Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Audi a6 c5 Avant 2.4 quattro

Elektryka
ODPOWIEDZ
sebiq

Audi a6 c5 Avant 2.4 quattro

Post autor: sebiq » 11 lut 2015, 22:43

Witam tak jak w opisie tematu, niedawno zakupiłem swoje Audi (nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić szyby) dzisiaj kiedy przeprowadzałem bardziej szczegółowe oględziny zauważyłem że nie reaguje na przełącznik sterowania przednia lewa szyba nie słychać żeby silniczek próbował pracować po prostu zero reakcji wszystkie inne szyby działają bez problemu jak myślicie wina leży po stronie tego przełącznika/bezpiecznika/silniczka czy kto wie czego innego prosił bym o odpowiedź dodam że użyłem opcji szukaj by znaleźć podobny temat i nie znalazłem tematu który dostarczył by mi odpowiedzi pozdrawiam i dziękuje

Awatar użytkownika
Brutus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Brutus » 11 lut 2015, 23:01

sebiq, obstawiałbym silniczek skoro go nawet nie słychać naciskając przycisk

sebiq

Post autor: sebiq » 11 lut 2015, 23:07

Jutro się zabieram za rozebranie drzwi jakieś porady na co uważać przy tej operacji ?? Nie chce czegoś porysować czy uszkodzić przy ściąganiu tapicerki.

Schiller_Polska
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Schiller_Polska » 12 lut 2015, 10:19

Jak silniczek nie bedzie mial pradu to nie bedzie pracowal. Poprawdzaj instalacje czy jest napiecie i czy jest napiecie sterujace jak przyciskasz przycisk. Czesto wina takich zjawisk sa przelamane kable. Sam przycisk tez sie lubi zepsuc. Silnik raczej zadko pada.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 12 lut 2015, 13:12

Bezpiecznik raczej był wykluczył - jest wspólny zarówno dla Lewej jak i prawej strony (osobny dla przednich i osobny dla tylnych).

Aby sprawdzić czy to jest problem silniczka czy przełącznika spróbuj domknąć|otworzyć szyby z pilota, albo z kluczyka w drzwiach.
Jeżeli otworzą i zamkną się wszystkie to winny jest przełacznik bądź okablowanie, jeżeli nie to pierwsze co powinieneś zrobić - jak napisał schiller, to sprawdzić harmonikę drzwi - w tym miejscu często padają kable (zresztą w leciwym już modelu to raczej standard).

Następnie jeżeli nic nie zauważysz do ściągasz tapicerkę - prosta sprawa (odkręcasz 2 wkręty z jej boków, demontujesz panel szyb i na koniec tapicerka w górę i do siebie).

Odłącz gniazdo od silniczka i sprawdź miernikiem czy na kontorze nr 7 jest napięcie +12V w SPAM do konektora nr 6 (GND). To napięcie jest poprowadzone prosto z aku przez bezpiecznik.

Jeżeli będzie a silnik dalej nie będzie reagował to pewnie już po nim ... Ale aby się upewnić możesz przekręcić silnik z tylnych drzwi - są takie same <okok> W ten sposób uchronisz się przez zbędnym wydatkiem <okok>

damianio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Audi a6 c5 Avant 2.4 quattro

Post autor: damianio » 12 lut 2015, 13:21

sebiq pisze:Witam tak jak w opisie tematu, niedawno zakupiłem swoje Audi (nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić szyby)
a jakbys sprawdzil i by nie dzialala szyba to bys nie kupil auta? :P
Był AFN 1997r.
Był AVG 1999r.
Był ASG 2003r.
Jest ANK 2001r.

sebiq

Re: Audi a6 c5 Avant 2.4 quattro

Post autor: sebiq » 12 lut 2015, 19:35

damianio pisze:
sebiq pisze:Witam tak jak w opisie tematu, niedawno zakupiłem swoje Audi (nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić szyby)
a jakbys sprawdzil i by nie dzialala szyba to bys nie kupil auta? :P
Zbijał bym dalej z ceny :P oto odpowiedź na twoje pytanie

odpowiedź na moje pytanie to :
Silniczek został odłączony zapewne przez poprzedniego właściciela po podłączeniu poznałem tajemnice dlaczego został odłączony otóż szyba się otworzy ale problem jest z zamknięciem jak wnioskuje z lektory którą czytałem wczoraj na tym forum wynika że jest problem z tymi prowadnicami.

Schiller_Polska
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt: