Jaki Filtr do gazu
Jaki Filtr do gazu
witam..pytanko,mogą bądź różnią się czymś filtr do gazu za paręnaście złoty od tego firmowego(niby) BRC (przynajmniej naklejka) i drugie,do gazu jest ten jeden czy gdzieś jeszcze jakiś?
Nigdy nie wymuszaj pierwszeństwa, ani nie zajeżdżaj drogi starszemu samochodowi. Tamten gość prawdopodobnie nie ma nic do stracenia.
- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Tańsze często mają bibułowe wkłady, droższe poliestrowe... Jeśli pilnuje się częstych wymian, spokojnie można zakładać tańsze.blackstr8 pisze:witam..pytanko,mogą bądź różnią się czymś filtr do gazu za paręnaście złoty od tego firmowego(niby) BRC (przynajmniej naklejka)
Dwa filtry, fazy ciekłej i lotnej.blackstr8 pisze:i drugie,do gazu jest ten jeden czy gdzieś jeszcze jakiś?
Pozdrawiam...
a czy różnica wkładu przekłada się w jakiś sposób na jakość czy nie ma to najmniejszego znaczenia? dwa,fazy ciekłej gdzie szukać i jak on mniej więcej wygląda? myślałem ze drugi siedzi tam pod czerwona kopułka ale widzę u wujka google ze to elektro zawór
..i tak wogole to zabierając się za to samemu trzeba na coś zwrócić uwagę,coś gdzieś zakręcać i tp.? może głupie pytanie no ale pytam bo się nie znam,rozbierałem już samochód wzdłuż i wszerz z silnikiem włącznie ale do gazu się jeszcze nie dotykałem 

Nigdy nie wymuszaj pierwszeństwa, ani nie zajeżdżaj drogi starszemu samochodowi. Tamten gość prawdopodobnie nie ma nic do stracenia.
- CykCyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jeżeli to pierwsza wymiana po zakupie auta to lepiej pojedź do jakiegoś gazownika, niech sprawdzi Ci szczelność instalacji i wszystko wystroi żebyś wiedział co tam się dzieje.
Ja też ostatnio chciałem sam wymieniać filtry w nowym aucie, ale jednak pojechałem do gazownika i okazało się, że jeden z filtrów jest u mnie tak umieszczony, że samemu ciężko by mi było do niego dojść, a przy okazji okazało się, że muszę wymienić jeden przewód, bo był nieszczelny.
Ja też ostatnio chciałem sam wymieniać filtry w nowym aucie, ale jednak pojechałem do gazownika i okazało się, że jeden z filtrów jest u mnie tak umieszczony, że samemu ciężko by mi było do niego dojść, a przy okazji okazało się, że muszę wymienić jeden przewód, bo był nieszczelny.
A gdzie tam pierwsza,już nawet butla zmieniana w tamtym roku bo ktoś albo chciał zaoszczędzić albo dla baby starsza wcisnął,wiec miałem trochę zdziwko na przeglądzie jak wiedziałem że instalacji jeszcze 3lat do 10chy brakuje a gość mi mówi ze butla do wymiany
no ale po wymianie instalka byla sprawdzana,filtry już chyba nie koniecznie,ogólnie to już nie pamiętam ale chyba z 2-3 lata temu były mieniane,wiec pora w końcu samemu wziąć się za wymianę i pilnowanie tego wszystkiego żeby grało
[ Dodano: 2015-02-04, 20:33 ]
aha i jeszcze jedno przy okazji,świece co ile się wymienia,kumpel mechanior mi mówił jak chciałem sprawdzić czy wszystkie ok ze daj se spokój,dwa lata temu wymieniałeś a 60tys nie zrobiłeś jeszcze,ale przy gazie to coś mi się wydaje chyba częściej się wymienia?

[ Dodano: 2015-02-04, 20:33 ]
aha i jeszcze jedno przy okazji,świece co ile się wymienia,kumpel mechanior mi mówił jak chciałem sprawdzić czy wszystkie ok ze daj se spokój,dwa lata temu wymieniałeś a 60tys nie zrobiłeś jeszcze,ale przy gazie to coś mi się wydaje chyba częściej się wymienia?
- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
Poliestrowe lepiej filtrują, ale czasami odbija się to spadkiem ciśnienia. Bibułowe wystarczą, ale trzeba wyrobić sobie nawyk wymiany np. razem z olejem... co 10-15k km.blackstr8 pisze: czy różnica wkładu przekłada się w jakiś sposób na jakość czy nie ma to najmniejszego znaczenia?
Lepsze, co ok. 50k km, jakieś tańsze co 30k kmblackstr8 pisze:a te świece co ile mniej więcej ?
Jeśli są ok, to nie ma co ruszać... a można je łatwo sprawdzić. Odpal auto w zupełnej ciemności, otwórz maskę i pryśnij na kable wodą z atomizera, żeby zrobić mgiełkę, jeśli iskra przeskakuje i robi się "choinka" to do wymiany, w przeciwnym razie ok.blackstr8 pisze:przewody wysokiego napięcia tez wymieniać co ileś tys czy aż coś zacznie się dziać?
Gdyby już trzeba było wymienić, to tylko BERU, BREMI (ok 450zł kpl do V6)
Pozdrawiam...
- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
Zgadza się... ale na początek, podałem najprostszy sposób, który każdy może ogarnąć. Jeśli kolega posiada multimetr i potrafi się nim posłużyć, to sprawdzenie rezystancji wskazane.mrporpoise pisze:yaszczur, Podany przez ciebie przykład, to tylko takie chałupnicze sprawdzenie izolacji. Przewody WN należy jeszcze sprawdzić dobrym omomierzem, czy nie mają już zbyt dużej rezystancji.
Pozdrawiam...