[A6 C6 ALL] Ciekawe kodowania
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wiktor
- Rocznik: 2008
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Pytanko mam,
Mam przedlifta i chce założyć moduły drzwi od polifta i teraz tak:
1. Jak zakoduję i wrzucę wsteczny to mi lusterko prawe zjedzie w dół tylko ja daleko? Na maksa czy do jakiejś ustalonej pozycji?
2. Czy da się z tymi modułami zakodować żeby po zamknięciu auta z pilota lusterka się złożyły a po otwarciu rozłożyły? W polifcie jest taka funkcja a w przedlifcie tylko ręcznie.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdr...
Mam przedlifta i chce założyć moduły drzwi od polifta i teraz tak:
1. Jak zakoduję i wrzucę wsteczny to mi lusterko prawe zjedzie w dół tylko ja daleko? Na maksa czy do jakiejś ustalonej pozycji?
2. Czy da się z tymi modułami zakodować żeby po zamknięciu auta z pilota lusterka się złożyły a po otwarciu rozłożyły? W polifcie jest taka funkcja a w przedlifcie tylko ręcznie.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdr...
Cześć koledzy.
Mam pytanie dotyczące kodowania automatycznego zaciągania ręcznego przy przejściu na "P" w automacie. Znalazłem takie instrukcje:
Próbowałem tego u siebie (a6 c6 2008) i po wejściu w część "Security Access" musiałem podać jakąś wartość. Niestety nie wiem co tam wpisać. Czy ktoś ma pojęcie (wspomniane 78713 nie działało)?
Chciałbym aby pytanie vikus'a nie uciekło gdzieś więc pozwolę sobie je zacytować jako część wiadomości. Też chciałbym poznać odpowiedź
Mam pytanie dotyczące kodowania automatycznego zaciągania ręcznego przy przejściu na "P" w automacie. Znalazłem takie instrukcje:
Kod: Zaznacz cały
[53 - Parking Brake]
[Security Access - 16]
Code displayed to me was - 78713
[Adaption - 10]
[Select]
"Shift P to EPB"
Set to Activated
[Do It!]
Chciałbym aby pytanie vikus'a nie uciekło gdzieś więc pozwolę sobie je zacytować jako część wiadomości. Też chciałbym poznać odpowiedź

Zakupiłem ostatnio dwa sterowniki do drzwi z "polifta":
1. Sterownik drzwi 4F0959793R (kierowca)
2. Sterownik drzwi 4F0959792R (pasażer)
Zamontowałem w obu drzwiach i zakodowałem zgodnie z instrukcją:
1. Prawe lusterko (pasażer) opuszcza się dosłownie troszeczkę. Kiedy ruszam do przodu lusterko nie wraca na swoją pozycję. Zmiana położenia przełącznika na pozycję neutralną podnosi lekko lusterko (o tyle samo o ile zostało opuszczone - czyli dosłownie nieco do góry). Jeżeli po automatycznym opuszczeniu lusterka przez sterownik opuszczę je niżej ręcznie to po ustawieniu przełącznika na neutralną pozycję, lusterko podniesie się nie do pozycji startowej lecz wyłącznie o ten mały odstęp - co skutkuje tym, że podczas jazdy do przodu nic nie widzę bo jest za nisko
2. Lewe lusterko (kierowcy) w ogóle się nie opuszcza.
Dodam, że składanie lusterek przełącznikiem działa poprawnie (składają się podczas postoju i rozkładają w każdej sytuacji kiedy tego chcę). Jeżeli ustawiam sam tym przełącznikiem pozycje lusterek to wszystko działa też poprawnie (piszę to żeby opisać że silniczki są raczej dalej sprawne).
Co sądzicie? Lewy sterownik (kierowcy) jest zepsuty? A co z prawym? Czemu tak dziwnie działa to opuszczanie i podnoszenie? Nie mam foteli z pamięcią (przynajmniej fizycznie) - no chyba że mam zakodowane jakbym miał?
Pozwoliłem sobie wrzucić dwa screen'y żeby pokazać mojego vcds'a.
>>> Zdjęcia <<<
Czy wiecie czemu w coding helperze nie mam informacji o konkretnych bitach tak jak mają inni koledzy? Mam vcds'a 11.6
Wielkie dzięki za pomoc!
1. Sterownik drzwi 4F0959793R (kierowca)
2. Sterownik drzwi 4F0959792R (pasażer)
Zamontowałem w obu drzwiach i zakodowałem zgodnie z instrukcją:
Ustawiłem ten bajt na taką wartość w obu sterownikach. Efekt jest taki:Wchodzimy w moduł 52 - door passenger
W kodowaniu interesuje nas 4-ty bajt
Wartość 50, zmienić 5C (bo mam składane lusterka)
1. Prawe lusterko (pasażer) opuszcza się dosłownie troszeczkę. Kiedy ruszam do przodu lusterko nie wraca na swoją pozycję. Zmiana położenia przełącznika na pozycję neutralną podnosi lekko lusterko (o tyle samo o ile zostało opuszczone - czyli dosłownie nieco do góry). Jeżeli po automatycznym opuszczeniu lusterka przez sterownik opuszczę je niżej ręcznie to po ustawieniu przełącznika na neutralną pozycję, lusterko podniesie się nie do pozycji startowej lecz wyłącznie o ten mały odstęp - co skutkuje tym, że podczas jazdy do przodu nic nie widzę bo jest za nisko

2. Lewe lusterko (kierowcy) w ogóle się nie opuszcza.
Dodam, że składanie lusterek przełącznikiem działa poprawnie (składają się podczas postoju i rozkładają w każdej sytuacji kiedy tego chcę). Jeżeli ustawiam sam tym przełącznikiem pozycje lusterek to wszystko działa też poprawnie (piszę to żeby opisać że silniczki są raczej dalej sprawne).
Co sądzicie? Lewy sterownik (kierowcy) jest zepsuty? A co z prawym? Czemu tak dziwnie działa to opuszczanie i podnoszenie? Nie mam foteli z pamięcią (przynajmniej fizycznie) - no chyba że mam zakodowane jakbym miał?
Pozwoliłem sobie wrzucić dwa screen'y żeby pokazać mojego vcds'a.
>>> Zdjęcia <<<
Czy wiecie czemu w coding helperze nie mam informacji o konkretnych bitach tak jak mają inni koledzy? Mam vcds'a 11.6
Wielkie dzięki za pomoc!
szczerba2, dzięki za info. Czytałem temat przynajmniej dwa razy ale musiałem niestety przeoczyć gdzieś informację że tylko prawe lusterko się kładzie (automatycznie zakodowałem też ten bajt w lusterku kierowcy
- ale widze niepotrzebnie).
Z działania tych sterowników mogłoby to oznaczać, że może jest na nich założona ochrona komponentów. Widziałem na forum tutaj:
all-ochrona-komponentu-vt22341,15.htm
że teoretycznie nie powinno jej tam być. Natomiast dostałem jeszcze inne zdjęcie, na którym widnieje informacja że jednak sterowniki te są objęte ochroną. Jak było u was?

Z działania tych sterowników mogłoby to oznaczać, że może jest na nich założona ochrona komponentów. Widziałem na forum tutaj:
all-ochrona-komponentu-vt22341,15.htm
że teoretycznie nie powinno jej tam być. Natomiast dostałem jeszcze inne zdjęcie, na którym widnieje informacja że jednak sterowniki te są objęte ochroną. Jak było u was?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2016, 21:01 przez ksek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: ŁUKASZ
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Lusterko podniesie się po przekroczeniu bodajże 18km/h.ksek pisze: Kiedy ruszam do przodu lusterko nie wraca na swoją pozycję
U mnie działa to tak:ksek pisze: Jeżeli po automatycznym opuszczeniu lusterka przez sterownik opuszczę je niżej ręcznie to po ustawieniu przełącznika na neutralną pozycję, lusterko podniesie się nie do pozycji startowej lecz wyłącznie o ten mały odstęp - co skutkuje tym, że podczas jazdy do przodu nic nie widzę bo jest za nisko
Włączony wsteczny, lusterko się opuszcza, reguluję je tak, żeby widzieć krawężnik, wyłączam wsteczny i teraz już jego wysokość jest zapamiętana. Po ruszeniu albo przestawieniu gałki lusterko wraca do poprzedniego położenia.
Mi też przez pewien czas nie wracało do odpowiedniej pozycji, ale pobawiłem się pamięcią fotela i już wraca prawidłowo.
A6 C6 3.0TDI quattro z wydechem by Street Lane Garage 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
zobacz tuRentna pisze:Mam pytanie czy mozna jakos podniesc zasieg lexonow prosze o instrukcie
ustawienie-ksenonow-vagiem-vt46690.htm