Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

"Drewniane zawieszenie" A6 C5 ASN

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seb100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

"Drewniane zawieszenie" A6 C5 ASN

Post autor: seb100 » 19 kwie 2016, 08:42

Szanowni koledzy podpowiedzcie co jeszcze mogę sprawdzić w temacie zawieszenia bo od jakiegoś czasu mam wrażenie, że zawieszenie zmieniło się ze sprężystego w takie drewniane, tępe nie wiem jak to opisać. Sprawdzałem na szarpakach, sprawdzone amortyzatory(przod i tył bo to quattro) i nie ma luzów, amory sprawne może nie idealne ale ok. I już nie mam pomysłu co jeszcze sprawdzić.
Nidgy nie umierałbym za swoje przekonania, bo moge się mylić.

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: yaszczur » 19 kwie 2016, 09:46

seb100 pisze:Sprawdzałem na szarpakach,
W wielowahaczu na szarpakach nie wyjdą wszystkie maknamenty (jeśli takie są), ponieważ zawias jest wtedy obciążony masą własną auta.
seb100 pisze:sprawdzone amortyzatory(przod i tył bo to quattro) i nie ma luzów, amory sprawne może nie idealne ale ok
Sprawdzanie amortyzatorów na stacji diagnostycznej nie daje poprawnych wyników, zależy to od zbyt wielu czynników: opony, ciśnienie w nich, równomierne obciążenie obu osi itd... dlatego nie ma się co sugerować. Najlepiej sprawdzić je wzrokowo pod kątem wycieków a następnie uginając energicznie karoserię przy każdym kole obserwować, czy stabilizuje się ona po max jednym wychyleniu.

Może powiedz jaki masz typ zawieszenia 1BA, 1BE? Było coś wymieniane, czy jeszcze ori?
Pozdrawiam...

Awatar użytkownika
seb100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: seb100 » 19 kwie 2016, 13:54

Cześć,

Zawieszenie 1BE wymienione jakiś czas temu: końcówki drążków P+L, górny i dolny wahacz lewa strona, dolny wahacz prawa strona (wszystko swag). Amortyzatory czerwone suche bez wycieków.
Nidgy nie umierałbym za swoje przekonania, bo moge się mylić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja