To że klima załącza się nawet przy 0*C już dawno zauważyłem i wciskałem przycisk Econ, aby wyłączyć kompresor. Wczoraj przy -7*C uznałem ze jednak naprawdę jest coś nie tak.
Wciskając przycisk AUTO od razu czuje lekko spadające obroty (kompresor załączony) oraz automatyczne uruchamia się wiatrak. Nawet po przejechaniu 100km nadal wszystko pracuje. Zarazem wg. instrukcji obsługi wciskając ECON, wyłączam dogrzewanie silnika (3- świece przy głowicy na króćcu wodnym) i sytuacja zamyka blednę koło. Przez co silnik dłużej się nagrzewa.
Na VCDSie sprawdzałem tylko błędy oraz output test, pełnej diagnostyki w BS, MS nie robiłem, bo w sumie jeszcze nie wiem jak.
Rok temu nie zauważyłem tego problemu - wiatrak się skończył i wymieleniem go dopiero w połowie lata 2015 na nowy.
Dodam:
-mam fabryczne webasto, ale tez bez sensu jest je włączać kilka razy w ciągu dnia jako dogrzewanie, zwłaszcza jak wiatrak od klimy schładza silnik.
- trybie ECON bardzooo rzadko kiedy mi parują szyby.
- kolega ma AVF w C5 i u niego przy temp poniżej -5*C klima i wiatrak się nie włącza, chyba ze wciśnie szybki nawie na przednia szybę
Jeśli ktoś ma, lub miał podobny problem chętnie posłucham udzielonych wskazówek, ponieważ nie wiem od czego zacząć (zwłaszcza w takie mrozy)