Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] szarpanie , trzęsienie autem

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
mateos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] szarpanie , trzęsienie autem

Post autor: mateos » 10 cze 2015, 16:54

Witajcie

jestem swiezym zadowolonym wlascicielem S6'tki ktora kupilem z pewnych rak i w dobrym stanie ... poza skrzynia i okolicami :)
(auto ma 300tkm przejechane, ale stan techniczny o kilka klas wyzej niz to co z allegro ogladalem)

kupujac juz wiedzialem ze skrzynia ma jakis defekt i bedzie trzeba cos z tym zrobic, ale coz, auto pewne wiec tak i oto jest moje

efekty ktore juz wystepowaly u poprzedniego wlasciciela to sporadyczne potrzesienie autem przy lekkim przyspieszaniu - nie mowie tu o wibracjach, ale o porzadnym trzesieniu
wystepowalo czasami w okolicach 2000rpm

po zakupie zdecydowalem sie pojsc na calosc i wymienilem olej w skrzyni
dodatkowo okazalo sie ze torsen dzialal juz na sucho , ale on i tak ma swoje lata wiec pojdzie do remontu
ogolnie skrzynia bez wiekszych zarzutow w/g mechanikow i nie ma czego sie przyczepic
biegi zmieniala i nadal zmienia bardzo ladnie - zadnych bledow nie zalogowala

ale wracajac do skrzyni - efekt jest taki ze jak sie zagrzeje, to jadac z obrotami ok 2000 (1800-2800 3-4 bieg) potrafi wpasc w wibracje jak na tarce , a obroty minimalnie spadaja w dol , jesli wtedy dodam lekko gazu to auto nie ciagnie i efekt sie utrzymuje, po ew. redukcji jest OK

sporadycznie jak juz pisalem zamiast lekkiej tarki jest mocne szarpanie cala buda i to jest to co mnie najbardziej niepokoi

o efekt tarki podejrzewane jest sprzeglo , ale to jeszcze mechnicy chca zabrac auto i zlogowac silnik zeby go wykluczyc
ale szarpanie pozostaje zagadka ....

przeczytalem wiele tematow na forum szukajac odpowiedzi, ale takiego szarpania autem to nikt nie opisywal jeszcze

P.S.
czy sa jakies warunki krytyczne w ktorych skrzynia moze SAMA przejsc z D na tip ?
mialem sytuacje ze mnie lekko bokiem po zakrecie pociagnelo i albo skrzynai sama w tip przelaczyla, albo ja zachaczylem o manetke
(ESP nie wylaczalem ani nic podobnego)

Bawół1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radosław
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Bawół1 » 21 cze 2015, 00:12

wg mnie sprzęgło hydrokinetyczne do regeneracji.

krajany11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krajany11 » 20 sie 2015, 08:56

Koledzy ja mam problem tego typu, że kilka dni temu jak przyszły te upały to skrzynia zaczela dziwnie chodzic. Mam c6 2005 tiptronic quattro 2.7. To znaczy jak sie rozgrzała to gdy przełaczala biegi z 2na3 4na3 5na6 6na5 to czuc bylo lzejsze a raz mocniejsze szarpniecie. Gdy na postoju wlacze z d na r to 7na10 razy slychac uderzenie. Kilka dni temu zmieniłem olej ale nic nie pomoglo. Nawet sie pogorszylo tzn dziwnie przelacza biegi. Przy hamowaniu silnikiem obroty mocno falują i ten efekt tarki w pewnym zakresie obrotów jest mega duzy. Wszystko sie trzesie. Czy to tez moze byc to sprzeglo? i czy ono odpowiada za te szarpniecia po rozgrzaniu?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja