Witam
Chciałbym przeprowadzić dynamiczna wymianę oleju w moim mulit i poszukuje szczegółowych opisów takiej procedury. Jedyne co znalazłem to bardzo ogólne informacje traktujące ogólnie o takiej wymianie. Wyczytałem tez, że stosuje się specjalne środki do przepłukania skrzyni, możecie jakieś polecić?
[ MULTI] Dynamiczna wymiana oleju
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2001
- Moje auto: RS6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 BCY 450KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Rzecz w tym że już trochę za daleko zabrnąłem w zabawie z moją skrzynia. Miałem uszkodzony przewód od chłodnicy oleju plus problem ze sterownikiem. Postanowiłem przy okazji zajrzeć do skrzyni. Wymieniłem olej, filtr, pompę strumieniową, przewody olejowe i naprawiłem sterownik.
Po założeniu skrzyni i jej zaadoptowaniu mam mały problem - po rozgrzaniu pojawia się błąd wysokiego ciśnienia (nie ma kodu przy sobie, wrzucę później) Do czasu gdy skrzynia osiągnie odpowiednia temperaturę pracuje jak marzenie, potem zaczyna szarpać przy przełączaniu biegów D -> P. Z tego co czytałem to może to być problem z zabrudzeniami w oleju. Nie powinno ich być bo starałem się nie dopuścić do dostania się jakichkolwiek zabrudzę do skrzyni, ale nie mogę tego wykluczyć.
Plan mam taki zęby, żeby zalać skrzynie środkiem do jej przepłukania i ponownie wymienić olej metodą dynamiczna licząc, że rozwiąże to mój problem.
Po założeniu skrzyni i jej zaadoptowaniu mam mały problem - po rozgrzaniu pojawia się błąd wysokiego ciśnienia (nie ma kodu przy sobie, wrzucę później) Do czasu gdy skrzynia osiągnie odpowiednia temperaturę pracuje jak marzenie, potem zaczyna szarpać przy przełączaniu biegów D -> P. Z tego co czytałem to może to być problem z zabrudzeniami w oleju. Nie powinno ich być bo starałem się nie dopuścić do dostania się jakichkolwiek zabrudzę do skrzyni, ale nie mogę tego wykluczyć.
Plan mam taki zęby, żeby zalać skrzynie środkiem do jej przepłukania i ponownie wymienić olej metodą dynamiczna licząc, że rozwiąże to mój problem.