A6 c5 Czerwona olejarka na wyświetlaczu.
-
- Forum Audi A6 / A7
A6 c5 Czerwona olejarka na wyświetlaczu.
Witam. Wczoraj kupilem audi i podczas powrotu do domu zaświeciła mi sie 2 razy czerona olejarka.Silnik chodzi cicho olej jest.Sprawdzilem czujnik cisnienia oleju i byl do wymiany dodam ze na tym jedynym kablu co dochodzi do czujnika ciosnienia oleju jest 11v a chyba powinna byc masa.Jest jeszcze jakis czujnik cisnienia oleju?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Re: A6 c5 Czerwona olejarka na wyświetlaczu.
Jak to się zaświeciła? Przecież ona nie świeci się, a miga/błyska (jak np. kierunkowskaz).
Jeżeli zdarzyło się, że mignęła 2 razy, a później okazało się, że czujnik ciśnienia jest do wymiany, to chyba problem rozwiązany.
Skąd te przekonanie, że na kablu powinna być masa? Przecież silnik jest masą (również w kwestii elektrycznej).
Jeżeli zdarzyło się, że mignęła 2 razy, a później okazało się, że czujnik ciśnienia jest do wymiany, to chyba problem rozwiązany.
Skąd te przekonanie, że na kablu powinna być masa? Przecież silnik jest masą (również w kwestii elektrycznej).
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Co ty mi tu za przeproszeniem pieprzysz? Czujnik pod wpływem ciśnienia zamyka obwód, a nie rozłącza.
Pomyśl na logikę - gdyby było tak jak mówisz, to po odłączeniu przewodu od czujnika (np. przypadkowo podczas wykonywania jakichś tam innych zabiegów) kontrolka nie błyskałaby pomimo braku smarowania.
Wiem dobrze co mówię, bo już to przerabiałem.
Pomyśl na logikę - gdyby było tak jak mówisz, to po odłączeniu przewodu od czujnika (np. przypadkowo podczas wykonywania jakichś tam innych zabiegów) kontrolka nie błyskałaby pomimo braku smarowania.
Wiem dobrze co mówię, bo już to przerabiałem.
Cytat pochodzi z tego tematuMoreno pisze:Kontrolka "oliwiarka" zacznie migać (bo ona będzie migać, a nie świecić się) gdy odłączymy przewód od czujnika, uruchomimy silnik i po prostu dodamy trochę gazu. ...niewiele, raptem do ok. 1600-1700 obr./min. → kliknij tutaj.
Sprawdziłem też czujnik ciśnienia multimetrem (jedna sonda do czujnika, a druga do masy) i przy niepracującym silniku czujnik nie przewodzi prądu, a po uruchomieniu silnika - już tak.![]()
Można by było jeszcze sprawdzić w jakim czasie od zakręcenia rozrusznikiem czujnik zacznie przewodzić prąd (czyli w jakim czasie pojawia się ciśnienie oleju), ale niestety nie mogłem przekręcić kluczyka będąc jednocześnie pod samochodem i gapiąc się na multimetr.![]()
[ Dodano: 2015-09-01, 23:13 ]
A jednak nie mogłem odpuścić, hehe... → kliknij tutaj
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
...że co mam zrobić? :shock:nowak19931 pisze:Kolega Moreno chyba musi się jeszcze podszkolić (...)
Dzieciaku, na moim filmiku ewidentnie widać, że czujnik zaczyna przewodzić prąd wraz z pojawieniem się ciśnienia oleju, a ty mi mówisz żebym się podszkolił? ...nie rozśmieszaj mnie.

...pewnie w kablu masz masę, dlatego ci się dzieją takie herezje z czujnikami