Ja w sumie tego nie będę robił ale będę na miejscu żeby trochę fot porobić więc fajnie jakbym wiedział o co chodzi. Mam nadzieję że jakoś to pójdzie i nie będę musiał zostawiać auta na dłużejmrporpoise pisze:xan, Spokojnie do zrobienia. W 2 osoby - ogarniające dobrze - zrobiliśmy wymianę w ~5-6 godzin. Ale trzeba pamiętać o zakupie ściągacza, bez którego można zapomnieć o rozpięciu sworznia od dolnego banana. Jak masz ściągacz do sprężyn to spokojnie w jeden dzień się z tym ogarniesz. Ja bym obstawiał tak ok 8 godzin roboty jeśli tego nie robiłeś wcześniej i masz komplet narzędzi.
SKV GERMANY TEST mrporpoise [2.4 ALF FWD]
- xan
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Tak, posiadamy. Tak jak koledzy zauważyli istotne jest to, czy posiada Pan zawieszenie przed czy poliftowe - czyli czy ma pan cienki sworzeń z aluminiową zwrotnicą czy może gruby sworzeń z żeliwną zwrotnicą (żeby nie dublować postu podpowiem tylko, że dokładnie opisane było to kilka podstron wcześniej).pavel44 pisze:A jak z wachaczami mi do s6 c5? Posiadacie bo ogólnie od innych wersji silnikowych nie pasują nawet od a6 4.2
Pozdrawiam
Łukasz
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Leszek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Zgadza się. Ogólnie Aluminium z jakimkolwiek innym metalem przy bezpośrednim styku koroduje (utlenia się) i 'zapieka'. Dlatego do aluminium surowego stosuje się różne powłoki i przekładki, w tym anodowanie.
A co do rzeczy samej - to Marcin słusznie prawi i dla posiadaczy alu zwrotnic bardzo dobra rada.
A co do rzeczy samej - to Marcin słusznie prawi i dla posiadaczy alu zwrotnic bardzo dobra rada.
Zachęcam osoby śledzące wątek do zapoznania się z testem wahaczy, gdzie znajduje się porównanie zrobione przez jednego z forumowiczów naszych wahaczy z DELPHI oraz naszych końcówek drążków z MS
zawieszenie-skv-germany-wahacze-i-konco ... ht=#818896
zawieszenie-skv-germany-wahacze-i-konco ... ht=#818896