UPDATE 01.2018
Sporo się zmieniło od czasów publikacji tej recenzji, zrobiłem więc nowy artykuł i zachęcam do czytania na moim blogu, jest tam sporo ciekawych rzeczy i będzie jeszcze więcej

http://karoltech.pl/blog/motoryzacja/va ... -go-kupic/
Jako że jest pełno pytań typu VCP czy VCDS postanowiłem napisać recenzję VCP.
Program VAG CAN PRO możemy kupić w 2 opcjach:
Pojazdy 1990-2014 koszt 944 zł
Pojazdy tylko z CAN koszt 644 zł
Sam zakup niestanowi problemu jednakże nie obyło się bez incydentów kupując na stronie obd2.pl nie zostałem przekierowany do strony płatności mimo że na dole strony widnieją różne metody płatności. Jak się potem okazało sprzedawca wyłączył wszystkie metody płatności pozostawiając tylko przelew tradycyjny no cóż zawsze to parę groszy dla sprzedawcy więcej.
Polecam zatem zakup przez allegro.
UWAGA!
Zanim kupisz ZASTANÓW SIĘ dobrze, sprzedający po aktywacji programu NIE PRZYJMUJE ZWROTÓW!!
SPRAWY TECHNICZNE
1. Jeśli planujesz używać interfejsu przez USB hub - Jest to możliwe jednak trochę kłopotliwe być może firmowy HUB był by lepszy od chińskiego.
2. Jeśli twój Laptop, PC itp. jest na chipsecie AMD - działa choć delikatnie mniej stabilnie
3. Jeśli masz tablet z Windows 8/8.1 to fajnie mając 2 porty usb odpalisz program (jedyne co musisz zrobić to pobrać aktualne sterowniki FDI - producent VCP ich nie udostępnia) Jednak program do poprawnego działania wymaga myszki/touchpada.
INTERFEJS
Interfejs jest powiedzmy ok można zmieniać skórki których jest całkiem sporo - każdy znajdzie coś dla siebie. I to chyba tyle jeśli chodzi o plusy.
Możliwości konfiguracji interfejsu się skończyły. Nie można ani powiększyć ani pomniejszyć okna. Moduły nie mają ładu ani składu żeby znaleźć sterownik nie znając jego numerku będziemy musieli wytężyć wzrok.
FUNKCJONALNOŚĆ
to zganienie opiszę gdy będę mieć więcej czasu i odpowiednie screeny.
WSPARCIE
Instrukcja jaką daje producent w PL (duży plus) jest NIEAKTUALNA dodatkowo jest bardzo uproszczona i nie wnosi zbyt wiele.
Wsparcie na różnych forach? właściwie go brak ludzie nie piszą o VCP prawie wcale... zaś jeśli są tematy to najczęściej o uwaleniu sterownika przy flashowaniu.
Na razie nie kontaktowałem się z wsparciem mailowo lub telefonicznie więc na ten temat się nie wypowiem.
W załącznikach przykłady pełnego skanowania samochodu
Vag Can Pro - Czas skanowania ok 2h
Vag-Can 3.11 - Czas skanowania 10-20min
VCP skanuje wszystkie możliwe sterowniki lub te które zaznaczymy mozolnie klikając w okienko na liście. Po CANie jest znacznie szybciej bo program już sam wykrywa obecne sterowniki
Proszę nie sugerować się wykrytymi błędami skany robione przypadkowo w dużym odstępie czasowym.