Widok 'lampki' od wewnątrz (cała lampa zasmarowana silikonem bezbarwnym dlatego widok niezbyt estetyczny - ale tutaj nie chodzi o wizualny aspekt ale o wodoszczelność):
Widok układu LM317 dostarczającego prąd dla diody:
Widok po zmroku (1):
Widok po zmroku (2):
Fotki robiłem aparatem komórkowym (moja cyfrówka odmówiła posłuszeństwa) stąd ich jakość nie jest za dobra. Ponadto widok 'na żywo' jest dużo lepszy niż ten przedstawiony na zdjęciach - być może to wina komórki.
Może uda mi się pożyczyć jakiś porządny aparacik i zrobić jeszcze jedno podejście do zdjęć nocą.
Układ LM317 jest po to aby przekształcić napięcie 12V dostępne w samochodzie na napięcie 'tolerowane' przez diodę. Ponadto potrzeba jakiegoś układu, który na nasze 'życzenie' przekaże 12V na wspomniany wyżej LM.
Układ wygląda tak:
z tym, ze ja zamiast rezystora 62Ohm zastosowałem mniejszy (nie pamiętam dokładnie ale rzędu 4,7Ohm)
Dodatkowo na wejście układu 'Vin' podajesz 12V z układu wyzwalającego i to wszystko :D
kot919 pisze:Kolego mianas87 mozna by to zrealizowac np za pomoca dwoch przyciskow ... Pojedyncze nacisniecie przycisku zamknij aktywuje zamkniecie centralnego zamka natomiast 2 krotne nacisniecie przycisku zamknij aktywuje zamkniecie i funkcje CLH ... Adekwatnie do otwierania ...
Ja u siebie w ten sposob zaprogramowalem skladanie/rozkadanie lusterek z kluczyka.
Przejrzałem Kolegi link i pomysł zacny ... ciekaw jestem jak świecą te diody rurkowe - chciałem je zastosować w podświetleniu drzwi od spodu - ale wybrałem diody FLUX bo lepiej świeciły. A jak wiadomo z lusterka jeszcze raz taka droga do ziemi jak w przypadku oświetlenie z drzwi.
Ponadto chciałem kombinować z szkiełkami od lusterka do czytania z wnętrza A6 C5 (tak jak w przedstawionym linku) ale jako że są delikatne przyciemniane dawały mniej światła jak plexi.
Kolego mianas87 wydaje mi się, że ten moduł zadziała na jednorazowe naciśnięcie przycisku pilota. Ale zawsze możesz zadać pytanie sprzedającemu aby mieć pewność.
kot919 pisze:ciekaw jestem jak świecą te diody rurkowe - chciałem je zastosować w podświetleniu drzwi od spodu
Słabo... Wszystkie te chiĂąskie gotowce świecą gorzej niż zwykłe żarówki. Po sprawdzeniu wywaliłem od razu i polutowałem pakiecik z 8 fluxów 2x4 - idealnie pasują rozmiarem do klosza.
Z tym, że pod drzwi wchodzi W5W, a nie rurka.
mianas87
Jeśli chcesz to zrealizować całkowicie analogowo i nie masz dojścia do kumpli, którzy potrafią napisać programik pod kostkę to proponuję wykorzystać oświetlenie wewnętrzne pojazdu. Zauważ, że gaśnie zaraz po zamknięciu auta z pilota i zapala się po otwarciu.
Można zatem przy pomocy jednego małego przekaźnika stworzyć taki prosty układ logiczny, który prześle nam sygnał +12V zamykania tylko wtedy, gdy będzie zgaszone oświetlenie kabiny (czyli po 2gim naciśnięciu przycisku zamykania) i prześle +12V otwierania tylko wówczas, gdy oświetlenie kabiny jest zapalone (czyli po 2gim naciśnięciu przycisku otwierania). W takim wypadku można zrezygnować oczywiście z czujnika zmierzchowego, bo o zapaleniu świateł decyduje osobnik dzierżący w łapie pilota.
Musisz pamiętać o tym, żeby na kabelkach od centralnego umieścić diody prostownicze, żeby centralny nie oszalał.
Podejrzewam, że oświetlenie będzie sterowane masą a nie plusem, ale to można łatwo sprawdzić bawiąc się miernikiem przy lampce.
Rysunek nie jest PRO, a zdjęcie słabe (bo udało mi się rozwalić matrycę w aparacie w telefonie) ale do skumania starczy. Założyłem, że oświetlenie jest sterowane masą, jeśli jest plusem to łatwo sobie wyobrazić w jaki sposób to zmodyfikować
Jedyny minus tego rozwiązania jest taki, że jeśli latem postanowisz sobie otworzyć zdalnie z pilota szyby, to możesz przy okazji przypadkiem załączyć światła CLH, no ale przed tym może uchronić Cię wyłącznik zmierzchowy, jeśli się uprzeć.
Tak przy okazji - zmieĂą w tytule "living" na "leaving", żeby w przyszłości ci, którzy umieją korzystać z wyszukiwarki mieli szansę znaleźć ten temat.
[ Dodano: 2012-10-01, 00:57 ]
Aha, zapomniałem o diodzie ochronnej, wpinanej równolegle z cewką.
mwx pisze:
Słabo... Wszystkie te chińskie gotowce świecą gorzej niż zwykłe żarówki. Po sprawdzeniu wywaliłem od razu i polutowałem pakiecik z 8 fluxów 2x4 - idealnie pasują rozmiarem do klosza.
Tak właśnie myślałem, dlatego też udeżyłem w strone fluxów tylko wstawiłem odpowiednio po 3 szt na drzwi. (Ale Twoje 8 musi robić wrażenie)
Co do problemu kolegi mianas87 wpadłeś na świetny pomysł z tym podświetleniem. Pozwoliłem sobie rozbudować Twój układ o licznik podtrzymujący włączone światła przez pewien czas oraz dodatkowy wyłącznik oświetlenia, gdy przekręcimy stacyjkę. Dzięki temu unikniemy jazdy z włączonym CLH oraz uruchomienia go w trakcie jazdy po przełączeniu przycisku zamknij/otwórz na klamce kierowcy.
Układzik poniżej
Zamiast przełączników O, Z i S należy podłączyć odpowiednio sygnał 12V Otwarcia, Zamknięcia i Stacyjki
Przełącznik I jest tu umieszczony tylko do celów symulacji.
Za pomocą rezystora nastawnego R6 regulujemy czas podtrzymania oświetlenia (dla rezystora liniowego od 0 do 10kOhm regulujemy czas od 0 do 47s - w przybliżeniu )
Koszt budowy układu stosując przekaźniki na małe obciążenie powinien zamknąć się w 20zł:
Diody 1N4007 1zł za 10szt
Rezystory 10k 1zł za 10szt
Kondensatoru 10nF 1zł za 10szt
Ukłąd NE555 1zł za 1szt
Tranzystory BC337 1zł za 10szt
Kondensator elektrolityczny 4,7mF ok 6zł (można zastosować mniejszy ale trzeba wtedy dopasować inny potencjometr)
Przekaźniki (zależy od typu) 5zł za 2szt.
Nie jest to tak zgrabne rozwiązanie jak w przypadku zastosowania microkontrolera (posiada mniejsze możliwości rozwojowe w przypadku chęci dołożenia jakichś przyszłych usprawnień ) niemniej jednak w rozważanym przypadku może się sprawdzić.
Elegancko, tylko światła CLH muszą raczej dostawać z przekaźnika +12V, bo masę mają na stałe. Wydaje mi się (ale nie sprawdziłem) że oświetlenie wnętrza ma z kolei na stałe +12 a sterowane jest masą (tak by było chyba rozsądniej, bo ściemnianie byłoby sterowane tranzystorami N)
Mój ulepek odpowiada dokładnie prawej stronie tego rysunku, tylko myślę jeszcze jak najprościej utkać tam ten fotorezystor. Kombinję z czujnikiem, bo nie mogę wykorzystać patentu z podwójnym klikaniem - nie da się zdezaktywować PANICa w alarmie, który właśnie to podwójnie kliknięcie wykotzystuje
mwx pisze:Elegancko, tylko światła CLH muszą raczej dostawać z przekaźnika +12V, bo masę mają na stałe.
To fakt narysowałem to tylko aby obrazować, że docelowa NE555 steruje przekaźnikiem kluczującym światła
mwx pisze:Wydaje mi się (ale nie sprawdziłem) że oświetlenie wnętrza ma z kolei na stałe +12 a sterowane jest masą (tak by było chyba rozsądniej, bo ściemnianie byłoby sterowane tranzystorami N
To też wydaje się sensowne, jednak zastosowanie przekaźnika pomiędzy '+' a '-' jednej z żarówek da nam pewność, że zadziała niezależnie od sposobu sterowania oświetleniem.
mwx pisze:Mój ulepek odpowiada dokładnie prawej stronie tego rysunku, tylko myślę jeszcze jak najprościej utkać tam ten fotorezystor. Kombinuję z czujnikiem, bo nie mogę wykorzystać patentu z podwójnym klikaniem - nie da się zdezaktywować PANICa w alarmie, który właśnie to podwójnie kliknięcie wykorzystuje
Mógłbyś spróbować podłączyć fotorezystor pomiędzy +12V a obwodem pomiędzy diodą D5 a rezystorem R4, oraz potencjometr sterujący prądem bazy od masy układu do obwodu pomiędzy diodą D5 a rezystorem R4 ( to samo miejsce co powyżej). Nie wiem jakim fotorezystorem dysponujesz, więc wartości rezystancji będziesz musiał sobie dobrać
Innym rozwiązaniem byłoby wstawienie fototranzystora równolegle do tranzystora Q2, jednakże nie mam doświadczenia w sterowaniu tym elementem więc nie pomogę
robert229 pisze:
Możesz napisać jak to zrobiłeś?Mam zamiar dołożyć składane lusterka i chciałbym też w taki sposób składane
Czy mógłbyś napisać w jakim stanie masz teraz system składania lusterek. (tzn czy masz fabrycznie składany z gałki regulacji lusterek, czy może masz lusterka składane ale bez elektroniki sterującej).
U mnie to wyglądało tak, że kupiłem składane lusterka, a w samochodzie nie było żadnej elektroniki która odpowiadałaby za ich składania. Do tego celu stworzyłem sobie ją sam.
Jeżeli napiszesz mi jak to wygląda u Ciebie, pomoże mi to wskazać Ci drogę do złożenia lusterek z centralnego zamka.
Ja byłem w takiej samej sytuacji jak Ty ... Kupiłem lusterka i postanowiłem zbudować sobie sam elektronikę. Aby ograniczyć ilość niezbędnych przewodów zdecydowałem zbudować elektronikę dla każdego z lusterek i umieścić ją w drzwiach.
Kosztowało mnie to około 2x20zł dla każdych z drzwi.
Napisałeś, że posiadasz przekaźnik 361 (oryginał odpowiadający za składanie lusterek). Kiedyś czytałem, że został ona zaadaptowany współpracy z zamykaniem centralnego.
Kolego zdeklaruj się, jakbyś chciał aby zamykały Ci się te lusterka, a na pewno coś wspólnie wymyślimy.
U mnie działa to tak:
- wyłączona stacyjka
a) naciskasz zamknij samochód z pilota 2 razy w odstępie 2sek. wtedy zamykają Ci się lusterka
b) naciskasz otwórz samochód z pilota (wtedy jeżeli są złożone lusterka to następuje ich otwarcie - jeżeli nie to nic nie robi)
- włączona stacyjna
a) jeżeli przekręcisz przełącznik regulacji w pozycję złożone lusterka to wtedy się zamykają
b) jeżeli przekręcisz przełącznik regulacji w pozycję na otwarte lusterka wtedy się otwierają
Oczywiście cały czas sprawdzane jest czy otwieranie/zamykanie jest konieczne (aktualny stan położenia lusterek)
A co myślicie o funkcji Leaving/Coming Home sterowane przez Tramnzystot, który pobierał y sygnał z oświetlenia wnętrza i zapałą Halogeny i załóżmy światło wsteczne teoretycznie ok 100W nie całe 10A
alankedzior pisze:A co myślicie o funkcji Leaving/Coming Home sterowane przez Tramnzystot, który pobierał y sygnał z oświetlenia wnętrza i zapałą Halogeny i załóżmy światło wsteczne teoretycznie ok 100W nie całe 10A
A to, że sposób działania nie będzie zbyt dobry. Wychodzisz z auta, zamykasz je i.. ciemność.