Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[INNY] Odczuwalnie mała moc audi a6 c5 1.8t awt

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
kamillo1206
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[INNY] Odczuwalnie mała moc audi a6 c5 1.8t awt

Post autor: kamillo1206 » 16 mar 2016, 10:38

Witam. Jakieś pół roku temu zakupiłem audi a6 c5 avant 1.8t awt. Auto było świeżo po wymianie turbiny. Przebieg ok 220tys raczej oryginalny (że Szwecji, w ich systemie i papierach wszystko się zgadza). Autko naprawdę fajnie się zbierało. Problem zaczął się po wymianie oleju(liqy moly 5w40), zaczął pojawiać się check engine (błąd napinacza walka rozrządu) i auto tracilo momentalnie moc. Po wykasowaniu błędu moc wracała lecz dość szybko błąd powracal. Następnie wymieniłem rozrząd(stary był ori audi) i po tym zabiegu już nawet po skasowaniu błędu auto nie było takie zwawe jak wcześniej. Następnie dość szybko wymieniłem napinacz walka rozrządu na ori audi i generalnie usterka naprawiona, żadnych więcej błędów w kompie. I tak sobie jeżdżę już kilka miesięcy lecz to nie jest ta moc to przyspieszenie co na początku. W moim odczuciu kultura pracy silnika się pogorszyła, na wolnych obrotach glosniejszy(wcześniej w kabinie na postoju zupełna cisza) oraz co najbardziej istotne przy przyspieszaniu wcześniej jakby auto wyraznie bardziej korzystało z turbiny(dał się słyszeć fajny świst i auto po prostu lecialo) a obecnie czuje jakby bardziej ciągnął to sam silnik(słychać zdecydowanie bardziej warkot dźwięk silnika przy wchodzeniu na wyższe obroty). Wiem że to dość duże auto i na sportowe wrażenia nie mam co liczyć ale w moim odczuciu było zdecydowanie lepiej aniżeli teraz. Czy ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze mógłbym spróbować sprawdzić? Vag nie pokazuje błędów. A i dodam że auto w lpg

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 16 mar 2016, 11:39

na początek musiałbyś zrobić logi dynamiczne, poszukaj w odpowiednim dziale co i jak, wstawisz wyniki na forum to na pewno ktoś ogarnięty na to zerknie i może po logach będzie widać w czym problem. instalację lpg montowałeś po zakupie czy była już w aucie? problem pojawił się po zamontowaniu czy przed już też występował?

kamillo1206
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamillo1206 » 16 mar 2016, 12:43

Lpg montowalem sam. Problem pojawił się już przed montażem.

[ Dodano: 2016-03-16, 11:51 ]
Dodam że również wymieniłem filtr powietrza oraz świece na platynowe ngk

[ Dodano: 2016-03-16, 12:10 ]
Spalanie przy normalnej jeździe tryb mieszany 12litrow gazu

[ Dodano: 2016-03-16, 12:43 ]
I jeszcze zaobserwowałem że gdy przy zamkniętych szybach użyje przelacznika w pozycji zamykania to obroty skaczą? Czy to normalne?

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 16 mar 2016, 13:21

to że obroty skaczą jak sobie czymś pstrykasz to normalka więc się nie przejmuj. Na moje ktoś spier****ł rozrząd. Zobacz czy jest na znakach czy czasem o ząb nie jest przestawiony. Zacznij od tego

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 16 mar 2016, 14:50

Najpierw zobacz czy turbo pompuje zadane ciśnienie, może dvka puszczać, przepływka, n75, synchronizacja rozrządu, przyzwyczajenie do mocy-jak widzisz przyczyn może być wiele.

vojciechowsky
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: vojciechowsky » 16 mar 2016, 20:36

Kolego może to być przyzwyczajenie do auta i już osiągi sa dla Ciebie za małe - po kupnie mnie pociągało to ile iby ten silnik ma mocy, a teraz sam mam odczucia, że niby coś się mogło popsuć - proste rozwiązanie problemu: pojeździj kilka-kilkanaście dni autem o mocy ~60KM i później w audicę się przesiądź i będzie uśmiech na twarzy z powrotem <luzik>

Choć dla pewności wrzuć logi, a na pewno ktoś tu pomoże w ich interpretacji :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja