Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Coś puka jakby z tylniej osi

Zawieszenie
pawel198777
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawel198777 » 31 mar 2015, 06:13

Witam miałem ten sam problem ze stukaniem z tylu okazało sie ze amortyzator sie poluzował a dokładniej górna cześć z dwoma śrubami dodam ze nie widać tego po zdjęciu koła bo jest zamaskowane :shock:
pawel

gre8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gre8 » 08 lut 2016, 20:17

witam wszystkich forumowiczów i Adminów także (nie mogę znaleźć przywitalni)

kolego Paweł... właśnie wróciłem z diagnostyki, bo też mam te stukanie w sedanie lewy tył i generalnie z diagnostą doszliśmy do tego, że to sam amortyzator i też pomyślałem czy czasem się nie odkręcił, choć jak na mój gust mało prawdopodobne to jest.

Czy po zdjęciu koła luz był wyczuwalny na tym amorku u ciebie????
U mnie niby wszystko na sztywno.

Jak dostać się do jego górnych śrub? Czy od bagażnika po zdjęciu lewego boczku bagażnika?
Z góry dzięki za podpowiedzi.

adibeb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Stukanie z lewej strony w tylnym zawieszeniu A6 C6

Post autor: adibeb » 09 mar 2016, 13:07

Witam wszystkich i chciałbym się podłączyć do tematu. Ostatnio robiłem cały tył w mojej A6. Nowe sprężyny, amortyzatory, poduszki amortyzatorów, końcówki drążków stabilizatora, oraz wszystkie tuleje tylnych sanek. To dziwne stukanie jak było przed wymianą tak pozostało do tej pory. Jeszcze jedna rzecz która się odzywa to czujnik poziomowania ksenonów (520 zł cena w ASO) ale po odłączeniu go stukanie nie ustało. Brak pomysłów co dalej. Jeśli ktoś w końcu poradził sobie z tym problemem to proszę o odpowiedź. Luzów na zaciskach nie zauważyłem, klocki zostały wymienione na nowe. Audi A6 C6 2,7TDI Quattro (2007r.)
Pozdrawiam

idymy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Stukanie z lewej strony w tylnym zawieszeniu A6 C6

Post autor: idymy » 14 mar 2016, 16:05

adibeb pisze:Witam wszystkich i chciałbym się podłączyć do tematu. Ostatnio robiłem cały tył w mojej A6. Nowe sprężyny, amortyzatory, poduszki amortyzatorów, końcówki drążków stabilizatora, oraz wszystkie tuleje tylnych sanek. To dziwne stukanie jak było przed wymianą tak pozostało do tej pory. Jeszcze jedna rzecz która się odzywa to czujnik poziomowania ksenonów (520 zł cena w ASO) ale po odłączeniu go stukanie nie ustało. Brak pomysłów co dalej. Jeśli ktoś w końcu poradził sobie z tym problemem to proszę o odpowiedź. Luzów na zaciskach nie zauważyłem, klocki zostały wymienione na nowe. Audi A6 C6 2,7TDI Quattro (2007r.)
Pozdrawiam
Spójrz na zacisk i zobacz czy widać przez niego klocek jeśli tak to znaczy że zgubiłeś sprężynę a właściwie blaszkę ze sprężyną, która dociska klocek od wewnątrz i do zakrywa. Wkłada się ją w zacisk od strony koła tak, że zakrywa cały klocek i go stabilizuje - owa sprężyna często wypada a bez niej pod czas jazdy słychać ciągle pukanie - stukanie z zawieszenia gdyż klocek pracuje. Ciężko to na postoju zdiagnozować - ja wymieniłem kpl zawieszenia i nadal pukało, wrzuciłem klocki od polifta - nadal nic, zamówiłem sprężyny - błoga cisza. Po wymianie klocków często dopiero zaczyna się problem uwidaczniać bo stare klocki sztywno siedzą nawet bez sprężyn w jarzmie.

Insygnia turbo ma te same sprężynki, koszt w aso 35pln kpl.

adibeb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Luz znaleziony

Post autor: adibeb » 30 wrz 2017, 11:34

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja