Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym wszystkich serdecznie przywitać
Od około roku jestem posiadaczem A6. Silnik 2.5 TDi. Niestety wylała poduszka silnika, więc czas najwyższy ją wymienić. Stwierdziłem, że nie ma sensu się bawić w pół środku, kupiłem wszystkie 4 poduszki i jutro zamierzam z tym powalczyć.
Chciałbym się dowiedzieć czy są z tym jakieś problemy. Niestety, nie dysponuje kanałem/podnośnikiem i wszystko będę robił na podwórku. Po wstępnym rzuceniu okiem, widziałem, że jakiejś wielkiej tragedii nie ma i powinno się wszystko udać. Lecz może ktoś kto już to robił doradzi mi coś w tej kwestii.
Pozdrawiam
Wymiana przeprowadzona. Wszystkie poduszki oryginalne, dość mocno uszkodzone.
Dla potomnych, wymiana to nic trudnego, wszystkie 4 wymieniamy spokojnie pod blokiem
Poduszka silnika od strony pasażera - Demontujemy obudowę filtra powietrza, odkręcamy nakrętkę od poduszki (klucz 13). Przenosimy się pod spód (nie mam osłony pod silnikiem). Opieramy silnik na lewarku (tak jak napisał kolega Daniel), odkręcamy blaszki w kształcie litery U, trzymające gumy na drążku stabilizatora, odkręcamy 3 śruby od łapy poduszki (2 wkręcone w podłużnice, 1 trzymająca również sanki) - wszystkie na klucz 18. Wyjmujemy łapę i wymieniamy poduszkę (przytwierdzoną drugą nakrętką na klucz 13). Z drugiej strony robimy analogicznie, z tym, że bardziej musimy się pomęczyć aby odkręcić górne mocowanie poduszki.
Poduszki skrzyni również idą banalnie prosto. Podpieramy skrzynię na lewarku, odkręcamy 2 śrubki na klucz 13 widoczne od spodu i od góry (szukamy na macanego) odkręcamy jedną śrubę (klucz 16). Unosimy skrzynię do góry i poduszka jest nasza
Warto również dodać, że poduszki takich typów :
Są ze sobą zamienne. Różnica polega jedynie na tym, iż ta zamknięta posiada w środku gwint, w który wkręcamy centralną śrubę (na klucz 16). Różnica w cenie jest ponad 2x, więc nie warto przepłacać (podaję na przykładzie Lemfordera).