Skrzypienia gumy przy rozbujaniu auta na boki.
-
- Forum Audi A6 / A7
Skrzypienia gumy przy rozbujaniu auta na boki.
Nie znalazłem podobnego tematu ale opisze sytuacje od początku. Wymieniałem smoka od pompy olejowej co wieże się z rozpięciem zawieszenia i wyjęciem sanek. Po tym zabiegu i złożeniu wszystkiego do kupy zaczęło skrzypieć charakterystycznie dla jakiejś gumy. Dodam że odgiąłem dość mocno drążek nie odkręcając go od wahacza. Przy naciskaniu na maskę nic nie słychać natomiast przy poruszaniu samochodem na boki słychać właśnie to skrzypienie. Dzieje się tak tez przy skręcaniu, ruszaniu podczas jazdy. Stawiam na łączniki albo gumy stabilizatora ale chce się jeszcze was poradzić bo może to gumy na sankach chociaż raczej jest to sztywne i nie pracuje podczas jazdy. Ma ktoś jakiś pomysł jak to można sprawdzić czy jest to związane ze stabilizatorem.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Siemanko. Dzisiaj sie wziolem dopiero za samochód 😕 ale do rzeczy. Pierwsze co pojechalem na szarpaki na stacj po sasiedzku za darmo tekze spoko. Okazalo sie ze nie skrzypi lacznik ani gumy stabilizatora tylko tuleja od sanek przednich a faktycznie dojebalem je niezle bez klucza dynamometrycznego. Myslalem ze to musi byc na sztywno prawie. Mowi zeby popuszczac caly zawias i sanki i z odpowiednim momentem dokrecic. Teraz pytanie do was. Macie jakies tabelki itp. Co z jakim momentem dokrecic glownie chodzi o te tuleje sanek ale jak i cale zaweiszenie przednie by sie znalazlo to bylo by fajnie. 😆 z gory dzieki
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Chcesz całe zawieszenie, czy tylko przód?
[ Dodano: 2016-08-12, 20:47 ]
Przeszukałem w ELSIE cały rozdział związany z zawieszeniem przednim i tylnym. Wrzucam tylko te instrukcje, w których znajdują się jakiekolwiek wartości momentów dokręcania » instrukcje. Mam nadzieję, że coś znajdziesz.
[ Dodano: 2016-08-12, 20:47 ]
Przeszukałem w ELSIE cały rozdział związany z zawieszeniem przednim i tylnym. Wrzucam tylko te instrukcje, w których znajdują się jakiekolwiek wartości momentów dokręcania » instrukcje. Mam nadzieję, że coś znajdziesz.
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzieki wielkie 😉 napewno nie mi tylko sie przyda 😆 musze skolowac sobie jeszcze klucz i bede dzialal.
[ Dodano: 2016-08-18, 16:31 ]
A wiec tak
nastala cisza w moim aucie. A przyczyna byl moj pospiech podczas pierwszego skladania sanek 😕. To cos co tak strasznie skrzypialo i szlo po calej ramie samochodu az ciarki przechodzily to byla zle wylozona tuleja na podporze z przodu sanek. Przestroga na przyszlosc dla wszystkich 😆 teraz cieszyc sie i jezdzic. Od kręcone cale zawieszenie ponownie i skrecone z odpowiednim momentem.
[ Dodano: 2016-08-18, 16:31 ]
A wiec tak