[ TIP] Tiptronic silnie uderza z P na D oraz P na R
-
- Forum Audi A6 / A7
[ TIP] Tiptronic silnie uderza z P na D oraz P na R
Witam, w związku z tym iż po wielu dniach szukania nie znalazłem na forum odpowiedzi na moje pytania, założyłem nowy temat. Problem w tym iż moja A6 C5 ma trudny do zdiagnozowania problem ze skrzynią (tiptronic). Otóż, skrzynia poszarpywała lekko od pewnego czasu z P na D i R oraz przy redukcji. Niestety, padła pompa vp44, odebrałem autko w zeszłym tygodniu. Dziś odpaliłem, przejechałem kawałek i zapaliły mi się kontrolki ASR i ABS. Po pewnym czasie zgasły. w momencie kiedy się świecą skrzynia z P na D cholernie mocno uderza aż cała buda zostaje pchnięta do przodu. Kiedy się nie świecą kontrolki to normalnie czuć lekkie "pyknięcie" tak jak było to poprzednio. Dodatkowo przy dohamowaniu załączają się abs-y. Moje pytanie, czy napięcie może mieć wpływ na te problemy gdyż zdiagnozowałem błędy: ZACISK ALTERNATORA DF, SYGNAŁ OBCIĄŻENIA ZE STEROWNIKA SILNIKA. Proszę o pomoc... nie mam dobrego mechanika któremu oddałbym ją w sprawach elektroniki... Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Tiptronic silnie uderza
Witam, rzecz w tym że skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny. Jeśli chodzi o abs to wiem że jedna z czujek jest do wymiany. Jutro audolka trafi na stół do elektryka i będą ją ratować. Dzis przejechałem się kawałek i obciążyłem maksymalnie alternator i gdy lądowanie było wg wskaźnika na poziomie lekko poniżej 14v to problemu nie było. Bylo tylko lekkie poszarpywanie w skrzyni ale to wiem że wina zużytego oleju. Uderzenia które mają miejsce, te bardzo silne występują wtedy gdy zaświecą się kontrolki abs i kontroli trakcji... A czy możliwe żeby komputer automatycznie odłączył np. Abs i inne rzeczy z powodu problemów z zasilaniem
-
- Forum Audi A6 / A7
Tiptronic uderza
Okej Pioter, tak zrobię... Jutro powiem elektrykowi żeby od tego zaczął. Przy okazji wezmę logi i podrzucę do tematu... Napisze kiedy odbiorę autko.
-
- Forum Audi A6 / A7
Tiptronic uderza
Witam... Autko niestety ale dopiero w poniedziałek lub wtorek będzie do odbioru. Jak juz wspomniałem gdy tylko je odbiorę po naprawie abs oraz wyeliminowaniu problemów z elektryką od razu Was poinformuje co i jak wygląda. Póki co musze czekać.[/u]
-
- Forum Audi A6 / A7
Tiptronic uderza
Witam. Niestety elektryk wciąż walczy z usterkami i nie potrafię określić kiedy odbiorę autko. Kiedy tylko będzie to możliwe dam znać co i jak wygląda.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Przemek
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Witam,
Miałem bardzo podobne objawy, ale występowały po jeździe przy przełączeniu z D na R przy parkowaniu lub z P na D.
Szukałem miesiąc czasu i doszedłem do tego.
Alternator powodował problemy.
Padł mi altek wymieniłem na regenerowany (od tego czasu problem się pojawił), zregenerowałem swój (tajle z allegro i kilka piw w piwnicy) wymiana i autko jeździ normalnie.
Tylko popełniłem błąd bo kupiłem zamiennik regulatora ładowania i koniec końców mój mechanik poskładał z 2 alternatorów + nowy regulator oryginał 1 działający alternator. Problemów brak.
U mnie na VCDSie wyskakiwał błąd komunikacji silnik -> abs i silnik -> skrzynia i bład alternatora DF Signal...
Miałem bardzo podobne objawy, ale występowały po jeździe przy przełączeniu z D na R przy parkowaniu lub z P na D.
Szukałem miesiąc czasu i doszedłem do tego.
Alternator powodował problemy.
Padł mi altek wymieniłem na regenerowany (od tego czasu problem się pojawił), zregenerowałem swój (tajle z allegro i kilka piw w piwnicy) wymiana i autko jeździ normalnie.
Tylko popełniłem błąd bo kupiłem zamiennik regulatora ładowania i koniec końców mój mechanik poskładał z 2 alternatorów + nowy regulator oryginał 1 działający alternator. Problemów brak.
U mnie na VCDSie wyskakiwał błąd komunikacji silnik -> abs i silnik -> skrzynia i bład alternatora DF Signal...
-
- Forum Audi A6 / A7
Tiptronic uderza
Witam ponownie. Dzięki za info. Na pewno pomoże to w rozwiązaniu problemu. Rzeczywiście kiedy się to zaczęło regenerowałem alternator. Możliwe że to jest przyczyna. Mój elektryk wciąż walczy z autkiem. Dziś będę się z nim kontaktować bo trochę to już trwa. Odezwę się gdy tylko będę coś więcej wiedział.
-
- Forum Audi A6 / A7
Tiptronic uderza
Witam. Sorry za długą przerwę lecz ciągle walczę z problemami. Wg kilku elektryków jedyne błędy to "zacisk alternatora DF-sygnał nieprawidłowy" nie wiem już co dalej robić. Pojawił się też problem przy ABS - sygnał obciążenia silnika. Przepływka ok. Co jakiś czas zapalają sie ABS i ESP, wtedy muszę odczekać aż zgasną zanim przerzucę na D,R,P niezależnie z którego bo następuje silne uderzenie skrzyni aż budą rzuca. Czy znacie jakiegoś dobrego elektryka w Koszalinie lub pobliżu?? Z góry wielkie dzięki.
-
- Forum Audi A6 / A7
Po baaaardzo długiej przerwie i walce z wieloma drobnymi usterkami, mój elektryk odkrył magiczny przycisk od ASR/ESP i stwierdził że mogę sobie wyłączyć i wtedy skrzynia lepiej pracuje.... G prawda... Rzeczywiście jest delikatna różnica ale to nie to... Panowie. Polećcie mi dobrego mechanika bo mój najlepszy ma kilkumiesięczny urlop... Zachodniopomorskie