[ BDW 2.4 177 KM] Hałas , stukanie przy odpalaniu zimnego
[ BDW 2.4 177 KM] Hałas , stukanie przy odpalaniu zimnego
Witam, od niedawna posiadam a6 c6 z silnikiem 2.4 BDW, auto przed zakupem sprawdzałem w serwisie, na stacji diagnostycznej i jeździłem nim przynajmniej 1h, wszystko cicho, ładnie, pięknie. Na drugi dzień po zakupie, po odpaleniu silnika słychać stukot , równomierny wzrastający wraz z obrotami silnika, trwa on dość długo około 60-90 sekund potem nagle całkowicie cichnie i już się nie pojawia. Po dłuższym postoju stukanie powraca.
Przebieg potwierdzony 195 tys km, olej 5w30 będę go zmieniał we wtorek na Motul 5w40 x cess
Co udało mi się sprawdzić:
VAG - jeden błąd sporadyczny P1141 - po skasowaniu już się nie pojawił ( MAF SENSOR)
Ciepły silnik chodzi ładnie, żadnych niepokojących dźwięków, żadnych szarpnięć, falowania.
Zero wycieków
Wszystkie parametry pracy silnika według VAG w normie ( słowa mechanika który to sprawdzał)
Co mogę jeszcze sprawdzić?
Chciałem dostać się do górnych łańcuchów i napinaczy, czy coś mi to da? Czy szukać gdzie indziej.
Stukanie trwa zazwyczaj ponad 60 sekund.
Przebieg potwierdzony 195 tys km, olej 5w30 będę go zmieniał we wtorek na Motul 5w40 x cess
Co udało mi się sprawdzić:
VAG - jeden błąd sporadyczny P1141 - po skasowaniu już się nie pojawił ( MAF SENSOR)
Ciepły silnik chodzi ładnie, żadnych niepokojących dźwięków, żadnych szarpnięć, falowania.
Zero wycieków
Wszystkie parametry pracy silnika według VAG w normie ( słowa mechanika który to sprawdzał)
Co mogę jeszcze sprawdzić?
Chciałem dostać się do górnych łańcuchów i napinaczy, czy coś mi to da? Czy szukać gdzie indziej.
Stukanie trwa zazwyczaj ponad 60 sekund.
Tak szukam dalej, a audi wróciła na otomoto prawdopodobnie po wymianie tylko górengo napinacza. http://otomoto.pl/oferta/audi-a6-pewne- ... ycdOh.html
Re: Komis
Chciałem się dogadać, moja propozycja była taka aby koszt wymiany podzielić na pół, niestety sprzedający uniósł się honorem i nic chciał się dogadywać. Koszt cześci na cały rozrząd 2700zł + robocizna i ew. inne niespodzianki.haribo.pl pisze:Mogles sie przeciez dogadac na wymiane napinacza i jezdzic dalej .po co woz oddawac jak reszta byla wporzadku.myslisz ze kupisz lepszego?
Wczoraj kupiłem auto, co prawda nie a6 ale też jestem zadowolony