ze zmianą samochodu zbierałem się jakoś z 6 miesięcy, nie wiedziałem na co się w ogóle zdecydować. Najgorsze jak człowiek chce zmienić auto a w ogóle nie wie na jakie. Założenie było proste - kombi w automacie.
Od 5 lat śmigałem Octavią w manualu i szczerze mówiąc jazda po wawie w korkach to jakaś masakra więc dla tego koniecznie musiał być automat.
Miała być cytryna c5 ale francuz
Miało być mondeo ale ford g... wort

Insignia, nie bo opel
może passat, kolejna octavia, superb?
Wybór padł na BMW e60 ale jak poczytałem na forum o przypadłościach to szybko zrezygnowałem, e39 fajna ale za stara, e90 znowu za mała.
Skierowałem się w stronę AUDI i to był dobry trop
Trochę sobie poczytałem i sprecyzowałem swoje poszukiwania
A6 Avant 233KM automat czarna skóra quattro
W końcu kupiłem

Udało mi się wychaczyć A6 z 2007 roku z przebiegiem 240000
Kolor AUSTERNGRAU
Wyposażenie rozkodowane po numerze VIN
-podstawka na fotelik w systemie isofix
-poduszka powietrzna dla kierowcy i pasażera na przednim fotelu
-lusterko wsteczne wewnętrzne typu breakaway, automatycznie ściemniane
-system kontroli prędkości jazdy ccs
-czujniki parkowania pdc
-radio high
-przestrzeń załadunkowa płaska
-prawe lusterko zewnętrzne asferyczne
-szyberdach suwany, uchylny elektrycznie
-szyny dachowe jasne
-sportowe zawieszenie
-boczna poduszka z przodu z kurtyną powietrzną
-okna boczne i tylne ze szkła z izolacją termiczną
-lusterka zewnętrzne elektrycznie regulowane z podgrzewaniem
-przednie fotele sportowe
-reflektor dwu funkcyjny z lampą wyładowczą
-oddzielne światła do jazdy dziennej z asystentem świateł mijania i funkcją coming home
-system spryskiwaczy reflektorów
-regulacja zakresu świateł przednich automatyczna/dynamiczna z dynamiczną regulacją świateł skręcania
-klimatyzacja w wersji plus
-wkładki dekoracyjne aluminiowe
-zestaw wskaźników z zegarkiem radiowym, tachometrem, licznikiem dziennego przebiegu i prędkościomierzem
-głośnik aktywny
-kierownica sportowa wielofunkcyjna dla tiptronic
-daszek przeciwsłoneczny z podświetlonym lusterkiem podręcznym z przodu po stronie kierowcy i pasażera
-tylne światła led
-przygotowanie telefonu komórkowego
-system kontroli ciśnienia w oponach
-lewe lusterko zewnętrzne asferyczne
-dodatkowe światła (oświetlenie wnętrza)
-podparcie lędźwiowe w przednich fotelach ze wspomaganiem
-wyświetlacz wielofunkcyjny/komputer samochodowy z modułem check kontrol
-system nawigacji z kolorowym ekranem
-szyba przednia ze szkła z izolacją termiczną z osłoną przeciwsłoneczną
Do tego właściciel oddał
-koła zimowe 16'
-koła letnie 17'
W sumie nic specjalnego, można spotkać duuużo lepiej wyposażone wersje ale jak dla mnie po przejściu z Octavii gdzie miałem tylko klimę no to mega różnica.
Autko obecnie stoi u mechanika, pakiet strartowy (olej, wszystkie filtry, wszystkie płyny, wszystkie świece - komp wyrzucił problem na szóstej świecy więc to też chciałem zrobić, przepływomierz + mają posprawdzać czy nie ma jeszcze innych niespodzianek)
koszt naprawy 2960zł
w najbliższym czasie będę musiał wymienić klocki przód/tył bo się kończą, wymienić zbiorniczek płynu chłodzącego (nieszczelność), namierzyć nieszczelność zbiornika płynu do spryskiwaczy, wyregulować xenony bo świecą trochę za nisko, wyczyścić/wymienić laser w bagażniku (nie czyta/przycina nowsze mapy)
Po odbierze muszę podjechać na generalne sprzątanie wraz z renowacją skóry, wiadomo trzeba troszkę dopieścić :D
Wtedy będę mógł wystawić pierwsze zdjęcia

pozdro
Odebrany 30 min temu

Troszkę brudny, no i zdjęcie kalkulatorem robione

Jutro po czyszczeniu będą lepsze foty
W sobotę samochód dostał folie na wszystkie szyby (prócz czołowej) 50/20
[ Dodano: 2016-02-15, 16:47 ]
temat nie czytania płyt ogarnięty

Wystarczyło włożyć płytę czyszczącą + musiałem nagrać mapki na płytkę DVD-R (na + się przycinała i wychodziło z nawigacji)
Na prośbę rclmati wstawiam fotkę boku auta, fotka spontan więc autko brudne
Dzisiaj autko odebrałem od mechanika (25.02.16)
wymieniłem:
klocki przód
klocki tył
namierzyli nieszczelność w układzie płynu do spryskiwaczy (dysza była popękana, wymieniłem na oryginalną, jak się okazało poprzedni właściciel wymienił na jakąś chińszczyznę)
spaloną żarówkę.
okazało się że nieszczelności w układzie chłodniczym nie było, pozalewane było po ostatnim serwisie (wymiana wszystkich płynów)
Podjechałem również na stację diagnostyczną żeby wyregulować światła, od strony kierowcy wyregulowali bez problemu, niestety regulacja od strony pasażera nie działa. Trzeba będzie więc wymontować zderzak wyjąć lampę i się wszystkiemu przyjrzeć.
Koszt naprawy 1645 zł
Zainstalowałem sobie również aplikację na telefonie do prowadzenia dziennika kosztów żeby mieć wszystko pod kontrolą (spalanie, serwis itd)
24.10.2016
Auto spisuje się rewelacja, olej i filtry wymienione już drugi raz, zalane 5w30 Mobilem,
w sobotę została wgrana nowa mapa, teraz jest coś około 270-280, muszę wybrać się na hamownie żeby nanieść ewentualne poprawki, ale program był robiony przez ogarniętego specjalistę więc nie mam się czym martwić.
Przy chipowaniu okazało się że filtr DPF został już wycięty, więc miła niespodzianka

Od razu po programie na samochód poleciały nowe hamulce, dzięki użytkownikowi Lewian wybór padł na (zakupione u kolegi Lewian)
Przód tarcze Zimmermann Sport Coat Z + klocki Zimmermann
Tył tarcze Zimmermann Coat Z + klocki Zimmermann
Niestety przy wymianie okazało się że jarzmo jest uszkodzone i wymagało naprawy
wirus: 800
tarcze klocki :1075
wymiana: 307