Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Straszne metaliczne chrobotanie jakby z koła

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
Kactek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Straszne metaliczne chrobotanie jakby z koła

Post autor: Kactek » 22 cze 2015, 21:29

Witam.
Kupiłem 2 tyg temu c5tke. Ogólnie jestem bardzo zadowolony ale po tygodniu podczas jazdy z małymi prędkościami jakby z prawego koła albo z półosi na wybojach, wydobywa się przerażający dźwięk jakby ocierał metal o metal albo metal o asfalt. Znajomy mechanik na szybko posprawdzał wahacze śruby wszystko dokręciliśmy. Swoją drogą przejechałem 600 km z luźnymi śrubami łączące zawieszenie z nadwoziem :). Niestety dźwięk nadal się wydobywa. Mechanik stwierdził że nie ma niebezpieczeństwa że coś się oberwie ale dźwięk jest niepokojący. Warto dodać że wydobywa się również przy załączaniu jedynki kiedy koło dostaje energii kinetycznej żeby ruszyć, lub analogicznie po załączaniu napędu w trakcie jazdy wrzucając bieg z neutrala. Dźwięk nie jest słyszalny przy zamkniętych oknach. Bardzo był bym wdzięczny gdyby ktoś mógł mnie nakierować na problem bo przebywam za granicą w krainie euro i nie mogę po prostu zajechać do warsztatu bo zbankrutuje :). Warto dodać że samochód zachowuje się normalnie trakcja ok, hamowanie ok, zawieszenie chodzi gładko nie stuka. Sprawdzałem też osłonki, nic nie odstaje.

kompas9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kompas9 » 22 cze 2015, 22:12

Jeśli to takie piskliwe wysokie dźwięki które pojawiają się również podczas kręcenia kierownicą na postoju proponuje sprawdzić sworznie wahaczy. Wypiąć sworzeń zobaczyć jak pracuje. Miałem kilka przypadków ,że dostawała się woda i się to zacierało, czasowo pomaga strzykawka i odrobina oleju wpuszczona w sworzeń

Kactek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kactek » 22 cze 2015, 22:48

Jest to jakiś trop ale niestety skręt kół na to nie wpływa. I jest to dosłownie taki dźwięk jakby przejechać kawałkiem blachy po betonie (nic nie ociera swoją drogą, sprawdzane kilkakrotnie). Bardziej wydaje mi się że to może być przegub napędowy, szczególnie że gumowa osłona przegubu cieknie. Tylko czy takie metaliczne dźwięki mogły by się wydostawać z tej części na wybojach ?

Wojtek WWL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wojtek WWL » 23 cze 2015, 06:10

A pytanie do kolegi , czy klocki to mechanik ogladal bo to moze one sie skonczyly i dlatego takie dzwieki , trze blacha o tarcze bo juz okladzin nie ma

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 23 cze 2015, 08:50

Lub osłona tarczy trze o tarczę.
Warsztat, naprawy Audi A6.

Kactek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kactek » 23 cze 2015, 10:32

Hamulce były sprawdzane, na szybko bo na szybko ale było ok.

Wojtek WWL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wojtek WWL » 23 cze 2015, 10:57

W takim razie kolego , bedziesz musial zdjac kolo z ktorego slyszysz dziwny dzwiek i przyjrzec sie uwaznie wszystkiemu co tam jest , powodzenia

Kactek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kactek » 23 cze 2015, 13:22

Tak będzie trzeba zrobić. Dam znać co było powodem usterki. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja