Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

S80 D5 163KM - Moje drugie S80 - przyjemność z jazdy trwa :)

Prezentacja aut innych marek.
Awatar użytkownika
MarcinCyt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MarcinCyt » 28 lut 2015, 21:23

A no widzisz kolego nie daleko ;)

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 21 cze 2015, 23:17

Dawno się nic nie działo, więcej podzieje się jak się ociepli - ale dziś dzień jest szczególny, co widać na fotach:

Obrazek

i niedługo później:

Obrazek

i jeszcze wideo z tej okazji, trochę widać:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8GotdO4IymM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

[ Dodano: 2015-06-21, 22:17 ]
Od kwietnia z autem cisza, cierpliwie czekałem na łaskę pogody. W tym roku w UK pogoda to jakaś tragedia, dzień bez deszczu to jak w totka wygrać - o temperaturach wolę nawet nie mówić :/

Ale udało się w tym tygodniu uzbierać kilka w miarę suchych dni i można było wreszcie podziałać - i to od razu na bogato - temat: wygłuszanie auta <muza>

Na pierwszy ogień poszedł bagażnik - tak wygląda goły kufer po demontażu wszelakich osłon i podłogi:

Obrazek

We wnęce koła zapasowego widzimy cały asortyment dóbr wygłuszających jakimi obdarował na Ford, czyli ówczesny właściciel Volvo. Bardzo niewiele jak na auto klasy premium.
Poza tym jakaś ciemnoszara masa w kilku miejscach - za akumulatorem, za płytą z bezpiecznikami (po lewej zaglądając do środka), i po prawej w wytłoczce osłaniającej wlew paliwa. Przed liftem było tego więcej. Pamiętam grube płaty filcu we wnękach i znacznie więcej tej masy, która może za nowości coś dawała, bo teraz ma tylko jedną zaletę - jest. Z boku widać otwory wentylacyjne (czarne ramki wewnątrz błotników). Przed liftem, zanim Ford postanowił ciąć wszelkie koszty były umieszczone na nich osłony. Były one ukształtowane tak, że kierowały dźwięk wydobywający się z tych wywietrzników do dołu - przeciwdziałając jego rozchodzeniu do wewnątrz pojazdu. Poniżej na fotce znalezionej w sieci zaznaczyłem tą osłonę:

Obrazek

Oprócz standardowego wygłuszenia gdzie popadnie, postanowiłem zapchać wszelkie wnęki wełną mineralną, aby raz a porządnie wyeliminować wszelkie dźwięki i rezonanse wydobywające się spod kół:

Obrazek

Obrazek

Po czym wszystkie wnęki zamknąłem matami wygłuszającymi. Efekt? Jeszcze nie wygłuszyłem reszty, a już było znacznie, znacznie ciszej <lol>

A tak wygląda efekt końcowy na fotach. Z góry zaznaczam, że nie kierowałem się jakąś przesadną estetyką, stawiając na pewność dotarcia we wszystkie miejsca - gdzie trzeba było matę kładłem nawet po kilka warstw:

Obrazek

Obrazek

Na kolejnej fotce doskonale widać zaślepione wnęki - po wypełnieniu ich wełną mineralną i pozostawieniu wewnątrz ori gąbki we wnękach bliżej środka kufra:

Obrazek

Z zmontowanym stelażem i po podłączeniu RTI (navi):

Obrazek

Na koniec dystanse, na których spoczywa koło zapasowe - przyklejone silikonem:

Obrazek

Czeka mnie jeszcze jazda próbna po zrobieniu całości, ale jak wspominałem wcześniej już samo wypełnienie i zamknięcie wnęk dało efekt - więc może być tylko lepiej <lol>
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2015, 23:41 przez Naprawa Audi A6, łącznie zmieniany 1 raz.

michal_bst
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michal_bst » 21 cze 2015, 23:48

Kawał niezłej roboty <okok>

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 05 lip 2015, 00:53

Dzięki Michał <okok>
Jak wiadomo w ślad za kufrem polecą także drzwi i pokrywa kufra - ale nie mam pojęcia kiedy... Wszystko przez pogodę, która w tym roku jest w UK po prostu tragiczna <uoee> ale dopnę swego i będzie pełne wygłuszenie <radocha>

[ Dodano: 2015-07-04, 23:53 ]
Temat wygłuszanie, ciąg dalszy - teraz przyszedł czas na drzwi :) Po zrobieniu drzwi kierowcy i porównaniu z resztą - dosłownie magia <lol> różnica jest kolosalna <rotfl>
O wrażeniach po zrobieniu wszystkich drzwi będzie na koniec :)

Foty robiłem przy drzwiach kierowcy - czyli pasażera w Polsce i Europie. Między stroną lewą a prawą różnic prawie nie ma. Na pierwszy ogień wymontowanie i roznitowanie wszystkiego co przeszkadza:

Obrazek

Następnie usunięcie z otworów wszelkich opasek trzymających wiązki na miejscu i aplikowanie mat wewnątrz drzwi. Dzięki usunięciu głośnika (i tak do wymiany na te sprzed lifta), oraz plastykowej osłony głównej wiązki wychodzącej na zewnątrz mamy sporo dojścia do każdego zakamarka wewnątrz - łatwe oczyszczenie i nakładanie mat. Widok poprzez główny otwór serwisowy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok poprzez otwór głośnika:

Obrazek

...i poprzez otwór gdzie znajduje się osłona głównej wiązki:

Obrazek

I na koniec oczywiście efekt końcowy, po złożeniu wszystkiego do kupy. Jak dla mnie wygląda to piekielnie dobrze:

Obrazek

Wrażenia akustyczne.
Po zmianie głośników na przedliftowe i po wygłuszeniu bas jest bardziej kontrolowany i szybszy, brak delikatnego podbicia z okolicy 100Hz-150Hz, co skutkuje lepszą ekspresją najniższych tonów. Brak jakichkolwiek rezonansów z wewnątrz drzwi. Góra tonów nie uległa zmianie, środek jest delikatnie cofnięty - podejrzewam, że świeżo wstawione głośniki mają granicę średnich częstotliwości ustaloną delikatnie niżej - zapewne wpływ kevlarowego materiału membrany. Drobna korekta średnich w menu radia HU-850 - o jedną pozycję i średnica wraca na swój plan :)
Wrażenia z jazdy.
Pozostając jeszcze przy muzyce - znacznie niższe hałasy z zewnątrz sprawiają, że nawet przy cichym słuchaniu muzyki nie tracimy zbytnio detali. Przy wyłączonym radiu również jest znaczna poprawa w środku. Do zrobienia mam jeszcze pokrywę bagażnika i wyregulowanie wszystkich drzwi - i już wiem, że po tym będzie po prostu rewelacyjnie. Polecam zrobić taki zabieg w aucie - dla samego komfortu podróżowania warto. Jeszcze większa przyjemność z jazdy <rotfl>

michal_bst
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michal_bst » 13 lip 2015, 09:08

Ja właśnie tak porównuje poprzednie auta do tego obecnego i pod względem wygłuszenia i wszelkiego trzeszczenia fura z BOSE na pokładzie to jest to. Można powiedzieć, że wszystkie EX to była kupa gruzu.

Fajnie wszystko ogarnąłeś. <okok>

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 08 sie 2015, 23:33

michal_bst pisze:Fajnie wszystko ogarnąłeś. <okok>
A nóż komuś się przyda i ktoś stwierdzi, że jednak warto wygłuszyć. W porównaniu do efektu koszt i nakład pracy naprawdę są niewielkie. A można pójść z tym nawet dalej i trochę wyeksponować głośniki - co również ma sporo zalet od strony akustyki. Kto ma sporo do czynienia z muzyką z łatwością odróżni dźwięki z głośnika z maskownicą, bądź bez niej. Chodzi dokładnie o granicę średnich i wysokich tonów, bo to właśnie tam największy wpływ ma materiał maskownic. I tu pojawiła się następna robótka <rotfl>

Tak, więc wpadłem na pomysł, by usunąć szmaciane maskownice głośników w drzwiach, które pozostawiały wiele do życzenia jeżeli chodzi o przezroczystość akustyczną. W skutek tego głośniki stały się widoczne i środek pasma uległ lekkiej poprawie. A tak to wygląda po tym zabiegu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W przypadku głośnika wysokotonowego mam zamiar zrobić osłonę dookoła niego, aby pozakrywać co niepotrzebne. Na razie więc jest tak:

Obrazek

...ale ulegnie to zmianie :)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 10 sie 2015, 08:30

Tomku, bardzo ładnie i estetycznie to wygląda... dobra robota <okok>

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 10 sie 2015, 16:14

Dzięki Krzyś :)
A kiedy u Ciebie zawitają mody ?? Czarna skórka, albo pod kolor auta - tego by mi brakowało do pełni szczęścia w Twoim <lol>

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 10 sie 2015, 21:26

tomekkk1, <brawo>

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 10 sie 2015, 23:29

Plany na kolejne prace:

&#8226; pomalowanie ramek dookoła wewnętrznych klamek i kilku innych plastyków wewnątrz na czarny mat;
&#8226; wykonanie osłon głośników wysoko tonowych z tworzywa HIPS :)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 11 sie 2015, 07:38

tomekkk1 pisze:A kiedy u Ciebie zawitają mody ?? Czarna skórka, albo pod kolor auta - tego by mi brakowało do pełni szczęścia w Twoim <lol>
Nie Tomku :) Mnie takie rzeczy nie są potrzebne... podoba mi się to, co mam ORI :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne marki”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl