Do prawidłowego odbioru stacji radiowych potrzebujesz separatora (zasilacza) do zasilania wzmacniacza anteny. ...fabryczne mają wbudowany taki separator, a wszelakie uniwersalne radia - nie.
Separator kupisz z powodzeniem na alle za kilkanaście złotych licząc z przesyłką.
Odnośnie wymiany na jeden z fabrycznych modeli radia, to niestety stoisz na dość słabej pozycji - nowych już nie ma, używane są w dość kiepskim stanie wizualnym, a najgorsze jest to, że są, jak na dzisiejsze standardy, mało funkcyjne. ...no chyba, że masz bądź planujesz dokupić zmieniarkę, to wtedy trochę zmienia sytuację. Ale mimo to, to i tak słabo opłacalne rozwiązanie.
Ja miałem fabrycznego kaseciaka i tez zastanawiałem się nad zmianą na jakiś inny z CD, ale rozglądając się za nimi doszedłem do wniosku, że nie dość, że są drogie, to jeszcze poobdzierane i gwoli ścisłości nie mają wielu funkcji, które jak wspomniałem, w dzisiejszych czasach to standard.
W końcu zdecydowałem się na Alpine CDE-137bti.
Pierwsze wrażenie → dość ładnie się wkomponowywuje z całą resztą. Drugie → ma przejrzysty wyświetlacz. Jakość dźwięku → chyba ktoś mi głośniki wymienił na lepsze.

Nie ma co prawda obsługi kart SD, ale w załadowanym do 1/3 części pendrive 8GB mam tyle muzy, że przejechałbym Polskę wzdłuż i w szerz, i to jeszcze byłoby mało na odsłuchanie wszystkiego.

Poza tym te radio ma multum ustawień (chociażby dźwięku), a zestaw słuchawkowy działa wyśmienicie.
O tak to wygląda →