Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MULTI] Dynamiczna wymiana oleju

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
smolam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2001
Moje auto: RS6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 BCY 450KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

[ MULTI] Dynamiczna wymiana oleju

Post autor: smolam » 04 sie 2015, 11:08

Witam

Chciałbym przeprowadzić dynamiczna wymianę oleju w moim mulit i poszukuje szczegółowych opisów takiej procedury. Jedyne co znalazłem to bardzo ogólne informacje traktujące ogólnie o takiej wymianie. Wyczytałem tez, że stosuje się specjalne środki do przepłukania skrzyni, możecie jakieś polecić?

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 04 sie 2015, 11:15

hm..odpuściłbym , wszyscy wymieniają statycznie raczej , proponowałbym zasięgnąć opini osób które te skrzynie naprawiają - Rafal_m i Bart-S na forum.

smolam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2001
Moje auto: RS6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 BCY 450KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: smolam » 04 sie 2015, 11:43

Rzecz w tym że już trochę za daleko zabrnąłem w zabawie z moją skrzynia. Miałem uszkodzony przewód od chłodnicy oleju plus problem ze sterownikiem. Postanowiłem przy okazji zajrzeć do skrzyni. Wymieniłem olej, filtr, pompę strumieniową, przewody olejowe i naprawiłem sterownik.

Po założeniu skrzyni i jej zaadoptowaniu mam mały problem - po rozgrzaniu pojawia się błąd wysokiego ciśnienia (nie ma kodu przy sobie, wrzucę później) Do czasu gdy skrzynia osiągnie odpowiednia temperaturę pracuje jak marzenie, potem zaczyna szarpać przy przełączaniu biegów D -> P. Z tego co czytałem to może to być problem z zabrudzeniami w oleju. Nie powinno ich być bo starałem się nie dopuścić do dostania się jakichkolwiek zabrudzę do skrzyni, ale nie mogę tego wykluczyć.

Plan mam taki zęby, żeby zalać skrzynie środkiem do jej przepłukania i ponownie wymienić olej metodą dynamiczna licząc, że rozwiąże to mój problem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja