Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 TDI] TUNING ile da się wycisnąć z A6 c5 2,5tdi 150

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
x-pro_complex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 TDI] TUNING ile da się wycisnąć z A6 c5 2,5tdi 150

Post autor: x-pro_complex » 14 sty 2016, 20:27

Witam wszystkich serdecznie, chcę zebrać do kupy wiedzę wszystkich którzy naprawdę wiedzą dużo i bardzo dużo o wyciskaniu kucyków z audi diesel ( proszę o nie komentowanie na wstępie że to już gdzieś było, itd, oraz druciarstwu w tym temacie też dziękuję ) zapraszam.

Audi A6 to mo mój nowy nabytek. 2,5tdi to już szkoda gadać, ale skoro weszło się do rzeki to trzeba się popluskać <lol> OK. do rzeczy , silniki diesla audi posiadają duże zapasy - tzn potencjały. widziałem diesle które miały po 370-420 KM z 2,5tdi - i to latało o dziwo naprawdę dobrze z przyzwoitą żywotnością. moja wiedza w tym temacie jet mała robiłem cuda w oplach - benzyny ale diesel nigdy mnie nie kręcił , a tu A6.

jeżeli w oparciu o własne doświadczenie możecie pomóc w BEZPIECZNYM podkręceniu tdi to będę zobowiązany i tu pytania;
- ile wytrzyma tiptronik HP ile NM
- czy zawsze trzeba stroić pompę ( wiem że sterownik pompy wytrzyma tylko trzy kodowania)
- na ile elektronika może zaadoptować się do zmian mechanicznych typu;
- nowe turbo
- zmiany w wydechu ( KAT - wywalamy )
- inny dolot ( może stożek - ale jaki )
- większe wtryski ( ale jakie i od czego podejdą )

TEMAT RZEKA

Audi A6 Polska
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Audi A6 Polska » 15 sty 2016, 10:31

x-pro_complex pisze:tzn potencjały. widziałem diesle które miały po 370-420 KM z 2,5tdi
Tak - silniki były by wtedy na raz i leciały na złom :] 420 KM z 2,5 :]
Bezpieczna granica dla tych jednostek o dla podzespołów to moc rzędu góra 220 KM przy serii. . To i tak dużo i trzeba faktycznie dobrego tunera aby tyle podkręcił - z głową; i tak nie wszystkie jednostki się do tego nadają. Ogranicznikiem jest pompa i nie tylko ze względu na wiek i przebieg. Żaden szanujący sie tuner nie wklepie nowej mapy bez uprzedniej diagnostyki silnika. Bez sensu jest robić - podnosić moc jeżeli coś jest nie halo.
Najlepiej by było aby to wszystko zostało zestrojone ze zmodyfikowanym układem wydechowym.

Te jednostki sa super - jeździ się nimi doskonale ale jeśli chodzi o tuning nie sa juz takie wdzięczne.

Schiller_Polska
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Kontakt:

Post autor: Schiller_Polska » 20 sty 2016, 06:38

Pokaz mi 2,5 tdi co ma 220 ps? Mozesz tu cudowac u turbinami i innymi pierdolami ale po co ci wiecej powietrza jak nie bedziesz mial wiecej paliwa a nie przeskoczysz slabej wydojnosci pompy

Audi A6 Polska
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Silnik: 2.7TDI 180KM

Post autor: Audi A6 Polska » 20 sty 2016, 09:05

schiller pisze:Pokaz mi 2,5 tdi co ma 220 ps?
A jak mam to niby zrobić ? :]
schiller pisze:przeskoczysz slabej wydojnosci pompy
Napisałem to powyżej.
W Warszawie jest jeden dobry tuner - ( bez reklamy ) swój wpis oparłem o jego doświadczenie w tym temacie. Nie pamietam wszystkich oznaczen silnika w połączeniu z pompami aby napisać, które i jakie sa najbardziej podatne na podniesienie mocy. :]
Niemniej jednak to raczej nie problem skoro do 200 " da się" to do 220 tez można przy dużej dozie cierpliwości i wiedzy.

Snookus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Snookus » 20 sty 2016, 19:16

Nie lepiej było kupić 4.2 PB skoro chce się 300-400 KM ? :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja