Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z zamkiem kierowcy

Elektryka
ODPOWIEDZ
Banas921
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z zamkiem kierowcy

Post autor: Banas921 » 06 kwie 2015, 22:36

Witam, gdy kupiłem audi oświetlenie nóg kierowcy, zapalanie światła kabiny i brzęczek jak były włączone światła bez kluczyka w stacyjce działało. Po jakimś czasie raz działało, raz nie aż w końcu padło. Postanowiłem się za to dzisiaj wziąć.

Odpowiada za to ten zewnętrzny mikrostycznik który uwaga "wciska się" jak zamknę zamek i działa. Miernikiem mierzę i przejście jest.

Ale jak podłączę zamek pod kostkę, i nawet ręcznie tykam tym mikrostycznikiem to gdy światło w środku jest zgaszone (światła zapalone bez kluczyka w stacyjce) to gdy go wduszę światło kabiny się zapala, brzęczek dosłownie zabrzęczy nawet nie na sekundę, a oświetlenie nóg w ogóle nie zdąży się zapalić. Próbuje kolejne razy nic się nie dzieje. Czasówka światła wewnętrznego się wyłączy - światło gaśnie, wduszam mikrostycznik taka sama impreza. Światło się w kabinie zapali, brzęczek nawet nie na sekundę a na nogi wcale.

Odpinam kostkę od zamka, kabelkiem biorę na krótko w kostce mostkuje styki które odpowiadają za ten mikrostycznik wszystko działa idealnie - zapala się światło w kabinie, brzęczyk brzęczy i zapala się światło na nogi.

Co tutaj wymyślić? Zamówić odpowiednik mikrostycznika i go wymienić? Czy może tutaj już moduł komfortu szaleje?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 07 kwie 2015, 07:23

Skoro mostkując styki we wtyczce wszystko działa, sam mikrostyk też robi 'zwarcie' to na Twoim miejscu rozebrał bym zamek (kilka wkrętów) i poprawił wszystkie miejsca lutowania - być może zrobiły się zimne luty (to miałem kiedyś u siebie).

Banas921
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Banas921 » 07 kwie 2015, 16:39

Po napisaniu posta właśnie luty przelutowałem i zostawiłem zamek. Dzisiaj złożyłem, podłączam pod kostkę -> działa, lecz jakoś kostkę naciągnąłem przestało. Przestawało jak ciągnąłem tylko w górę zamka. Okazało się że sam pin w kostce który wydawał się na 1szy rzut oka ok po wyciągnięciu się po prostu rozleciał. Nie wiem w jaki sposób on tam się uszkodził, ale widocznie gdy przestawało działać przy zamykaniu drzwi musiało się tam obruszać i przestało łączyć i dlatego to nie działało.

Drugą wiązkę zamówiłem.

Dzięki za odpowiedź ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja