Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Ustawienie świateł mijania

Elektryka
Kmicik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.2 230KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Ustawienie świateł mijania

Post autor: Kmicik » 03 sty 2016, 09:43

Często jak jadę, to auta z nadprzeciwka mrygają mi długimi, bo myślą, że jadę na długich. W jaki sposób to ustawić, aby było poprawnie? Czy w C6 są jakieś mechanizmy do samodzielnej regulacji? No i jak wysoko mogę ustawić te światła?

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: yaszczur » 03 sty 2016, 10:14

Podjedź na pierwszą lepszą stację diagnostyczną i za przysłowiową "flaszkę" ustawią Ci światła do porządku, korzystając z odpowiedniego przyrządu. Na własną rękę nie zrobisz tego poprawnie, nie mając punktu odniesienia jak powinno być.
Pozdrawiam...

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 03 sty 2016, 11:15

Kmicik, Masz zwykłe czy xenony? Jak oryginalny xenon to powinien tam być system od samo poziomu. A jak zwykły halogen to na stację będzie najszybciej podjechać i będziesz miał idealnie ustawione.

żybis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Przemo
Rocznik: 2016
Moje auto: Allroad C7
Silnik: 3.0 TDI 218KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: żybis » 03 sty 2016, 14:57

Witam
Zobacz w obudowie reflektora są dwa gniazda na imbus lub na klucz nasadkowy - nie pamiętam dokładnie (mają charakterystyczny biały kolor)
Jeden jest do regulacji góra-dól, drugi lewo-prawo. Oba regulują ustawienie odbłyśnika i soczewki.
Najlepiej podjechać tam gdzie profesjonalnie ustawiają światła - najtrudniej jest ustawić geometrię strumienia światłą w lewo i prawo.

Pozdro
Przemo

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 03 sty 2016, 15:21

Najpierw trzeba wejść w procedurę ustawiania świateł w VCDS w przypadku xenonów. Podobno bez tej procedury znowu gubi ustawienia świateł... Procedura ustawiania świateł to taki punkt "0".

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 03 sty 2016, 16:09

kamil666, Tylko najpierw musimy poczekac na wypowiedź kolegi jakie ma te światła :)

Gość.

Post autor: Gość. » 03 sty 2016, 16:18

KL4K50N pisze:A jak zwykły halogen to na stację będzie najszybciej podjechać i będziesz miał idealnie ustawione.
Od lat juz na żadnej stacji nie potrafia normalnie ustawic świateł. W kilku miastach sprawdzałem i obecnie zawsze po przegladzie jak mi tam cos nachrzani poprawiam bo nic nie widac w nocy tak nisko skrecone. Żenada.

żybis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: żybis » 03 sty 2016, 17:38

Witam
Gniazda są na imbus. Oba pokrętła są z tył lampy bliżej środka. Jedno u góry, drugie na dole.
Lampę reguluje się ręcznie - nie jest do tego potrzeby komp. Jest potrzebny do uruchomienia i adaptacji czujnika pochylenia/wysokości.
Jest duży problem z regulacją świateł a SKP i ASO bo nie ma odpowiedniej tablicy, ściany pomiarowej. Bez problemu regulujesz góra-dół, problem jest w lewo i prawo (chodzi o oś strumienia światła względem osi auta) tak żeby dobrze doświetlał pobocze.

Pozdro
Przemo

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 03 sty 2016, 17:42

W VCDS jest procedura dla regulacji świateł, a nie adaptacji czujników.
Na ok. 5-6 stacji SKP jakie znam wszystkie mają ten sprzęt do regulacji/ustawiania świateł:

Obrazek

Gość.

Post autor: Gość. » 03 sty 2016, 18:24

Owszem maja od nastu lat ten sam sprzet i co z tego? Nascie lat temu ustawiałem na SKP światła by były prawidłowo(czyt.bezpiecznie oświetlały droge)Ale to sie od paru lat zmieniło. 70% aut jadacych po naszych drogach mających zwyczajne lampy wali po oczach tak że po godzinie jazdy nocnej czuje się jak po 30godzinach niespania. Ja sprawdzałem swoje auta w warunkach drogowych i elegancko,po przeróbce lamp...3lata po przeróbce jak ten sam diagnosta sie zesrał (wynik jego niewiedzy przepisów) zmieniłem SKP i tam skontrolowali mi moje ustawienie i...było wzorowo!
Linia światłocienia xenonów odcina sie rowno natomiast halogeny daja poblask który ma doświetlac nam droge ponad zasięgiem i nie jest to oslepiające ale niektorzy diagności ten poblask własnie skręcaja na dół na tej maszynce zamiast skupic się na własciwym snopie światła-efekt-mamy droge oświetloną na 5-10m przed autem :]

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 03 sty 2016, 19:37

Apophis, Dodałbym jeszcze, że jakaś spora część jeździ na dziadowskich - chińskich żarnikach w zwykłych reflektorach o barwie 8000K...

żybis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: żybis » 03 sty 2016, 22:16

kamil666 pisze:W VCDS jest procedura dla regulacji świateł, a nie adaptacji czujników.
Na ok. 5-6 stacji SKP jakie znam wszystkie mają ten sprzęt do regulacji/ustawiania świateł:

Obrazek
Jeżeli jest w VCDS procedura regulacji świateł to super. Ale do prawidłowego ustawienia wysokości świecenia lamp nie wystarczy sam VCDS. Trzeba pokręcić śrubami na lampach. Potem zapamietać to za pomocą VCDS. Czy tak ma być?
A na tym sprzęcie z SKP (widzę można dobrać kolor do ścian) ustawiasz jedynie wysokość.
Żeby ustawić prawidłowo snop/strumień światła potrzebny jest ekran i tak by to trzeba zrobić
https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... t=c&ictx=1
Nie ma znacżenia czy ksenon czy żarówka, jedynie górna cześć odcięcia inaczej wygląda.
Jeżeli nie mam racji to proszę o wytłumaczenie.
Pozdro
Prżemo

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 03 sty 2016, 22:28

Odpalasz VCDS wprowadzasz tryb regulacji lamp i dopiero kręcisz i regulujesz - po regulacji kończysz procedurę zapamiętując ustawienie, jeśli wyregulujesz wcześniej to po ustawieniach i ponownym uruchomieniu auta poziom xenonów wraca do tego sprzed zmian. Ktoś kiedyś regulował na chybił trafił przy zgaszonym aucie, odpalał i sprawdzał czy jest ok i podobno to pamiętało.

żybis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: żybis » 03 sty 2016, 22:35

kamil666 pisze:Odpalasz VCDS wprowadzasz tryb regulacji lamp i dopiero kręcisz i regulujesz - po regulacji kończysz procedurę zapamiętując ustawienie, jeśli wyregulujesz wcześniej to po ustawieniach i ponownym uruchomieniu auta poziom xenonów wraca do tego sprzed zmian. Ktoś kiedyś regulował na chybił trafił przy zgaszonym aucie, odpalał i sprawdzał czy jest ok i podobno to pamiętało.
No to po piwku
<piwo>
I spać

Pozdro
Przemo

Gość.

Post autor: Gość. » 03 sty 2016, 23:38

KL4K50N pisze:Apophis, Dodałbym jeszcze, że jakaś spora część jeździ na dziadowskich - chińskich żarnikach w zwykłych reflektorach o barwie 8000K...
Tych spotykam tylko czasami i jesli maja te żarniki w zwykłej lampie to juz kompletnie nic nie widac tylko ich na drodze nadjeżdżających jak sąd ostateczny....

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl