Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Wymiana sprzegla wentylatora + paska wieloklinowego

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
mrowa87

Wymiana sprzegla wentylatora + paska wieloklinowego

Post autor: mrowa87 » 29 wrz 2015, 20:00

Witam,
Dzisiaj odebralem auto od mechanika, powodem zostawienia byl dziwny halas z okolic chlodnicy jakby wentylator, stwierdzil ze trzeba wymienic wisko, no ok zgodzilem sie bo podobno mialo jakies luzy. Okazalo sie ze musial rozebrac pol przodu i przy okazji wymienil pasek wieloklinowy zaplacilem 450zl (wisko 230zl pasek 60) czesci plus robocizna i najgorsze jest to ze caly czas cos puka, teraz dwa pytania, pomijajac ze niezrobil tego co mial to nie wykasowal mnie za duzo za tego typu naprawe? Dwa mial ktos taki przypadek?
Halas nasila sie ze wzrostem temp silnika (przy rozgrzanym maksymalnie oleju np po jakies trasie)

charLeS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: charLeS » 29 wrz 2015, 21:48

U mnie wymienili wisko i pasek wielorowkowy bez rozbierania przodu samochodu. Też miałem hałas z przodu silnika. Okazało się że to napinacz paska. Na twoim miejscu bym sprawdził napinacz i łożysko rolki od tego napinacza.

Kosmy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2001
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Kosmy » 12 paź 2015, 08:23

Witam mam pytanie w temacie słychać terkotanie z przodu silnika i terkotanie trwa jeszcze po wyłączeniu silnika domyślam się że pada wisko bo tylko wentylator się kręci po zatrzymaniu silnika i coraz ciszej ciszej aż przestaje słyszeć toby świadczyło że wentylator się zatrzymał. Jak otworzę maskę to hałas słyszę z okolicy wentylatora i następne pytanie wg etki mam wisko o nr 078 121 350A a dużo jest o nr 058121350 jest jakaś istotna różnica ( nie mam zamiaru bawić się w używki bo szkoda kasy i czasu) w wyglądzie nie widać żadnej

sprostowanie to wentylator elektryczny klimatyzacji na szczęście są nowe do dostania i już jedzie do mnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl