Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Akumulator rozładowany do zera po nocy

Elektryka
ODPOWIEDZ
skyline00
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Akumulator rozładowany do zera po nocy

Post autor: skyline00 » 30 kwie 2015, 09:07

Hej!
Mija trzeci miesiąc od zakupu mojej a6 i pojawił się pierwszy problem.
Dziś rano wychodząc do pracy, chcę otworzyć centralny zamek pilotem i zonk. Zero reakcji. Otworzyłem kluczykiem drzwi, włożyłem do stacyjki, przekręciłem i... nic, zero reakcji. Nie dam sobie ręki uciąć, że nie zostawiłem włączonego radia, ale z tego co wiem to i tak po spadku akumulatora do jakiegoś poziomu wszystko samo powinno się wyłączyć.
Odpaliłem samochód przez kable z kolegi Corsy i do pracy dojechałem normalnie, chociaż radio się zakodowało, na fisie wszystkie wartości zrestartowały i nawet szyb teraz nie mogę otworzyć tak jak kiedyś - czyli po pstryknięciu przycisku szyba nie otwiera się już automatycznie do końca. Trzeba będzie kupić kabel i wszystko sobie kodować, ale nie o to teraz chodzi.

Czy macie może jakieś pomysły, dlaczego tak nagle padł akumulator?
Wcześniej nie było żadnych problemów, napięcie zawsze dobre, palił od pierwszego, nigdy się nie kręcił długo, wszystko działało jak marzenie.
Mój jedyny trop to to, że wczoraj po zaparkowaniu samochodu wlałem płyn do spryskiwaczy. Niestety mój zbiornik przecieka, prawdopodobnie wypadła mi pompka. Może płyn zaczął kapać na jakieś kable i zrobił zwarcie? Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Metyoo
Rocznik: 1993
Moje auto: S4 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 130KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: metyoo » 30 kwie 2015, 12:45

Obstawiam kończący się akumulator.
Jedź do sklepu i poproś sprzedawcę, żeby sprawdził ci czymś porządnym akumulator.
skyline00 pisze:awet szyb teraz nie mogę otworzyć tak jak kiedyś - czyli po pstryknięciu przycisku szyba nie otwiera się już automatycznie do końca.
Przytrzymaj przycisk opuszczania szyb do samego końca aż szyba zjedzie na sam dół, a następnie w ten sam sposób ją podnieś do końca. Na 90% zaprogramujesz komfort. To samo musisz zrobić z szybą pasażera.

skyline00
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: skyline00 » 30 kwie 2015, 13:40

metyoo pisze:Obstawiam kończący się akumulator.
Tak nagle? Z dnia na dzień? Wszystko było dobrze, wskazanie podczas jazdy zawsze ok. 14V, nigdy nic się złego nie działo, a teraz jedna noc i tak się wywalił aku, że nawet pilotem drzwi nie mogłem otworzyć? <zalamka>
Póki co sprawdzałem dwa razy od rana, ostatnio koło 12.30 - po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu, wskaźnik pokazuje 11,5-12V.

Umówiłem się na czwartek do elektryka to tam zajrzy i od razu sobie ten zbiornik spryskiwaczy zrobię.

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Metyoo
Rocznik: 1993
Moje auto: S4 C4
Silnik: 2.0 130KM
Kontakt:

Post autor: metyoo » 30 kwie 2015, 14:10

Nie chcę źle wróżyć, ale niestety takie początki końca.
Miałem podobnie. Nagle bateria padła. Kilka miesięcy później miałem nowy akumulator ;)

Awatar użytkownika
CykCyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: CykCyk » 30 kwie 2015, 14:48

skyline00 pisze:
metyoo pisze:Obstawiam kończący się akumulator.
Tak nagle? Z dnia na dzień? Wszystko było dobrze, wskazanie podczas jazdy zawsze ok. 14V, nigdy nic się złego nie działo, a teraz jedna noc i tak się wywalił aku, że nawet pilotem drzwi nie mogłem otworzyć? <zalamka>
Póki co sprawdzałem dwa razy od rana, ostatnio koło 12.30 - po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu, wskaźnik pokazuje 11,5-12V.

Umówiłem się na czwartek do elektryka to tam zajrzy i od razu sobie ten zbiornik spryskiwaczy zrobię.

Miałem to samo niedługo po kupieniu audi. Aku padł nagle po nocy. Naladowałem go dwa razy, ale padał po jednym dniu. Kupiłem nowy i wszystko gra. Posprawdzałem jeszcze ładowanie i pobór prądu w wyłączonym aucie, wszystko w normie.

Awatar użytkownika
woj_b
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: woj_b » 01 maja 2015, 11:17

Sprawdź u elektryka alternator. W moim przypadku poszedł mostek alternatora i uzwojenie nagrzewał się bardzo mocno wręcz nie dało się go dotknąć. Oddałem go do regeneracji. Objawy jakie miałem to rozładowany akumulator po nocy, oczywiście brak reakcji na otwieranie z pilota, lekki smród spalenizny w kabinie (przegrzane uzwojenie alternatora), lekkie buczenie alternatora po odpaleniu silnika. Akumulatora nie wymieniałem mimo, że rozładował się 2-3 razy praktycznie do zera. 10-11 godz. pod prostownikiem i do dziś działa bez problemu.

skyline00
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: skyline00 » 01 maja 2015, 23:02

Kolejny dzień wszystko było (prawie) bez zarzutu. Rano napięcie w porządku, odpalił bez żadnego zastanowienia. Przejechałem ze 300km, żadnego smrodu spalenizny nie było. Po drodze pojawiło się jedno 'ale'. Samochód nie mógł załapać tego, że wszystkie drzwi są zamknięte i świeciły się w środku światła i nie dało się samochodu zamknąć przyciskiem od środka. Na fisie nie pokazywało żadnych drzwi otwartych. Po chwilowym postoju na stacji paliw i odpaleniu od nowa wszystko już było w porządku.
Coś zdecydowanie się dzieje i nie jest to akumulator. Gdzieś jest zwarcie albo coś w tym stylu. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: Mazdomania » 01 maja 2015, 23:05

skyline00 pisze:Kolejny dzień wszystko było (prawie) bez zarzutu. Rano napięcie w porządku, odpalił bez żadnego zastanowienia. Przejechałem ze 300km, żadnego smrodu spalenizny nie było. Po drodze pojawiło się jedno 'ale'. Samochód nie mógł załapać tego, że wszystkie drzwi są zamknięte i świeciły się w środku światła i nie dało się samochodu zamknąć przyciskiem od środka. Na fisie nie pokazywało żadnych drzwi otwartych. Po chwilowym postoju na stacji paliw i odpaleniu od nowa wszystko już było w porządku.
VAG złapał błąd 01366. Jak podłączysz się kabelkiem to będzie zapisany ten błąd w 35 - central locks. Przy okazji będą inne błędy z zamków w drzwiach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl