Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[AGA 2.4 165 KM] Słabe przyśpieszanie przy mocniejszym wciśn

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Moreno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

[AGA 2.4 165 KM] Słabe przyśpieszanie przy mocniejszym wciśn

Post autor: Moreno » 20 sie 2015, 00:16

Witam.

Mam taką przypadłość w mojej szóstce, że wciśnięcie pedału gazu do końca daje dużo słabsze przyśpieszenie niż np. stopniowe jego wciskanie.

Ponad to jeśli stopień wciśnięcia pedału gazu będzie zbyt duży w SPAM do aktualnych obrotów silnika, to silnik przyśpiesza powoli, tak jakby trochę się dusił, jakby chciał "ciągnąć" a nie mógł. A gdy w takiej sytuacji zacznę powolutku odpuszczać gaz, to w pewnym momencie silnik nagle dostaje większego powera i wtedy przy dalszym wciskaniu pedału silnik już ładnie "ciągnie".

Ja wiem, że moment obrotowy zależy od obrotów silnika, ale chodzi mi o to, że gdy silnik ma np. 2000rpm i wcisnę gaz do połowy, to przyśpieszenie do 3000rpm zajmie mu dłużej niżeli gdybym wciskał gaz stopniowo i z wyczuciem.

Czy wiecie jak to poprawić aby wciśnięcie pedału gazu do samego końca zawsze skutkowało możliwie najlepszym przyśpieszaniem silnika?

Nie wiem jak to lepiej opisać, ale trochę mnie drażni ta sytuacja z tym przyśpieszaniem, bo chciawszy szybko kogoś wyprzedzić wciskam mocniej gaz, a tu silnik nie chce "iść".

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: yaszczur » 20 sie 2015, 12:57

Komputer wywala jakieś błędy? To pierwsza rzecz jaką powinieneś sprawdzić.

Obstawiam problem z czujnikiem położenia przepustnicy.
Na początek czyszczenie i adaptacja a w ostateczności wymiana.
Pozdrawiam...

Moreno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Moreno » 20 sie 2015, 21:34

Czy masz na myśli potencjometr? ...nie wiem jak to wygląda, ale poprzedni mechanik, jak niwelował mi luz w pedale gazu, to wspominał, że owy potencjometr jest już dość wyślizgany.

Mam jeszcze jedno zjawisko, o którym zapomniałem napisać wcześniej, a mianowicie jest to lekkie nierównomierne przyśpieszanie raczej na zimnym silniku gdy na spokojnie się rozpędzam. To jest dobrze wyczuwalne, że silnik krótkimi momentami ciągnie słabiej.

Czy da radę zrobić to samemu, czy to już wyższa szkoła jazdy?

PS.
Kabel mam Viaken-owski, program VCDS Lite. Ale jak chciałem wejść w sekcje "Engine", to po dłuższej chwili oczekiwania wyskakiwał komunikat o braku odpowiedzi modułu.

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: yaszczur » 20 sie 2015, 21:45

Moreno pisze:Czy masz na myśli potencjometr? ...nie wiem jak to wygląda, ale poprzedni mechanik, jak niwelował mi luz w pedale gazu, to wspominał, że owy potencjometr jest już dość wyślizgany.
Obrazek
Moreno pisze:Mam jeszcze jedno zjawisko, o którym zapomniałem napisać wcześniej, a mianowicie jest to lekkie nierównomierne przyśpieszanie raczej na zimnym silniku gdy na spokojnie się rozpędzam. To jest dobrze wyczuwalne, że silnik krótkimi momentami ciągnie słabiej.
Ten objaw wiąże się z tym co już opisałeś wcześniej.
Moreno pisze:Czy da radę zrobić to samemu, czy to już wyższa szkoła jazdy?
Dostęp nie jest tragiczny i nie trzeba do tego jakichś specjalistycznych narzędzi. Jeśli wcześniej "dłubałeś" coś przy aucie powinieneś dać radę :)
Moreno pisze:PS.
Kabel mam Viaken-owski, program VCDS Lite. Ale jak chciałem wejść w sekcje "Engine", to po dłuższej chwili oczekiwania wyskakiwał komunikat o braku odpowiedzi modułu.
Musisz więc podjechać gdzieś na sprawdzenie błędów, to podstawa. Do adaptacji przepustnicy po czyszczeniu, czy też po wymianie VAG również będzie potrzebny.
Pozdrawiam...

Moreno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Moreno » 20 sie 2015, 22:22

Tak przypuszczałem, że to może mieć z tym związek, ale chciałem się upewnić ;)

A czy po przeczyszczeniu mogę podjechać na adaptację na niezaadaptowanej przepustnicy?

daw2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: daw2 » 02 wrz 2015, 21:20

Możesz pojechac do kogoś po czyszczeniu i Ci wtedy zaadoptuje. Ja bym spojrzał jeszcze na przepływke i korekcje. Najlepiej zrobić jakieś logi.
Pomogłem? Kliknij

Moreno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Moreno » 03 wrz 2015, 01:33

Jeszcze nie wyciągałem tej przepustnicy. Wymiana olejów i filtrów miała wyższy priorytet ;) ...ale podczas wymiany filtra powietrza wyciągnąłem przepływomierz i obejrzałem go od środka - jest czysty, nie widziałem żadnych śladów kurzu, więc chyba raczej nie ma potrzeby jego czyszczenia. :)

A czy możecie powiedzieć jakie klucze są potrzebne do demontażu tej przepustnicy i jej rozkręcenia w celu wyczyszczenia oraz jakiego specyfiku użyć? ...ile mniej więcej czasu schodzi na to wszystko?

marcinx89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcinx89 » 04 wrz 2015, 00:33

poczytaj tutaj masz ładnie opisane ze zdjęciami :
http://www.audizine.com/forum/showthrea ... ACK-engine

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl