Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Nadeszła pora remontu tipa :)

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Gość.

Post autor: Gość. » 12 lip 2016, 22:59

Mozna dac na sprawdzenie to lekko kilka stówek o ile bedzie sprawna jak złom to plecy :) nie warto :)

Awatar użytkownika
dziii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dziii » 14 lip 2016, 21:11

w sumie nie jest to głupi pomysł kopic sprawdzić jak od to zlecić od razu montaż a jak złom to oddać ( jeśli ktoś obiecywał że jest w dobrym stanie i z małym przebiegiem ) ja już powiem wam szczerzę melik w głowie co mam robić czy regenerować ale koszt rzędu 6tys trochę mnie na ten moment przerasta :/ czy też kupić i przełożyć a starą zostawić w razie W
project by dziii

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 15 lip 2016, 12:38

Jak sprawdzić taką skrzynię bez montażu w aucie?

No bo chyba nie rozmontowując ją na kawałki - to by kosztowało pewnie z 70% tego co remont.

Gość.

Post autor: Gość. » 15 lip 2016, 13:18

Nie nie bedzie kosztowało 70% a może 30% i tak trza rozmontować to jest o wiele pewniejsze jak sprawdzanie na aucie :)

Awatar użytkownika
dziii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dziii » 15 lip 2016, 16:40

ASB za sprawdzenie takiej skrzyni chcą ok. 200 zł/300 zł montaż tutaj różnie ale ok. 600zł ceny różnie dziś dzwoniłem do różnych firm i pytałem i co i jak. Wiadomo że zero gwarancji na wszystko koszt i tak się uzbiera powyżej 3tys. i nie ma do końca pewności jak to będzie chodzić. Ceny regeneracji skrzyń kompletnych z tego co się dowiedziałem dziś to koszt ok .3200 zł netto do 4500 zł netto w zależności co faktycznie tam padło i co będzie do zrobienia. Gwarancję jako uzyskujemy to od 6 do 12 miesięcy tyle zdążyłem ustalić. Odnośnie używanej mam na oku za 1000 zł kompletną z przebiegiem 103 tys ( niby bo wiadomo nie ma gwarancji ) koszt diagnozy liczmy 300 zł montaż 600 zł filtry oleje 1200 zł wychodzi ok. 3000 zł i jeszcze nikt nie powiedział że bedzie wszystko dobrze. Po długich przemyśleniach wychodzę z założenia że robię remont skrzyni i tyle pozostaje mi tylko problem bo nie wiem do jakiego ASB na terenie Wielkopolski lub Dolnegośląska się udać. :p
project by dziii

Gość.

Post autor: Gość. » 15 lip 2016, 17:16

Niestety tak z tym jest sam to przerabiałem. Co do tej skrzyni z przelotem 100tys to jesli to pewny przebieg mozna by było montowac wymienic olej i polata na pewno. Ale jak własnie nie masz żadnej gwarancji rozruchowej to troszke się lampka zapala. Ja sprzedawałem w ostatnim czasie 5hp24 uszkodzony dzwon ale stan jak nowa dałem gwarancje od siebie koszt 900zł i 5hp19 z przelotem 130tyś tez dałem gware i kompletna za tysiaka poszła wsio hasa ludzie zadowoleni(ta uszkodzona poszła na czesci bo obudowe trza było przęłozyć ale to i tak sie opłacało klientowi.

Ale to co ja sam wywalam z auta to ja wiem co jest.

Awatar użytkownika
dziii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dziii » 15 lip 2016, 21:29

Na skrzynie co pisałem wyżej dostane 30 dni gwarancji rozruchowej. Druga sprawa dowiedziałem się że użytkownik " nikos " robił wymianę skrzyni w vag expert Skoczow. Ja Dziś pozwoliłem Sobie zadzwonić do nich i spytać jak to jest. koszt takiej wymiany to 3800 zł brutto sprawa wygląda tak że oni mają dużo skrzyń na stanie na miejscu jest ok. 10 pasujących do mojego silnika ogólnie właściciel tłumaczył, że on skrzyń po wyżej 150 tys. km przebiegu nawet się nie tyka i te które ja potrzebują mają ok. 100 tyś km nalatane przebiegu. ( choć i tak w to nie wierze ) mniejsza o to. Rozmawiając dalej dowiedziałem się, że w cenie dostaje używaną skrzynie konwerter i sprzęgło od inego auta starą, ściągają zakładają tę nową ( używaną ) filtry oleje uszczelki itp. sterowanie adaptacja i jazda próbna na takie coś od firmy z frakturą dostaje się 6 miesięcy gwarancji która obejmuje wszytko ( niby ) w razie jakieś problemu zakładają inną skrzynie jaką posiadają Tyle info którę uzyskałem. 3800 nie jet też jakąś małą kwotą. Ja po weekendzie ruszam do dzieła i jadę na diagnozę do :

MECHANIK
ul. Rakowa 40a
51-421 Wrocław

później okaże się co dalej. zobaczymy co wyjdzie
project by dziii

Gość.

Post autor: Gość. » 15 lip 2016, 21:33

Te skrzynie które maja skupuja od handlarzy gratami. mam znajomego co wiekszośc wysyła do serwisów ASB :) No ale jest to alternatywa choc niezbyt tania.

Awatar użytkownika
dziii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dziii » 15 lip 2016, 21:50

No to już wszystko wiadomo pozostaje tylko remont :)
project by dziii

tomju
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomju » 24 sie 2016, 22:16

Witajcie,
dołączam niestety do grona remontujących swoje skrzynki. U mnie klasyczne objawy - wizyta w ASB Długołęka potwierdziła, co miała potwierdzić.
Ostatecznie kompletny remont. W sumie byłem na to przygotowany. Zaskoczyli mnie jednak wyceną - 7 tys. zł, a do tego jeszcze dwa płatne przeglądy po 2 tys. (500 zł) i potem chyba jeszcze po 30 tys. (1300 zł).
Czy to nie za dużo? Nie widziałem takich kwot w Waszych postach.
p,
tomju

Gość.

Post autor: Gość. » 24 sie 2016, 22:38

No ty masz C6 to cię kasują drożej :] Długołeka czy sie stoi czy sie leży kapitalka sie należy. ja juz jak w przyszłości bede miał jeszcze automata nigdy nie dam do żadnego posranego serwisu tylko robimy sami!

luk330
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: ŁUKASZ
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 220KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: luk330 » 29 sie 2016, 14:55

Dopadły i mnie nasilające się wibracje na trójce (wrażenie jakby po tarce się jechało) i jak się dobrze wszystko rozgrzeje to też na czwórce i piątce przed wrzuceniem kolejnego biegu.

Generalnie skrzynia nie szarpie, biegi zmienia płynnie. Z tego co czytam to forum i też ogólnie google to raczej kwestia konwertera. Oprócz tego drżenia i czasami jęknięcia przy zapinaniu czwórki żadnych innych objawów nie zauważyłem...

Jednak zadzwoniłem do Samko i Midpartsu i pierwsze słowo to od razu kapitalny remont - wiadomo, że lepiej od razu kompleksowo trzasnąć wszystko i usunąć wszystkie potencjalne awarie jednak wolałbym się nie pchać w koszty rzędu 7k pln jeśli wystarczyłaby wymiana konwertera...

Pytanie czy specjaliści mają racje i robić remont, czy wymienić sam konwerter? Przy drugiej opcji dodatkowym zadaniem będzie przekonanie jednej z tych firm, że jestem mądrzejszy od nich chcąc wymieniać tylko konwerter <rotfl>
A6 C6 3.0TDI quattro z wydechem by Street Lane Garage :)

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 29 sie 2016, 21:27

Oczywiście najlepiej zrobić kapitalny remont, ale powinno wystarczyć zregenerowanie konwertera. Firmę przekonasz, ale na pewno nie dadzą Ci gwarancji na skrzynię, tylko na wykonaną pracę. Jeśli padnie coś znowu, to nie będzie ich wina.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 29 sie 2016, 21:58

Skrzynia nawet jak jest w agonii to potrafi do końca względnie sprawnie działać, aż w końcu "łupnie" i wtedy wiadomo jaki skutek.

Jeśli masz zamiar zostać z autem na dłużej i nie myśleć co chwilę czy aby na pewno zaraz kolejny raz $$$ nie trzeba będzie wkładać to rób komplet. Skrzynia ma swój przebieg za sobą i raczej jej podzespoły też mają lata świetności za sobą, a wymieniając jedno szybciej je "szlak trafi".

luk330
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: ŁUKASZ
Rocznik: 2006
Silnik: 3.0 220KM
Skrzynia: S-tronic
Kontakt:

Post autor: luk330 » 30 sie 2016, 08:40

Ok, przespałem się z tematem i odżałuje te pieniądze...
Z autem oczywiscie nie mam zamiaru się rozstawać, więc tym bardziej remont się trochę zamortyzuje. Auto ma swój przebieg 300tys z czego większość zrobił po Warszawie i ja w zeszłym roku w skrzyni pierwszy raz wymieniłem olej... Więc tak przypuszczałem, że remont jest blisko ;)

Po prostu się zastanawiałem, czy te firmy nie chcą na siłę mnie naciągnąć na koszta rzędu niemalże 7k ;)
A6 C6 3.0TDI quattro z wydechem by Street Lane Garage :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja