Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[S6 C5 ANK] Dziwny gwizd pomiędzy 3000-4000 obr/min

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Piotrek_85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[S6 C5 ANK] Dziwny gwizd pomiędzy 3000-4000 obr/min

Post autor: Piotrek_85 » 26 paź 2015, 18:41

Czesc.
Od jakiegos czasu zauwazylem dziwne świszczenie/gwizdanie chyba spod maski w momencie rozpedzania auta. Ten gwizd przypomina wkręcającą sie na obroty turbosprezarke. Nie bylby to problem, gdybym takie turbo pod maska posiadal ;p ......a tak to huk wie co tak pogwizduje. Napewno nie zalezy to od rodzaju paliwa......na Pb i na Lpg tak samo. Napewno nie ma to zwiazku z nadmuchem powietrza przez nawiewy......na wylaczonym nawiewie jest tak samo.
Mam wrazenie ze slychac to lekkie pogwizdywanie juz na wolnych obrotach.....ale glowy uciac nie dam bo to jest bardzo ciche i byc moze to moj przewrazliwiony sluch.....ale w momencie gdy auto przyspiesza i wskazowka obrotomierza mija 3000 obr/min to juz slychac pelna para takie dziwne swiszczenie, jakby wlasnie rozpedzala sie turbosprezarka w dieslu. Swiszczenie to przyspiesza i robi sie glosniejsze z kazda sekunda az do przekroczenia 4000 obr/min......wtedy juz jakby ucichlo lub nabiera tak wysokiego tonu, ze przestaje byc slyszalne. W momencie puszczenia nogi z gazu.......kiedy auto zwalnia i silnik schodzi sobie swobodnie z obrotow to znowu sytuacja jest odwrotna.....czyli wskazowka obrotomierza, gdy spadajac, przechodzi przez okolo 4000 obr/min to w tym momencie znowu slyszalny jest ten gwizd (juz jakby cichszy niz podczas przyspieszania) i slychac, ze wraz z obrotami silnika staje sie coraz wolniejszy i cichszy, az do momentu, gdy wskazowka mija okolo 3000 obr/min i potem juz znowu przestaje byc slyszalny, chociaz mam wrazenie ze gdy auto chodzi na wolnych obr to gdzies tam w tle slychac taki bardzo cichy ledwo slyszalny gwizd, ale to juz moze byc moje przewrazliwienie :) w kazdym razie najgorzej jest miedzy 3000-4000 obr/min.
Mial ktos podobny problem??

pavel44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pavel44 » 26 paź 2015, 20:27

Poszukaj postów niejakiego winczako na a4 klubie i audisport. Wydaje mi się że opisywał podobny problem i naprawę (w s4)

Piotrek_85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Piotrek_85 » 26 paź 2015, 21:13

Szukalem, ale on mial problem z odma i zaworem odpowietrzenia skrzyni korbowej, przynajmniej z tego tak wywnioskowalem.

pavel44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pavel44 » 26 paź 2015, 21:32

Może to samo u Ciebie jest?

kapinoch

Post autor: kapinoch » 06 sty 2016, 15:57

Witam
Nie wiem, czy już wiesz co to za gwizdanie.
Ja mam powiedzmy tak samo. Jeżdżę z tym już pół roku i teraz się temu bardziej przyjrzałem. Podejrzenie padło na łożysko sprzęgła sprężarki klimatyzacji. Luz jest i jako jedyne nie było wymienione przy wymianie rozrządu.
Łożysko już kupiłem. Wymianę planuję na początku lutego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja