowaniach 5 litrowych. Reszta przyda się na ewentualne dolewki.
Co do filtra oleju... tylko markowy: MANN FILTER, KNECHT, HENGST, itp. Mając A6 C6 chyba można poświęcić kilka złotych więcej i kupić coś porządnego, a nie przykładowo Filtrona. Ktoś powie, że Filtron jest też dobry. OK, ale wolę mieć założone filtry Manna .
Do zakupienia masz 5L oleju, np. podanego powyżej przeze mnie i filtr oleju np. Manna (HU719/7x). W sumie potrzeba ok. 4 litrów oleju, ale Motul sprzedaje w opakowaniach 5 litrowych. Reszta przyda się na ewentualne dolewki.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
yaszczur pisze:Jeśli jeździsz normalnie to 5W30, jeśli ciągle but to 5W40b4ndit90 pisze:Czyli 5 w 30 ? czy 5w40
Co masz na myśli but but ? zmieniam biegi przy 2.9 3 k .. wiecej jak 130 150 nie jezdze staram sie nie przekraczac 3.5 tys obrotów.
[ Dodano: 2016-08-30, 15:35 ]mat1324 pisze:Zależy co miałeś wlane . Jeśli syntetyk, to nie ma potrzeby. Jeśli półsyntetyk lub mineralny (byle nie ), to albo wymieniasz olej i powiedzmy po tysiącu km ponownie, albo stosujesz płukankę. Na Twoim miejscu wybrałbym dwukrotną zmianę oleju. Pod warunkiem, że jest tam coś innego niż syntetyk.
Taki zestaw bedzie ok ?
olej
filtr
- yaszczur
- Moderator
- Imię: Paweł
- Moje auto: S6 C5
- Rocznik: 2002
- Silnik: 4.2 326KM
- Paliwo: Benzyna
"but" czyli kręcenie silnika do wysokich obrotów, z tego co piszesz jeździsz normalnieb4ndit90 pisze:Co masz na myśli but but ? zmieniam biegi przy 2.9 3 k .. wiecej jak 130 150 nie jezdze staram sie nie przekraczac 3.5 tys obrotów.
Masz już wszystko na forum, poszukajb4ndit90 pisze:a czym płukanke zrobić ? płynem czy tak jak mowiles po 1 k km wymienic jeszce raz ?
Jaka jest procedura przy płukance ?
W tym trybie, jest dokładnie tak jak piszesz.b4ndit90 pisze:wylewam stary olej - wymieniam filtr ol - wlewam olej - po 1 tys km - znowu wymieniam razem z filtrem czy jak ?
olej-plukanka-vt83110.htm
viewtopic.php?t=57067
Pozdrawiam...