P.Froniu pisze:
+/- 4 on each bank but also BETWEEN each bank
Some examples:
-3 / -3 = OK
-1 / +2 = OK
-4 / 0 = OK
-3 / +2 = NOT OK
-6 / -4 = NOT OK
0 / 0 = PERFECT!!
Zapytam przy okazji. Czy chodzi o grupę 93 czy 90? ...bo u mnie w grupie 90 mam odczyty -1/0 -2/0 2/0 i 1/0 (niekoniecznie w tej kolejności), natomiast w grupie 93: -4/-1 i -1/-1.
Wartości pochodzą z logowania na jałowych, ale też z lekkim dodaniem gazu do max 1800rpm.
Witam Panowie
Widzę tutaj bardzo rozbudowany temat, więc może ktoś pomoże.
Kupiłem tacie passata 2.8 v6 4motion USA. (ATQ)
Po ok. 3 miesiącach od zakupu zaczął się problem z silnikiem, ogólnie chodzi o stukot w silniku jakby grzechotanie.
Stukot słychać głównie na postoju na wolnych obrotach delikatnie, zaś pod dodaniu gazu i przekroczeniu 2tys obrotów jest masakra.
Chciałbym zaznaczyć że oleju nie ubywa, płynu chłodniczego także, a auto ma swoją moc.
Nagrałem filmik, ale telefonem więc nie jest tak wyraźnie słychać, ale może ktoś się spotkał z takim problemem i podpowie co to może być?
Przeszukując fora znalazłem że winowajcą może być:
- Napinacz paska rozrządu
- Tłumik drgań
- Napinacz e łańcuchów
- Przekręcona panewka
jakubczyk_7 pisze:Tak poza konkursem to rozrząd nie dobrze ustawiony. A te logi to jakoś nie dokładnie zrobione chyba.
Pierwszy raz robiłem automatem logi i dlatego może nie są perfekcyjnie zrobione.
Jeśli chodzi o rozrząd to wiem że jest przestawiony (różnica nie może być większa niż 4) ale czy to może być przyczyną takiego grzechotania?