[INNY] Odczuwalnie mała moc audi a6 c5 1.8t awt
-
- Forum Audi A6 / A7
[INNY] Odczuwalnie mała moc audi a6 c5 1.8t awt
Witam. Jakieś pół roku temu zakupiłem audi a6 c5 avant 1.8t awt. Auto było świeżo po wymianie turbiny. Przebieg ok 220tys raczej oryginalny (że Szwecji, w ich systemie i papierach wszystko się zgadza). Autko naprawdę fajnie się zbierało. Problem zaczął się po wymianie oleju(liqy moly 5w40), zaczął pojawiać się check engine (błąd napinacza walka rozrządu) i auto tracilo momentalnie moc. Po wykasowaniu błędu moc wracała lecz dość szybko błąd powracal. Następnie wymieniłem rozrząd(stary był ori audi) i po tym zabiegu już nawet po skasowaniu błędu auto nie było takie zwawe jak wcześniej. Następnie dość szybko wymieniłem napinacz walka rozrządu na ori audi i generalnie usterka naprawiona, żadnych więcej błędów w kompie. I tak sobie jeżdżę już kilka miesięcy lecz to nie jest ta moc to przyspieszenie co na początku. W moim odczuciu kultura pracy silnika się pogorszyła, na wolnych obrotach glosniejszy(wcześniej w kabinie na postoju zupełna cisza) oraz co najbardziej istotne przy przyspieszaniu wcześniej jakby auto wyraznie bardziej korzystało z turbiny(dał się słyszeć fajny świst i auto po prostu lecialo) a obecnie czuje jakby bardziej ciągnął to sam silnik(słychać zdecydowanie bardziej warkot dźwięk silnika przy wchodzeniu na wyższe obroty). Wiem że to dość duże auto i na sportowe wrażenia nie mam co liczyć ale w moim odczuciu było zdecydowanie lepiej aniżeli teraz. Czy ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze mógłbym spróbować sprawdzić? Vag nie pokazuje błędów. A i dodam że auto w lpg
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
na początek musiałbyś zrobić logi dynamiczne, poszukaj w odpowiednim dziale co i jak, wstawisz wyniki na forum to na pewno ktoś ogarnięty na to zerknie i może po logach będzie widać w czym problem. instalację lpg montowałeś po zakupie czy była już w aucie? problem pojawił się po zamontowaniu czy przed już też występował?
-
- Forum Audi A6 / A7
Lpg montowalem sam. Problem pojawił się już przed montażem.
[ Dodano: 2016-03-16, 11:51 ]
Dodam że również wymieniłem filtr powietrza oraz świece na platynowe ngk
[ Dodano: 2016-03-16, 12:10 ]
Spalanie przy normalnej jeździe tryb mieszany 12litrow gazu
[ Dodano: 2016-03-16, 12:43 ]
I jeszcze zaobserwowałem że gdy przy zamkniętych szybach użyje przelacznika w pozycji zamykania to obroty skaczą? Czy to normalne?
[ Dodano: 2016-03-16, 11:51 ]
Dodam że również wymieniłem filtr powietrza oraz świece na platynowe ngk
[ Dodano: 2016-03-16, 12:10 ]
Spalanie przy normalnej jeździe tryb mieszany 12litrow gazu
[ Dodano: 2016-03-16, 12:43 ]
I jeszcze zaobserwowałem że gdy przy zamkniętych szybach użyje przelacznika w pozycji zamykania to obroty skaczą? Czy to normalne?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kolego może to być przyzwyczajenie do auta i już osiągi sa dla Ciebie za małe - po kupnie mnie pociągało to ile iby ten silnik ma mocy, a teraz sam mam odczucia, że niby coś się mogło popsuć - proste rozwiązanie problemu: pojeździj kilka-kilkanaście dni autem o mocy ~60KM i później w audicę się przesiądź i będzie uśmiech na twarzy z powrotem
Choć dla pewności wrzuć logi, a na pewno ktoś tu pomoże w ich interpretacji

Choć dla pewności wrzuć logi, a na pewno ktoś tu pomoże w ich interpretacji