Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ AKN 2.5 150 KM] Wymiana poduszek silnika i skrzyni

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
MloOoOdy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AKN 2.5 150 KM] Wymiana poduszek silnika i skrzyni

Post autor: MloOoOdy » 30 lip 2016, 13:10

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym wszystkich serdecznie przywitać :)
Od około roku jestem posiadaczem A6. Silnik 2.5 TDi. Niestety wylała poduszka silnika, więc czas najwyższy ją wymienić. Stwierdziłem, że nie ma sensu się bawić w pół środku, kupiłem wszystkie 4 poduszki i jutro zamierzam z tym powalczyć.
Chciałbym się dowiedzieć czy są z tym jakieś problemy. Niestety, nie dysponuje kanałem/podnośnikiem i wszystko będę robił na podwórku. Po wstępnym rzuceniu okiem, widziałem, że jakiejś wielkiej tragedii nie ma i powinno się wszystko udać. Lecz może ktoś kto już to robił doradzi mi coś w tej kwestii.
Pozdrawiam :)

Daniel1555
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Daniel1555 » 31 lip 2016, 10:13

Jedynie uważaj żeby silnik ci na głowę nie spadł. :) Przygotuj sobie jakiś podnośnik żeby silnik ulżyć z poduszki .

MloOoOdy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MloOoOdy » 31 lip 2016, 16:23

Wymiana przeprowadzona. Wszystkie poduszki oryginalne, dość mocno uszkodzone.
Dla potomnych, wymiana to nic trudnego, wszystkie 4 wymieniamy spokojnie pod blokiem :)
Poduszka silnika od strony pasażera - Demontujemy obudowę filtra powietrza, odkręcamy nakrętkę od poduszki (klucz 13). Przenosimy się pod spód (nie mam osłony pod silnikiem). Opieramy silnik na lewarku (tak jak napisał kolega Daniel), odkręcamy blaszki w kształcie litery U, trzymające gumy na drążku stabilizatora, odkręcamy 3 śruby od łapy poduszki (2 wkręcone w podłużnice, 1 trzymająca również sanki) - wszystkie na klucz 18. Wyjmujemy łapę i wymieniamy poduszkę (przytwierdzoną drugą nakrętką na klucz 13). Z drugiej strony robimy analogicznie, z tym, że bardziej musimy się pomęczyć aby odkręcić górne mocowanie poduszki.
Poduszki skrzyni również idą banalnie prosto. Podpieramy skrzynię na lewarku, odkręcamy 2 śrubki na klucz 13 widoczne od spodu i od góry (szukamy na macanego) odkręcamy jedną śrubę (klucz 16). Unosimy skrzynię do góry i poduszka jest nasza :)

Warto również dodać, że poduszki takich typów :
Obrazek
Obrazek

Są ze sobą zamienne. Różnica polega jedynie na tym, iż ta zamknięta posiada w środku gwint, w który wkręcamy centralną śrubę (na klucz 16). Różnica w cenie jest ponad 2x, więc nie warto przepłacać ;) (podaję na przykładzie Lemfordera).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl