Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ANB 1.8 150 KM] Zimny silnik - falowanie obrotów

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
galman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ANB 1.8 150 KM] Zimny silnik - falowanie obrotów

Post autor: galman » 27 sty 2015, 23:31

Mili Państwo, mam problem: mianowicie autko faluje na obrotach na zimnym silniku. Dzieje się tylko tak gdy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 5*C. Również ssanie załącza się raz na 10-15 uruchomień silnika. Czy dobrze kombinuje, że może to być czujnik temperatury silnika G62 ?

Poniżej film kręcony dzisiaj po pracy:

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 28 sty 2015, 07:57

czujnik możesz wymienić profilaktycznie ale stawiałbym na co innego. Też zastanawiałem się dlaczego ssanie czasem się włącza a czasem nie. Jak u mnie spada temp otoczenia poniżej 5 stopni to już ssanka nie mam a jak jest cieplej to i owszem przy pierwszym uruchomieniu mam wyższe obroty. Przyczyn falowania może być kilka: np zasyfiony ezektor i odma lub nieszczelności w podciśnieniach

kobana
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kobana » 29 sty 2015, 11:23

Najpierw sprawdził bym zawór ODMY, łatwe dojscie i dosyc latwo sprawdzic czy prosi sie o wymiane. na włączonym silniku odkrec korek od oleju zobacz czy mocno zasysa. U siebie wymienialem rowniez zawor odpowietrzenia paliwa (pod maska) wskazowka nie latala tak mocno jak w Twoim wypadku, <okok> ale jak przylozylem reke do silnika to czuc bylo falowanie. MOzliwe tez ze nieszczelnosc gdzies wystapila... Osobiscie polecam najpierw odwiedzic dobry serwis elektroniczny zeby zobaczyli parametry ew. bledy. Moze to oszczedzic niepotrzebne koszty. POwodzonka <okok>
Pozdrawiam Filip

2.0 TFSi 170 @ 200hp

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja