Mili Państwo, mam problem: mianowicie autko faluje na obrotach na zimnym silniku. Dzieje się tylko tak gdy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 5*C. Również ssanie załącza się raz na 10-15 uruchomień silnika. Czy dobrze kombinuje, że może to być czujnik temperatury silnika G62 ?
Poniżej film kręcony dzisiaj po pracy:
[ANB 1.8 150 KM] Zimny silnik - falowanie obrotów
czujnik możesz wymienić profilaktycznie ale stawiałbym na co innego. Też zastanawiałem się dlaczego ssanie czasem się włącza a czasem nie. Jak u mnie spada temp otoczenia poniżej 5 stopni to już ssanka nie mam a jak jest cieplej to i owszem przy pierwszym uruchomieniu mam wyższe obroty. Przyczyn falowania może być kilka: np zasyfiony ezektor i odma lub nieszczelności w podciśnieniach
Najpierw sprawdził bym zawór ODMY, łatwe dojscie i dosyc latwo sprawdzic czy prosi sie o wymiane. na włączonym silniku odkrec korek od oleju zobacz czy mocno zasysa. U siebie wymienialem rowniez zawor odpowietrzenia paliwa (pod maska) wskazowka nie latala tak mocno jak w Twoim wypadku,
ale jak przylozylem reke do silnika to czuc bylo falowanie. MOzliwe tez ze nieszczelnosc gdzies wystapila... Osobiscie polecam najpierw odwiedzic dobry serwis elektroniczny zeby zobaczyli parametry ew. bledy. Moze to oszczedzic niepotrzebne koszty. POwodzonka 

Pozdrawiam Filip
2.0 TFSi 170 @ 200hp
2.0 TFSi 170 @ 200hp