Witam
Jestem tu nowy także proszę o wyrozumiałość jeśli nie ten dział proszę o przeniesienie.
Do rzeczy. Otóż jakiś tydzień temu wymianiałem wszystkie filtry, komplet rozrząd oraz olej (Mobil 10W40). Po "naprawach" silnik zaczął wyraźnie głośniej chodzić szczegolnie to słychac przy otwartej masce ale też w środku nawet przy predkości około 70km/h?.
Troche mnie to zaniepokoiło bo wcześniej chodził idealnie wrecz albo poprostu nie jezdziłem nim 2 tyg i sie odzwyczaiłem. Byłem u mechanika to powiedział że to jest Vka i to ma tak chodzić.
Nie wiem czy to choroba czy jestem przewrażliwiony ale wrzucam filmik poniżej i proszę o opinie.
olej zmień na 5w40 - np. Shell Helix Ultra, zrobi się cichszy.
1. odmy oraz eżektor drożne? czyszczone?
2. wentylator klimatyzacji ... zobacz wątki na forum
3. łożysko sprężarki klimatyzacji - zobacz wątki na forum.
hmm ... coś cyka, ale niestety nie wiem na 100% co to może być. jedynie na myśl przychodzą mi powyższe.
z.daniel pisze:olej zmień na 5w40 - np. Shell Helix Ultra, zrobi się cichszy.
1. odmy oraz eżektor drożne? czyszczone?
2. wentylator klimatyzacji ... zobacz wątki na forum
3. łożysko sprężarki klimatyzacji - zobacz wątki na forum.
hmm ... coś cyka, ale niestety nie wiem na 100% co to może być. jedynie na myśl przychodzą mi powyższe.
z tym zmienianiem oleju z półsyntetyka na syntetyk to tak bym nie szalał bo może sobie kuku zrobić
Beep, Bardzo ciebie proszę, byś wytłumaczył jakie kuku sobie można zrobić? Tak konkretnie, bez legend obiegowych? Jeśli silnik jest zdrowy to żadne kuku nie grozi. Jeśli silnik jest mocno zużyty i ma problemy ze szczelnością, to olej półsyntetyczny o większej gęstości i grubszym filmie olejowym jest tylko i wyłącznie leczeniem objawowym, który ewentualnie pogłębi przyczynę... Olej należy stosować jak najlepszej jakości i dostosowany do warunków klimatycznych. Jeśli już chce się gęstszy to przykładowo 5W50 można sobie zapodać...
Kolego Piotrze, zrób płukankę (np. Liqui Moly) i zlej olej 10W, zalej dobry olej w pełni syntetyczny - polecane oleje, jest cały temat o tym, wybierz sobie coś.
Dalej - Jaki filtr oleju został zamontowany? Jeśli Filtron, to może być do odstrzału na rzecz przykładowo Knechta.
A teraz co do silnika itd. Skoro przed wymianą rozrządu było wszystko ok, to masz do sprawdzenia po pierwsze:
- Podłączyć się VAGiem i sprawdzić podczas pracy silnika (rozgrzany do co najmniej 80 stopni) w silniku grupy 90 i 93 - to pokaże jak wygląda rozrząd po zmianie.
Tutaj masz jak brzmi moje autko. Aktualnie mam jak się okazało nie do końca dobrze poskładany rozrząd przez mechanika, natomiast motor mam w dobrej kondycji z lekką nieszczelnością w wydechu (obejmy metalowe)
Kolego mrporpoise właśnie odpowiedziałeś sobie na pytanie do mnie "jeśli silnik jest zdrowy". Pewnie kupił już samochód w którym zalewany był 10w40, a takiego oleju bez powodu nikt nie wlewa. Ja przed remontem mojego silnika też zrobiłem taki eksperyment - zmieniłem 10w40 na 5w30 i zużycie oleju wzrosło z 300 ml na 1000km do prawie litra