Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Odpryski lakieru na dachu i słupkach

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kocureq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Odpryski lakieru na dachu i słupkach

Post autor: Kocureq » 05 lip 2015, 01:09

Co jakiś czas zauważam u siebie mały odprysk lakieru (jakiś 1 mm średnicy) na dachu lub słupku A. Wygląda jakby auto oberwało jakimś kamieniem czy czymś mniejszym i to uderzenie odbiło kawałek lakieru.

Zawsze robię zaprawkę, żeby blacha nie rdzewiała w tym miejscu, ale dzisiaj już zauważyłem trzeci odprysk odkąd mam auto (rok) i zacząłem sięzastanawiać - czy u Was teżtak jest?

Awatar użytkownika
Kamilson100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Kamilson100 » 06 lip 2015, 09:26

Autostrada 200+ i kamyczki. Miałem to samo na masce.

Moreno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Moreno » 18 lip 2015, 21:16

W cale nie trzeba jeździć dużą prędkością po autostradach, wystarczy 90km/h po pierwszej-lepszej naszej słynnej polskiej drodze :[
Te cholerne urzędasy <nerwus> zamiast zlecić porządną naprawę drogi (lub jej fragmentu), zlecają lanie smoły i przysypywanie grysem. A ci drogowcy z kolei sypią tego tak hojnie, że potem te kamyczki porozpieprzane są po całej drodze, no i potem wystarczy tylko jechać i "porcja" kamyczków spod kół samochodu jadącego z przeciwka zapewniona. ...nie raz już tak mi się zdażyło i przez to sporo małych odprysków powstało w ciągu zaledwie kilku dni. :[

Ale jest jeszcze ważniejszy aspekt, a mianowicie bezpieczeństwo - gdy wjedziesz na ten "rozsiany" grys, to nagle auto traci stabilność toru jazdy i "tańczy" na boki.
A co jeśli np. będzie szedł pieszy?
Dostanie kamykiem spod kół w oko, albo nie daj Boże jeszcze zostanie potrącony przez auto, które właśnie wpadło w poślizg na tych kamyczkach....
...głupie ciule - zamiast stawiać te ograniczenia, to by lepiej o lepszy stan dróg zadbali.

Awatar użytkownika
Kocureq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kocureq » 19 lip 2015, 21:26

Lakiernicy byli lepsi ode mnie i znaleźli jeszcze ze 4 odpryski, polakierowane, dorzucili trochęlakieru na przyszłość :)

Niestety tylne błotniki też obrywają od tego co przednie koła wyrzucają. Te folie na dole są niezłe, ale za krótkie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl