Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BPJ 2.0 170 KM] Koszmarna praca silnika

Silniki benzynowe
Heraklit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BPJ 2.0 170 KM] Koszmarna praca silnika

Post autor: Heraklit » 28 kwie 2016, 09:35

Objawy pojawiły (z linku poniżej) się wraz z delikatnymi drganiami na wolnych obrotach (czasami wskazówka obrotomierze skakał pomiędzy 890, a 910/920). Po wymianie cewki i świec obroty się ustabilizowały. Niestety, nadal nie mogę namierzyć co jest przyczyną tej koszmarne pracy silnika na wolnych obrotach. Nie pojawiają się błędy silnika, normalnie jeździ (przyspiesza), a co zabawne nie zawsze tak pracuje.
Mechanik po sprawdzeniu wtrysków (są ok) i braku błędów wymiękł. Muszę szukać innego mechanika i aby uniknąć ich błądzenia i szukania na „chybił trafił” to chciałbym z waszą pomocą ustalić na co zwrócić uwagę.

A tak pracuje <wnerw>...:
http://tnij.org/iqw6708

vojciechowsky
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: vojciechowsky » 28 kwie 2016, 20:04

Kolego sprawdź napinacz paska napędzającego alternator - na filmiku przy ok. 38sek widać jak on porusza się prawo-lewo, prawdopodobnie jest zużyty i lata na boki raz dociskając mocniej, a raz lżej na pasek przez co silnik ma różne pobory mocy na napędzanie tego paska, co się przekłada na falowanie obrotów.

Heraklit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Heraklit » 29 kwie 2016, 08:42

vojciechowsky pisze:Kolego sprawdź napinacz paska napędzającego alternator - na filmiku przy ok. 38sek widać jak on porusza się prawo-lewo,
Dzięki za info - zaraz mi lżej na sercu będzie jak się okaże, że to to:)

Dexter
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dexter » 02 maja 2016, 22:37

To ze napinacz skacze jest powodowane przez nierowne obroty tez tak mam. Silnik zlicza obroty z czujnika walka i walu korbowego a nie z alternatora zdejmij pasek calkiem zobaczysz czy to cos da. Ja u siebie wymienilem odme i nic to nie dalo. Silnik Ci halasuje dosc mocno i tu bym wymienil lancuch i napinacz. A z obrotami to i ja juz nie wiem robilem wiele rzeczy i cewki nowe wtryski sprawdzane i zero rezultatu cisnienie na cylindrach rowne a obiaw jak by gdzies lewe powietrze dostawal i Ty widze ze masz identycznie. Powiedz czy u Ciebie dopuki chodzi na ssaniu tez jest w miare ok tylko jak obr spadna to dopiero sie zaczyna to szarpanie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja